Dolomita este un îngrășământ natural utilizat în agricultură pentru corectarea solurilor acide. Este procesat la o granulație foarte fină pentru o descompunere cât mai rapidă în sol. Compoziția principală constă în carbonat de calciu și magneziu, având capacitatea de a neutraliza aciditatea solului. Prin aplicarea dolomitei, se îmbunătățește pH-ul solului, creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea culturilor. Acest îngrășământ contribuie la creșterea producției agricole și la sănătatea solului, asigurând nutrienții esențiali pentru plante. Pentru că este un produs 100% natural și atestat ca input în agricultura ecologică europeană, se poate folosi și în fermele ecologice, bio, organice.
Principalele beneficii ale produsului:
- Dolomita calciu și magneziu
- Folosită în scopul suplimentării necesarului de calciu și magneziu pentru culturile de cereale, pomicultură, legumicultură, grădinărit, viticultura, floricultură, etc.
- pH-ului ridicat 8-9, eficient pentru refacerea solurilor acide, prin corectarea pH-lui
- Pentru că este un produs 100% natural și atestat ca input în agricultura ecologică europeană, se poate folosi și în fermele ecologice, bio, organice.
Recomandări de utilizare:
- Pomi fructiferi - se presară 2-3 kg pentru fiecare pom în funcție de mărimea/vârsta pomului (exemplu: la pomii de până la 5 ani, 1 kg/pom primăvară și toamnă; la cei între 5-10 ani 2 kg/pom; la pomii peste 15 ani 3 kg/pom)
- Legume și viță de vie - se recomandă 3 tone/ha, iar pentru parcelele mici se calculează 0,3 kg/mp.
- Culturile de câmp - dozele variază între 0,5-5 t/ha, iar la legume de la 1- 7,5 t/ha în funcție de pH, Ah, textura solului și sensibilitatea plantelor. Înainte de aplicare este recomandată cartarea agrochimică a solului.
- Porumbul, floarea soarelui și grâul - dacă aciditatea solului se încadrează în pH 5-6, necesarul pentru corecția acidității în cazul solurilor grele, argiloase este de 2-7,5 tone/ha, solurile lutoase/luto-argiloase de la 1-5 t/ha, iar pentru solurile ușoare, nisipoase de 0,5-2,5 t/ha.
- Recomandăm în mod special pentru asolamente cu trifoi, lucernă, lupin, cartof, sfeclă, varză.
- Dintre plantele de cultură cu o mare sensibilitate la insuficienţa magneziului în soluţia solului sunt: ceapa, cânepa, porumbul, ridichea, sorgul, sfecla de nutreţ, trifoiul, tomatele, pomii fructiferi.
- Plante care răspund bine la amendare: orzoaică, mei, grâu, conopidă, linte, mazăre, varză.
- Nu este recomandat pentru plantele acidofile. A nu se amesteca cu azotat de amoniu și superfosfat pentru că devine mai greu de împrăștiat și/sau asimilat.
error Aprecierea ta pentru recenzie nu a putut fi trimisa
feedback Reclama un comentariu
check_circle Raport trimis
error Reclamatia tau nu a putut fi trimisa
Scrie-ti recenzia
check_circle Recenzia a fost trimisa
error Recenzia ta nu a putut fi trimisa