Creșterea bobocilor de gâscă Agroland

Deși sunt mai puțin populare decât găinile, gâștele sunt păsări de curte ușor de îngrijit, cresc repede și au o sănătate robustă, fiind foarte rezistente la îmbolnăviri. Creșterea și îngrijirea acestora poate fi mai ușoară decât credeți, fiind o activitate foarte rentabilă și plină de satisfacții.

Oricine poate crește aceste păsări minunate în gospodărie. Alături de gâscă, gâsca este o altă specie care a stârnit interesul clienților Agroland. Hibrizii comercializați în rețeaua Agroland sunt: gâsca obișnuită de carne și albe. Dacă intenționați să creșteți anul acesta și gâște în gospodărie, ar trebuie să luați în considerare următoarele aspecte importante, pe care le detaliem în cele ce urmează.

Gâștele sunt păsări de curte ușor de îngrijit, cresc repede și sunt foarte rezistente la îmbolnăviri. Cu toate că în gospodărie sunt preferate găinile, gâștele sunt o opțiune bună pentru carne. Pe timpuri, la țară orice gospodină creștea gâște în curte dacă se pregătea pentru un eveniment în familie, fie că era o cununie, un botez sau o sărbătoare mai mare. Erau preferate gâștele pentru că această carne este ideală pentru mâncărurile gustoase la cuptor, tocane, drob, ciorbe și supe.

Perioada de creștereFurajarea bobocilor de gâscăDezinfecția adăpostului Parametrii de creștereAditivi furajeri

Bobocii de gâscă Agroland au ritm foarte rapid de creștere, iar dacă sunt hrănite cu furajele speciale, consumul este ameliorat și echilibrat. Greutatea unui boboc ajunge la maturitate la peste 6 kilograme, crescut în sistem extensiv. Creșterea în sistem extensiv are avantajul de a reduce din necesarul de furaje, pentru că gâștele se hrănesc și cu foarte multă iarbă. Îngrijirea adăpostului și a curții în care stau necesită mai multă implicare dar merită efortul.  

 1. Bobocii de gâscă - perioada de creștere

Bobocii de gâscă comercializați sunt specializați pentru producția de carne, 100 de grame de carne de gâscă asigură porția necesară de vitamina B12. Au un ritm rapid de creștere, iar carnea și ficatul au o calitate deosebită. La maturitate, gâștele ating o greutate de 6 kg. Ritmul de creștere a bobocilor de gâscă este foarte rapid. Explicăm evoluția bobocilor de gâscă în fiecare săptămână.

Adăpostul bobocilor de gâscă Agroland

Primele 3 săptămâni sunt foarte importante în creșterea bobocilor de gâscă. Înainte ca bobocii să fie aduși în gospodărie trebuie pregătit adăpostul. Numai în condiţii de igienă şi sănătate perfectă gâştele pot produce ouă şi carne cu cele mai bune rezultate. Lipsa igienei şi curăţeniei sunt premisele apariţiei bolilor. Înainte de toate, murdăria şi umezeala favorizează dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi gândacilor de tot felul care ataca organismul păsărilor. Adăpostul trebuie să aibă un așternut de calitate.

Prima săptămână de viațăPână la 3 săptămâniDe la 4 săptămâni până la tăiere
Pot fi crescuți până la 50 de boboci de o zi  pe un metru pătrat. Pentru că cresc foarte repede, deja în a treia săptămână se pot acomoda doar 10-15 boboci de gâscă/mp.Din cea de-a patra săptămână, până în ziua sacrificării, pe un mp de adăpost pot fi crescute doar 4 gâște. 

Înainte de plasarea  așternutului permanent trebuie să fie mai întâi să fie tratată podeaua cu var nestins, cunoscut pentru puterea de absorbție a umidității. Varul are efect asupra agenților microbieni, iar în contactul cu apa degajează oxigen, și are efect de încălzire a așternutului. Rumeguș sau talaș sunt cele mai bune alegeri, pentru că are absorbție foarte bună și contaminare scăzută. Paiele tocate la o dimensiune de 10 cm, sunt recomandate paiele de secară, ovăz sau grâu. 

Frontul de furajare și adăpare

Se asigură front de furajare şi de adăpare de minim 2 cm/boboc în prima săptămână de viață. În această săptămână se vor pune adăpători suplimentare pentru ca bobocii să aibă acces mereu la apă. Crescuți la curte, bobocii de rață pot avea la dispoziţie şi iarbă în primele 3 săptămâni. În acest caz consumul de furaj granulat se poate reduce cu până la 20%. Pentru a creşte eficient şi rapid este recomandată folosirea furajului granulat. 

