• Prima pagină
  • /
  • Creșterea bobocilor de rață în gospodărie 

Creșterea bobocilor de rață în gospodărie 

Cu siguranță găinile sunt păsările preferate de fermierii români pentru a fi crescute la curte, dar gâștele și rațele se găsesc și ele printre preferințele gospodarilor. În primul rând, sunt păsări ușor de îngrijit, deloc pretențioase și foarte rezistente la îmbolnăviri. Creșterea lor pare a fii costisitoare, pentru că sunt mai mari, deci consumă mai multe furaje decât găinile. Însă, cu produsele potrivite, costurile sunt mult reduse. 

📈Perioada de creștere🦆Furajarea bobocilor 🧹Dezinfecția adăpostului 📊Parametrii de creștere🧪Aditivi furajeri

Bobocii de rață au ritm foarte rapid de creștere. Rațele sunt crescute mai ales pentru carnea și ficatul lor, care au o calitate deosebită. Greutatea unui boboc ajunge la maturitate la peste 3 kilograme, putând ajunge până la 4-5 kilograme. Bobocii de rață pot fi crescuți în curte, se pot hrăni ușor pe câmp, bălți și zone de luncă. Creșterea în sistem extensiv are avantajul de a reduce din necesarul de furaje, pentru că rațele se hrănesc și cu foarte multă iarbă.

 1. Bobocii de rață - perioada de creștere

Bobocii de rață comercializați sunt specializați pentru producția de carne, cum sunt cele Pekin. Au un ritm rapid de creștere. Explicăm evoluția bobocilor de rață în fiecare săptămână.

În prima săptămână de viață un boboc are doar 27 de grame. Consumul de furaj va fi aproximativ cât greutatea corporală, deci va mânca 83 g de furaj complet/1 kg viu. În adăposturile în care sunt crescuți bobocii se va păstra o densitate de 35 boboci/mp. Temperatura din adăpost va trebui menținută în prima săptămână între 30℃ și 32℃, până se reglează sistemul de termoreglare corporală.

În a doua săptămână bobocul de rață aproape că-și triplează greutatea, ajunge la 76 de grame. Este cel mai mare pas de creștere din bobocului. Spațiul destinat bobocilor în adăpost trebuie să fie mărit. Pe metrul pătrat vor încăpea doar 17 boboci. Fiecare boboc va consuma săptămânal în medie 1,28 kg/kg viu. În adăpostul bobocilor temperatura scade cu 4 grade și se păstrează doar 28℃. 

În cea de-a treia săptămână greutatea bobocului de rață se dublează față de săptămâna a doua, iar pasărea va avea aproximativ 1,40 kg. Bobocii vor consuma mai moderat, aproximativ 1,58 kg furaj/kg viu. În adăpost vor locui doar 10 boboci pe metrul pătrat, iar temperatura nu va depăși 26℃. 

În cea de-a patra săptămână greutatea bobocilor de rață ajunge deja la 1,80 kg. Consumul de furaje rămâne moderat, la fel ca și creșterea în greutate. Consumul total cumulat într-o săptămână pentru un boboc de rață este de puțin peste 3 kg de furaje speciale. Condițiile de creștere și îngrijire sunt deja lejere, mai ales dacă bobocii sunt crescuți pe perioada verii. Nu au nevoie de mai mult de 23℃ în adăpost, dar au nevoie de mai mult spațiu, pentru că încap doar 7 boboci pe metrul pătrat.

În a cincea săptămână bobocul trece deja de 2 kg, va avea aproximativ 2,3 kg și va consuma în medie 4,74 kg de furaj pe săptămână. Folosirea furajului amestec, special creat este cea mai convenabilă soluție pentru orice gospodar. Bobocii nu vor avea loc mai mult de 5 pe metrul pătrat, iar temperatura în adăpost scade din nou până la 20℃.

În cea de-a șasea și a șaptea săptămână greutatea bobocului ajunge până la 3,3  kilograme. Consumul de cereale va fi destul de consistent. Crește până la 6,35 kg de furaj special pe săptămână. În adăpost vor încăpea maxim 5 boboci pe metrul pătrat, iar temperatura va fi păstrată la 18℃.

În săptămâna a opta bobocii deja ajung la maturitate. Față de săptămâna a șasea bobocii vor avea cu un kilogram în plus. Deja vor putea sta doar 4 boboci pe metrul pătrat având în vedere că vor avea deja 3,39 kg și vor consuma aproximativ 9,5 kg de furaj săptămânal.

2. Furajarea bobocilor de rață

 Formulele de furajul granulat complet Viva Bio NC 1640 sau Viva Bio NC 1153 sunt recomandate pentru hrănirea corectă a bobocilor de rață pe toată perioada de creștere. Furajarea rațelor se poate face cu amestec de cereale folosind Concentratul furajer Viva Bio CC 1000. Acest tip de furaj granula reduce mult risipa de furaj, iar creșterea bobocilor este mult mai eficientă.

