5 sfaturi de vacanță pentru crescătorii de păsări
Vacanța, mai ales cea de vară, nu trebuie să fie un moft pentru crescătorii de păsări. Nu este imposibil să vă deconectați câteva zile de la ceea ce se întâmplă în gospodărie, dar trebuie să planificați în amănunt ce urmează să se întâmple în zilele în care nu sunteți aproape de adăpostul păsărilor. În continuare, vă oferim cinci sfaturi de care puteți ține cont pentru a face lucrurile să decurgă normal, în momentele în care vă bucurați de briza mării sau de aerul curat de munte.
1. Mobilizați un prieten, membru al familiei sau un vecin
Este foarte important să vă puneți baza pe cineva în momentul în care plecați în vacanță, dacă aveți păsări în gospodărie. Astfel, primul pas este să știți că un prieten vă va vizita gospodăria de cel puțin două ori pe zi pentru a lăsa păsările afară, pentru a se asigura că acestea au apă proaspătă și pentru a strânge ouăle. De asemenea, seara, ușa adăpostului trebuie închisă după ce găinile s-au dus la culcare.
2. (Re)faceți stocul de furaje, suplimente și gustări pentru găini
După ce ați găsit o persoană de încredere, asigurați-vă că știe ce hrană trebuie să le ofere păsărilor. Puteți să umpleți hrănitorii cu o cantitate mare de hrană, care să fie suficientă pentru perioada în care sunteți plecat, sau să îi lăsați prietenul instrucțiuni despre cantități. De asemenea, asigurați-vă că furajele sunt depozitate în recipiente ferite de rozătoare, soare și ploaie. Dacă prognoza meteo indică temperaturi foarte mari, spuneți-i „îngrijitorul de serviciu” ce metode de răcorire funcționează în cazul păsărilor.
Ideal este să pregătiți recipiente etichetate cu furaje și spărtură de scoici și un scurt instructaj despre modul de administrare a gustărilor. Pentru a nu risca, faceți și o listă cu ce alimente NU sunt recomandate pentru păsări. O căpățână de varză și niște castraveți pot fi cea mai ușoară și delicioasă metodă de a menține păsările ocupate și hidratate.
Citiți și: Sfaturi pentru îngrijirea păsărilor pe timp de vară
3. Curățați adăpostul
Vă recomandăm să curățați adăpostul și să schimbați așternutul păsărilor înainte să plecați. Ideal este să faceți și dezinfecția cu Procid Forte. Împrăștiați ierburi în cuibare, pentru a spori șansele de respingere a insectelor și rozătoarelor.
4. Verificați adăpostul și curtea
Cu câteva zile înainte de vacanță, examinați cu atenție adăpostul și locul în care păsările își fac veacul afară. Verificați orice fire uitate, plăci desprinse, găuri în gard sau alte lucruri de acest tip care necesită reparații. În acest fel, veți fi asigurat și împotriva prădătorilor în momentele de relaxare.
5. Lăsați datele de contact ale veterinarului
Dacă tot am adus în discuție prădătorii, asigurați-vă că cel care vă înlocuiește are datele de contact ale medicului veterinar. Spuneți-i să fie atent la orice semn de boală sau la orice fel de rană. Evident, țineți legătura prin telefon pentru a vă asigura că prietenele înaripate își petrece zilele în liniște.
Nu în ultimul rând, înainte să decolați, rugați-vă prietenul să petreacă alături de dumneavoastră câteva ore în gospodărie. Cel mai important este să înțeleagă cât mai exact rutina de zi cu zi.