• Prima pagină
  • /
  • Pregătirea adăpostului pentru creșterea puilor 

Pregătirea adăpostului pentru creșterea puilor 

Pregătirea adăpostului înainte de a aduce puii de găină este esențială. Trebuie acordată atenție elementelor vitale care formează un adăpost sigur și un mediu optim pentru creșterea corectă a puilor. Îți oferim informații detaliate despre ce trebuie să iei în considerare la amenajarea unui adăpost pentru puii sau păsări.

AșternutulTemperaturaApaHranaLuminaDeficiențe

Așternutul este unul dintre elementele esențiale în pregătirea adăpostului. Microclimatul optim depinde de numărul de păsări dintr-o hală. Dacă numărul puilor este prea mare, așternutul permanent se depreciază rapid, pot apărea mai repede boli și poate fi afectat efectivul de pui. Există câteva aspecte extrem de importante de care trebuie să țineți cont pentru amenajarea adăpostului.

Dezinfecția și decontaminarea

Înainte de a pune așternutul în adăpost, este absolut necesară atât dezinfecția adăpostului și, de asemenea, decontaminarea așternutului.  

  • Dezinfecția adăpostului - un pas obligatoriu. Se face în primul rând prin curățarea și decontaminarea spațiului inclusiv a pereților și tavanului, a instalațiilor de aerisire, a sistemului de adăpare, și a perimetrului înconjurător. Încăperea destinată puilor trebuie să fie ferită de orice bacterie. Decontaminarea se face cu Procid Forte – un produs cu acțiune împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor și algelor. Utilizați 5ml de soluție la 1 litru de apă, iar apoi pulverizați o cantitate de 250-500 ml/m2, cu expunere de 30 minute.
  • Decontaminarea așternutului - așternutul se introduce în adăpost cu o săptămână înainte de a introduce puii. Se dezinfectează cu o formulă de aerosoli sau altă soluție decontaminantă. 

Așternutul 

Așternutul permanent este folosit în adăposturile pentru puii de o zi pentru a-i proteja. Un strat de așternut va proteja puii de contactul cu podeaua rece dar și cu de contactul cu dejecțiile. Grosimea potrivită pentru așternutul pentru adăpostul puilor este de 10-20 cm.   

Pare o joacă de copii, dar dezinfectarea adăpostului este esențială pentru găini sănătoase
Pare o joacă de copii, dar dezinfectarea adăpostului este esențială pentru găini sănătoase
☝️ Beneficiile folosirii așternutului permanent
Reduce volumul de lucru al fermierului Nu mai este nevoie să evacuați crescătoria pentru a curăța Consum mic pe cap de pasăreAbsorbție bună a umezelii și dejecțiilor

Pentru amenajarea așternutului permanent trebuie să fie mai întâi create condițiile optime. Podeaua trebuie tratată în prealabil cu var nestins, cunoscut pentru puterea de absorbție a umidității. Varul are efect asupra agenților microbieni, iar în contactul cu apa degajează oxigen, și are efect de încălzire a așternutului.  

Stratul permanent trebuie să fie realizat dintr-un material higroscopic, adică un material care are proprietatea de a absorbi umezeala din aer. Absorbția umezelii este în general urmată de dilatarea sau comprimarea materialului. Lemnul este și el un material higroscopic, care trebuie menținut la umiditate relativă de sub 80%. Așternuturile din rumeguș sau lemn se pot folosi simple sau combinate.

✔️ Cele mai bune materiale pentru așternutul permanent din crescătoriile de pui

Rumeguș sau talașUna dintre cele mai bune alegeri, pentru că are absorbție foarte bună și contaminare scăzută
Paiele tocateSe toacă la o dimensiune de 10 cm. Sunt recomandate paiele de secară, ovăz sau grâu. Cele de grâu sunt cele mai bune absorbante. Paiele pot fii contaminate.
Coji de semințe sau pleavă de cerealeNu sunt cele mai bune materiale pentru așternut pentru că absorbția nu este bună și produc praf, dar pot fi folosite ca amestec cu alte materiale.
NisipSingurul inconvenient ar fi faptul că păsările se deplasează greu. Este mai greu de împrăștiat și mai costisitor
Deșeurile de hârtieAbsorb foarte bine, dar trebuie sunt greu de menținut în stare de umiditate optimă. Deșeurile de hârtie nu sunt același lucru cu hârtia simplă, cum ar fi hârtia de ziar.
Cârpele sau hârtiaNu sunt deloc recomandate pentru că mențin umiditatea și cresc riscul apariției bolilor

Temperatura din adăpost și umiditatea

Pentru puii de găină temperatura este la fel de importantă pentru dezvoltare lor ca și hrana. Constituie unul dintre elementele vitale pentru pentru sănătatea și supraviețuirea puilor, deoarece puii încă nu au sistem propriu de termoreglare. Păsările în general au un sistem de termoreglare mai puțin eficient decât al mamifere. 