 🦆Furaj Viva Bio NC 1153 

Se potrivește pentru bobocii de raţă din prima zi până la sacrificare
Furaj complet / nutreţ combinat. Se administrează ca atare, la discreţie, nu trebuie preparat, din acest motiv este foarte comod de folosit.
Compoziţie: proteină - 15%; energie - 11,62 MJ/ kg; coccidiostatic - absent

Furajul măcinat se lipește de ciocul bobocilor şi în acest caz au nevoie de un vas cu apă unde îşi pot spăla ciocul. Din acest motiv se recomandă umezirea furajelor înainte de a fi administrate. Un vas în plus pentru spălarea ciocului pune în pericol așternutul din adăpost. Pentru hrănirea și adăparea bobocilor de rață folosiți instrumente moderne, practice și eficiente. Totuși, dezavantajul furajelor umede este că pot fermenta ușor, deci trebuie preparat în cantități mici și schimbat dacă rămâne în plus. 

🌾 Concentrat finisare CC 1000

Bobocii de raţă și de gâscă de la 1 zi până la sacrificare
Boboci de gâscă din săptămâna a IV-a până la sacrificare
Utilizare: furaj complementar / concentrat furajer, se amestecă cu furajele din gospodărie
Compoziţie: proteină - 40,03 %; energie - 8,16 MJ/ kg; coccidiostatic - absent

Furajarea raţetor se face poate face și în două faze. În primă fază se administrează un furaj complet, pentru perioada 1-3 săptămâni, continuându-se cu furajul de finisare. Durează  două săptămâni, când densitatea de populare este de 15-20 cap/mp. Acest furaj conține mai multă proteină, asigură mai multă energie. Se va folosi umezit pentru a fi mai ușor de mâncat de către bobocii de rață. A doua fază durează din săptămâna a treia când densitatea este de 8, 6 şi respectiv 4 capete Ia sacrificare, Ia vârsta de 2 luni. 

🌿Furaj Viva Bio NC 1640

bobocii de raţă de la 1 zi la 3 săptămâni
Furaj complet / nutreţ combinat se administrează ca atare, la discreţie
Compoziţie: proteină - 17,39 %; energie - 12,10 MJ/ kg; coccidiostatic - absent

Furajarea atât a bobocilor de rață, cât și a celor de gâscă trebuie să fie lipsită de coccidiostatice, de aceea, recomandăm folosirea furajelor de finisare care nu conţin medicamente. Cel mai bine este dacă rațele au acces la câmp, și se pot hrăni cu iarbă, astfel nivelul furajării cu cereale sau nutreț complet poate să scadă cu până la 30%.

3. Dezinfecţia  adăpostului

Este absolut obligatoriu ca adăpostul să fie curat şi dezinfectat înainte de sosirea bobocilor de rață. Spaţiul în care sunt ţinute rațele trebuie să fie încăpător şi să le permită să se simtă în siguranţă, la adăpost de prădători. Libertatea de mişcare este importantă şi se stabileşte în funcţie de vârsta rațelor.

🧼 Dezinfecția adăpostului

Se face folosind produsul Procid Forte cu acțiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor şi algelor. Dozaj: 5 ml/l apă, folosind o cantitate de 250-500 ml/mp prin pulverizare cu timp de expunere de 30 minute. 

4. Parametrii de creștere

  • Temperatura: în primele 7 zile se asigură 30-32 grade Celsius, după care se reduce cu câte 2-3 grade Celsius/săptămână până se ajunge la 16-18 grade.
  • Lumina: în prima săptămână se asigură lumina 24 h/zi, după care se reduce cu câte o jumătate de ora/zi, până la 14 zile, când ajungem la 17 h/zi, durată care se menține până la sacrificare. Dacă doriți să sacrificați bobocii mai repede, este recomandat să mențineți lumina 24 h/zi pe toată durata creșterii, deoarece lumina stimulează consumul de apă și furaje.
  • Adăparea: se asigură permanent apă proaspătă la discreție. Se pot utiliza adăpătorile de la pui sau adăpători de tip jgheab (se calculează un front de adăpare de 5 cm/boboc).

5. Aditivi furajeri

Se recomandă folosirea următorilor aditivi furajeri în apa de băut. Aditivii întăresc sistemul imunitar şi cresc performanţele oferind păsărilor aportul necesar de vitamine și aminoacizi, asigurând astfel o performanţă optimă de producţie. 

Jolomix este un complex de vitamine şi aminoacizi pentru gâște și rațe. Se administrează în primele 6 săptămâni de viață, se administrează timp de 3-5 zile/săptămână 1 ml la 1 l de apă.

Nutri Safe împiedică dezvoltarea unor bacterii patogene în tubul digestiv și favorizează digestia furajelor și viteza de creștere. Se administrează în apa de băut câte 1-2 ml/litru în mod preventiv și 3 ml/litru în mod curativ. 

Cavimin conţine minerale şi oligoelemente implicate în osteosinteza, prevenind ologirea și canibalismul la gâște și rațe. Se administrează în apa de băut, 5 ml/ litru.

Novimin Antristress supliment lichid cu vitamine și minerale pentru rațe și gâște. Se folosește în primele zile de viață și în perioada vaccinării. De asemenea ajută păsările să depășească diferitele situații de stres. Se administrează  0,5 până la 1 ml/ litru în apa de băut. Tratamentul se ține pe o perioadă de până la 5 zile consecutiv.