• Prima pagină
  • /
  • Puicuțe ouătoare Agroland. Tot ce trebuie să știi despre creșterea puicuțelor și găinilor ouătoare

Puicuțe ouătoare Agroland. Tot ce trebuie să știi despre creșterea puicuțelor și găinilor ouătoare

Creșterea găinilor ouătoare la curte, în gospodăriile familiale, nu se face cu mari investiții din punct de vedere al exploatării. Oamenii preferă să crească găini ouătoare pentru a consuma ouă de casă, de calitate superioară din punct de vedere al proprietăților. Cu toate că se practică pe scară largă, acest sistem nu este rentabil. Este mai ieftin să cumperi ouă decât să crești găini pentru ouă, dar gospodării niciodată nu au crescut găinile ouătoare pentru profit, ci pentru a se asigura că vor consuma ouă de calitate. Este adevărat, consumul de furaj/kg carne este foarte mare, însă soluția de furajare recomandată de Agroland va fi mult mai eficientă. 

Puicuțe ouătoare Agroland 

Agroland are periodic la vânzare pui de o zi care se vor transforma în găini ouătoare. Puicuțele ouătoare Agroland sunt la vânzare periodic în  Magazinele Agroland din țară. Prezentăm caracteristicile puicuțelor ouătoare, dar mai întâi vă oferim informații punctuale despre calitatea puilor de o zi achiziționați în magazinele noastre. Este esențial să plecați acasă cu pui sănătoși. De aceea, vă prezentăm toate caracteristicile unui pui de o zi sănătos.

  • Își menține echilibrul, are picioarele drepte
  • Abdomenul este normal, ombilicul uscat
  • Puful puilor de o zi trebuie să fie uscat, pufos la atingere
  • Puii trebuie să fie activi, nu letargici
  • Un pui ar trebui să aibă greutatea aproximativă de 40 g +/-
  • Puii se achiziționează doar în lădițe de plastic sau cutii de carton, ventilate, decontaminate

Sursa de achiziție trebuie să fie mereu sigură. Puicuțele ouătoare Agroland provin din stații de incubație autohtone, nu din străinătate. Ajung în magazine în cel mai scurt timp, în condiții de transport conforme. 

 Caracteristicile puicuțelor ouătoare Agroland

Agroland comercializează puicuțe de o zi de calitate superioară. Încep ouatul la vârsta de 18 săptămâni și depun de până la 300 ouă/an. Un alt mare avantaj este consumul redus de furaje. Recomandăm furajul complet de la Viva și transformarea puicuțelor în găini ouătoare se va face investind eficient. În timpul ouatului, puicuțele consumă 120 gr/zi furaj.

Furajarea și îngrijirea puicuțelor ouătoare în perioada de demaraj

Perioada de demaraj, cea de la 0 la 6 săptămâni de viață este cea mai grea perioadă din parcursul de dezvoltare a puicuțelor. În această perioadă puii ar trebui să ajungă la greutatea de 460 gr. Doar cu furajarea corectă și cu îngrijirea corespunzătoare hibrizii vor trece bine peste această perioadă. Vor fi crescuți doar 10-13 pui pe mp de adăpost. Va fi nevoie ca adăpostul să fie decontaminat și să fie utilat cu hrănitoare și adăpătoare

Puicuțele nu se vor crește alături de găinile adulte. În perioada de demaraj se vor umple hrănitoarele de două ori pe zi iar apa proaspătă va fi la discreție. Utilizarea furajelor și concentratelor Viva, disponibile în magazinele Agroland, ajută la obținerea de sporuri în greutate foarte bune, consum specific redus, gust și aspect autentic al cărnii

Furajele Viva NU CONȚIN: făină de carne, făină de pește, oase, resturi de animale, hormoni și substanțe interzise în alimentația omului și al animalelor.

În primele 3 săptămâni se recomandă Nutreț combinat starter pui natural. Hrănind puii cu furajele din gama natural se prelungeşte cu câteva zile durata creşterii. La vârsta de 42 de puicuțele pot atinge greutatea de 2,2 kg. Avantajul administrării furajelor din gama natural este dat de preţul mai redus al unui kg de furaj. După vârsta de 14 zile puicuțele ouătoare au un ritm mai lent de creştere decât al puilor de carne, deci implicit consumul de furaj va fi mai mic. 

Se administrează la:pui de găină  de la 1 zi la 21 de zile
Tip de produs:furaj complet, nu trebuie combinat cu alte cereale
Utilizare:se administrează ca atare, la discreţie
Consum estimat/pui:1 kg
Compoziţie:Proteină brută 20,45 %, Calciu 1,00 %, E.M. păsăr 11,72 Mj, Fosfor 0,60 %, Grăsime 2,57 %, Sodiu 0,14 %, Celuloză 3,29 %, Vitamina A 10045 UI, Metionină 0,45 %, Vitamina D 5022 UI, Metionină+Cistină 0,80 %, Vitamina E 75 UI, Lizină 1,03 %, Coccidiostatic prezent

Alternativa de furajarea poate fi Concentrat starter creștere pui în amestec cu cereale măcinate, astfel: Concentrat 35% + cereale măcinate 65% (porumb și grâu 2/1). Chiar și cu respectarea tuturor condițiilor de furajare și de creștere, este posibilă pierderea unor pui (3% din total) din cauza bolilor infecțioase respiratorii care se transmit ușor, și având în vedere că puii crescuți în gospodării nu sunt de obicei vaccinați împotriva bolilor aviare infecțioase. 