Apa proaspătă de băut ar trebui să fie întotdeauna la dispoziţia animalelor. În funcţie de temperatura ambientală, nevoia zilnică de apa a unei gâşte în curs de îngrăşare însumează în prima săptămână de viaţă cca. 0.05 l pe zi şi se ridică la 0.1 l în următoarele săptămâni, până la cca o jumătate de litru zilnic. Este suficient dacă poate atinge şi absorbi apa introducand ciocul 1 cm în adăpătoare.

2. Furajarea bobocilor de gâscă

Formulele de furajul granulat complet Vivabio NC 1640 sau Vivabio NC 1153 sunt recomandate pentru hrănirea corectă a bobocilor de gâscă pe toată perioada de creștere. Furajarea  se poate face cu amestec de cereale folosind Concentratul furajer Vivabio CC 1000. Acest tip de furaj granula reduce mult risipa de furaj, iar creşterea bobocilor este mult mai eficientă.

Consumul de furaje în primele 3 săptămâni este de 2,5 – 2,7 kg/ boboc, iar cel de apă este de 7 – 8 litri/boboc. Dezavantajul furajelor umede este că pot fermenta ușor, deci trebuie preparat în cantități mici și schimbat dacă rămâne în plus. Pentru hrănirea și adăparea bobocilor de gâscă folosiți recipiente moderne, practice și eficiente, pe platforme betonate. 

Furaj granulat NC 1640 sau NC 1153
Furajul se administrează ca atare, la discreţie. 
Consumul de furaje în primele 3 săptămâni este de 2,5 – 2,7 kg/ boboc, iar cel de apă este de 7 – 8 litri/boboc.
Compoziţie: cca. 17-18% proteină brută, 2800 kcal/kg, 0,9% lizină, 0,42% metionină, 0,80% calciu, 0,70% fosfor, 0,15% sodiu.

Cum spuneam, transformarea bobocilor de gâscă este rapidă. În cea de-a patra săptămână greutatea bobocilor ajunge deja la 1,80 kg. Consumul total cumulat într-o săptămână pentru un boboc de gâscă este de puțin peste 3 kg de furaje speciale. Apa trebuie să fie la discreție. În timpul verii bobocii consumă iarbă, ceea ce suplimentează din necesarul de hrană. 

În a cincea săptămână, bobocul trece de 2 kg și poate ajunge până la greutatea de 2,3 kg. Va consuma în medie 4,74 kg de furaj pe săptămână. Folosirea furajului amestec, special creat este cea mai convenabilă soluție pentru crescătorii de gâște pentru că nu mai este nevoie să se achiziționeze alt tip de furaje. 

Furaj Viva Bio NC 1153 Se potrivește pentru bobocii de gâscă din prima zi până la sacrificare
Furaj complet / nutreţ combinat. Se administrează ca atare, la discreţie, nu trebuie preparat, din acest motiv este foarte comod de folosit.
Compoziţie: proteină - 15%; energie - 11,62 MJ/ kg; coccidiostatic - absent

În cea de-a șasea și a șaptea săptămână, greutatea bobocului ajunge până la 3,3  kilograme. Consumul de cereale va fi destul de consistent. Crește până la 6,35 kg de furaj special pe săptămână. Săptămâna a opta ajung la maturitate și cresc în greutate cu un kilogram în plus, adică 3,39 kg și vor consuma aproximativ 9,5 kg de furaj săptămânal.

 Furajarea bobocilor de gâscă trebuie să fie lipsită de coccidiostatice, de aceea, se recomandă folosirea furajelor de finisare care nu conţin medicamente.

Furaj granulat CC 1000
bobocii de gâscă de la 4 săptămâni până la sacrificare
 
Consumul de furaje în săptămânile 4 - 12 săptămâni: 25 % concentrat + 75 % cereale; peste 12 săptămâni: 20 % concentrat + 80 % cereale.
Compoziţie:proteină - 40,03 %; energie - 8,16 MJ/ kg; coccidiostatic - absent

3. Dezinfecţia  adăpostului

Este absolut obligatoriu ca adăpostul să fie curat şi dezinfectat înainte de sosirea bobocilor de gâscă. Spaţiul în care sunt ţinute gâștele trebuie să fie încăpător şi să le permită să se simtă în siguranţă. Libertatea de mişcare este importantă şi se stabileşte în funcţie de vârsta gâștelor. Când se amenajează adăpostul trebuie luată în considerare mărimea și greutatea bobocilor la maturitatea completă. Dacă achiziționați 20 de boboci de gâscă, la început vor încăpea într-un metru pătrat, iar după 8 săptămâni vor avea nevoie de 5 metri pătrați. 