💡 Utilizați becuri cu infraroșu pentru încălzirea adăpostului

 În primele săptămână, puii de găină au nevoie de o temperatură de 32℃, iar puii de curcă de 38℃. Coborâți temperatura din adăpost cu 2℃ după fiecare săptămână de viață.

Sistemul de termoreglare începe să funcționeze abia la vârsta de 2-3 săptămâni. Temperatura în adăpost trebuie să fie constantă, cuprinsă între 41-42℃. Dacă temperatura este prea mare și aerul uscat păsările se vor deshidrata mai repede. Deshidratarea are ca urmare creșterea consumului de apă, scăderea consumului de hrană și scăderea în greutate. În același timp, umiditatea ridicată duce la deteriorarea așternutului și apariția bolilor. Umiditatea optimă este de 50%. 

Apa pentru adăpostul puilor

Puii, mai ales cei de carne, au nevoie de apă proaspătă la discreție. 70% din masa unui pui este apă. În primele 10 zile de viață puii beau o cantitate mai mare de apă decât greutatea corporală. Apa nu trebuie să fie foarte rece și trebuie să provină dintr-o sursă sigură. Pentru crescătoriile de pui se realizează testarea chimică și microbiologică a apei. Analizele se realizează la sursă și la nivelul adăpătorilor. 

Evitați riscul udării așternutului prin utilizarea unor adăpători speciale pentru pui, în primele șase săptămâni. Adăpătorile pot fi fixe, umplute periodic și amplasate în crescătorii. Adăpătorile automate sunt extrem de practice și eficiente. Au avantajul de a elimina risipa de apă și scad mult riscul de contaminare în adăpost. 

Hrana pentru puii de o zi

Evitați să alegeți furaje doar pentru argumentul prețului mic. Pe termen lung, hrana ieftină se dovedește a fi foarte scumpă. Puii au nevoie de furaje care conțin o formulă specială pentru etapa lor de dezvoltare. Avem toate detaliile despre creșterea și furajarea corectă a puilor. Urmează link-urile de mai jos și informează-te corect.

Avantajele utilizării furajelor comercializate în magazinele Agroland:

  • obținerea de sporuri în greutate foarte bune
  • consum specific redus
  • gust și aspect autentic al cărnii
  • menținerea unei stări optime de sănătate a păsărilor
  • materii prime vegetale naturale cu conținut ridicat de vitamine și minerale

Lumina din adăpostul puilor 

În cazul puilor, este recomandat să utilizați lumină artificială, mai precis becuri cu infraroșu, deoarece puii au nevoie de 23 de ore de lumină/zi, în primele trei săptămâni. Amplasați recipientele cu hrană sub sursa de lumină, pentru a favoriza consumul. După perioada menționată mai sus, lumina poate fi redusă la 14 ore/zi.

Ce probleme pot apărea în cazul nerespectării condițiilor de creștere

1. Greutate mică și lot neuniformtemperatură neadecvată
densitate prea mare
ventilație necorespunzătoare
așternut murdar sau mucegăit
hrană insuficientă și apă insuficientă
acces necorespunzător la apă și furaje
prea uscat în primele 7 zile de viață
lumină insuficientă
2. Probleme respiratoriiumiditate ridicată
ventilație necorespunzătoare
aer viciat (gaze de fermentație, CO2)
prezența mai multor serii de pui în același spațiu
boli infecțioase
3. Diareeapă sau furaje contaminate
apă prea rece
așternut murdar sau mucegăit
boli infecțioase sau parazitare
4. Deplasare greoaiedensitate prea mare
boli nutriționale
carențe de calciu, fosfor, vitamina D
lumină insuficientă
așternut murdar sau mucegăit
5. Canibalismspațiu insuficient
căldură excesivă
carențe minerale
factori de stres (zgomote, rozătoare, câini etc.)

Ce trebuie să știi despre adăpostul puilor?

Amenajarea adăpostului pentru creșterea puilor de o zi sau a păsărilor trebuie să îndeplinească câteva criterii importante. Răspundem întrebărilor frecvente referitoare la amenajarea adăpostului iar informațiile detaliate le găsești în articolul de mai sus. 

1️⃣ Cum se face dezinfecția unui adăpost pentru pui?

Înainte de a aduce puii în adăpost este neapărată nevoie să dezinfectezi atât camera adăpostului cât și așternutul care va fi așezat pe podeaua crescătoriei. Metodele de dezinfecție a adăpostului nu sunt complicate și nici foarte costisitoare, dar trebuie aplicate cu sfințenie.

2️⃣ Ce materiale sunt potrivite pentru așternutul puilor din crescătorii?

Așternutul este obligatoriu pentru adăpostul puilor, dar nu trebuie realizat din orice fel de material. Hârtia sau cârpuele nu sunt recomandate, dar sunt câteva soluții excelente pentru așternutul puilor din crescătorii, cum ar fi rumegușul.

3️⃣ Ce temperatură este potrivită pentru adăpostul puilor?

Până la 2-3 săptămâni, sistemul de termoreglare al puilor începe nu funcționează. Află care este temperatura potrivită pentru adăpostul puilor și de ce ai nevoie pentru a obține temperatura optimă.