Dezinfecţia adăpostului
Se face folosind produsul Procid Forte cu acţiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor şi algelor. Dozaj: 5 ml/l apă, folosind o cantitate de 250-500 ml/mp prin pulverizare cu timp de expunere de 30 minute. 

4. Căldura în adăpostul bobocilor de gâscă

În timpul procesului de creştere, puii trebuie să se bucure de căldura. Întregul spaţiu de creştere trebuie încălzit în mod corespunzător, fie cu radiator cu gaz, fie cu lampă cu raze infraroşii care să furnizeze căldura necesară. Păsările trebuie ferite şi de arşiţa soarelui şi ţinute la umbră. Prea multă căldură în afară sau în adăpost cauzează o respiraţie sacadată cu ciocurile deschise.

5. Aerisirea în adăpostul bobocilor de gâscă

Când se poate respira profund, fără efort şi fără senzaţii neplăcute, clima din adăpost este corespunzatoare şi conţine suficient oxigen. Când, dimpotrivă, apar senzaţii de înţepături nazale şi ale ochilor, conţinutul de amoniac este prea mare. La animale apar repede inflamaţii oculare care fac ca ochii să se lipească şi să împiedice vederea. Este permisă aerisirea suficientă fără curent de aer prin ferestre, ventilatoare sau guri de aerisire şi prin burdufuri de folie găurită.

6. Parametrii de creștere

  • Temperatura: în primele 7 zile se asigură 30-32 grade Celsius, după care se reduce cu câte 2-3 grade Celsius/săptămână până se ajunge la 16-18 grade.
  • Lumina: în prima săptămână se asigură lumina 24 h/zi, după care se reduce cu câte o jumătate de ora/zi, până la 14 zile, când ajungem la 17 h/zi, dugâscă care se menține până la sacrificare. Dacă doriți să sacrificați bobocii mai repede, este recomandat să mențineți lumina 24 h/zi pe toată dugâscă creșterii, deoarece lumina stimulează consumul de apă și furaje.
  • Adăparea: se asigură permanent apă proaspătă la discreție. Se pot utiliza adăpătorile de la pui sau adăpători de tip jgheab (se calculează un front de adăpare de 5 cm/boboc).
  • La patru săptămâni au nevoie de mai mult de 23℃ în adăpost și  au nevoie de mai mult spațiu, pentru că încap doar 7 boboci pe metrul pătrat.
  • În a cincea săptămână bobocii încap câte 5 pe metrul pătrat, iar temperatura în adăpost scade din nou până la 20℃.
  • În săptămânile a șasea și a șaptea în adăpost vor încăpea maxim 5 boboci pe metrul pătrat, iar temperatura va fi păsat gâscă la 18℃.
  • După 8 săptămâni numărul bobocilor pe metru pătrat scade la 4.

5. Aditivi furajeri

Se recomandă folosirea următorilor aditivi furajeri în apa de băut. Aditivii întăresc sistemul imunitar şi cresc performanţele oferind păsărilor aportul necesar de vitamine și aminoacizi, asigurând astfel o performanţă optimă de producţie. 

Jolomix este un complex de vitamine şi aminoacizi pentru gâște și rațe. Se administrează în primele 6 săptămâni de viață, se administrează timp de 3-5 zile/săptămână 1 ml la 1 l de apă.

Nutri Safe împiedică dezvoltarea unor bacterii patogene în tubul digestiv și favorizează digestia furajelor și viteza de creștere. Se administrează în apa de băut câte 1-2 ml/litru în mod preventiv și 3 ml/litru în mod curativ. 

Cavimin conţine minerale şi oligoelemente implicate în osteosinteza, prevenind ologirea și canibalismul la gâște și rațe. Se administrează în apa de băut, 5 ml/ litru.

Novimin Antristress supliment lichid cu vitamine și minerale pentru rațe și gâște. Se folosește în primele zile de viață și în perioada vaccinării. De asemenea ajută păsările să depășească diferitele situații de stres. Se administrează  0,5 până la 1 ml/ litru în apa de băut. Tgâscămentul se ține pe o perioadă de până la 5 zile consecutiv.