Lumină 

Lumina este esențială în adăpostul puilor. Asigurarea luminii necesare permite puilor alimentarea permanentă, deci dezvoltarea în ritmul în care au nevoie. În perioada 0-6 zile se va începe cu un program de lumină de 22 de ore pe zi, cu o intensitate de 20-40 lucși/mp. Se scade treptat numărul de ore de lumină. La fiecare săptămână se vor scădea câte două ore de lumină, iar intensitatea luminii se va păstra la 10-20 lucși. În săptămâna a șasea se vor asigura 16 ore de lumină pe zi și 10-20 lucși. Vezi AICI cum să pregătești corect adăpostul puilor.

Temperatură

Puii vor sta într-un adăpost uscat și călduros. În prima săptămână de viață în adăpăst vor fi 32-35 de ℃ și umiditate de 50-70%. Din săptămâna următoare umiditatea scade la 40-60% iar temperatura va fi diminuată cu câte 4 ℃ în fiecare săptămână. În săptămâna a șasea temperatura va ajunge la 20-22 ℃. 

Furajarea și îngrijirea puicuțelor ouătoare în perioada de 7-12 săptămâni

În perioada 7-12 săptămâni puicuțele vor ajunge la aproximativ 900 gr. În această perioadă se poate administra Concentrat pentru creștere puicuțe ouătoare în amestec cu cereale măcinate, astfel: Concentrat  25% + cereale măcinate 75% (porumb și grâu (2/1).

Se adminitrează la:puicuțe între 6 până la 18 săptămâni
Tip de produs:furaj complementar / concentrat furajer
Utilizare:25% Concentrat + 75% Cereale
Compoziție:Proteină - 38,16% ; Energie - 8,06 MJ/kg, Coccidiostatic - prezent

În această perioadă în adăpost nu se vor face schimbări majore. Păsările vor crește, vor avea nevoie de spațiu. Șansele de mortalitate scad. Condițiile de creștere nu se schimbă semnificativ. 

Lumină

Începând cu săptămâna a șaptea se vor asigura câte 15 ore de lumină zilnic cu intensitate de 20-40 lucși/mp. De la o săptămână la alta se scade câte o oră de lumină, iar intensitatea luminoasă se va stabili în săptămânile 8-12 între 10-20 lucși/mp. 

Temperatura și umiditatea

În această perioadă temperatura și umiditatea se vor păstra între aceeași parametri. Temperatura rămâne între 20-22 ℃, iar umiditatea între 40-60%. Este o perioadă ușoară, fără prea multe schimbări, în care puicuțele devin mai rezistente. 

Furajarea și îngrijirea puicuțelor ouătoare în perioada de 13-18 săptămâni

Din nou o perioadă fără mari schimbări, în care nu se efectuează investiții sau lucrări importante. Puicuțele iau în greutate până la 1180-1255 gr. Puicuțele ouătoare Agroland au nevoie doar de 11 ore de lumină pe zi, iar intensitatea se stabilește doar între 10-20 lucși/mp. Puicuțele au nevoie de un adăpost cu 20-22 ℃ cu o umiditate de aproximativ 40-60%. 

Schimbări minore apar doar în perioada de pre-ouat, adică în săptămâna 17-18. În această săptămână greutatea puicuțelor crește până la 1370 gr. Deja puicuțele sunt mari, dorm și trăiesc cu găinile adulte. Ar trebui să existe doar 10 păsări/1 mp. Orele de expunere la lumină va crește până al 12,5 ore/zi, dar intensitatea luminoasă scade la 5-10 lucși/mp. Temperatura și umiditatea rămân la fel. Dacă puicuțele nu se încadrează în greutatea necesară, se recomandă introducerea concentratului în hrană, pentru a se mări nivelul energetic. 

Hrana se va administra la discreție, nutrețul combinat este recomandat în acest caz. Consumul de furaje și cel de apă sunt direct proporționale. Se include în hrană același concentrat menționat la capitolul anterior în amestec cu cereale măcinate, astfel: Concentrat 35% + cereale măcinate 65% (porumb, grâu și orz 2/1/1).

Tratamente pentru puicuțele ouătoare

În apa de băut se recomandă a se folosi aditivi furajeri. Aditivii sunt suplimente cu rol de protecție pentru puii și păsările de curte. Nu tratează boli, doar ajută organismul să aibă o dezvoltare optimă.

  • Novimin - supliment vitamino-mineral pentru un start optim, îmbunătățirea digestiei grăsimilor, prevenirea stresului de transport și vaccinare, precum și creșterea rezistenței organismului. Dozaj: 0,5-1 ml/L de apă, începând din prima zi, timp de 3 zile, cu repetare din 2 în 2 săptămâni pe toată perioada de creștere
  • Nutri Safe - are rol antibiotic și stimulator de creștere prin îmbunătățirea digestiei. Dozaj: 1 ml/L de apă, permanent.

Creșterea găinilor ouătoare, de la 18 la 77 săptămâni

Găinile ouătoare de la Agroland sunt foarte căutate pentru randamentul crescut de ouă de primă calitate. Aceste păsări încep ouatul la 18 săptămâni și depun peste 300 ouă pe an. Găinie nu vor oua la fel de mult în oricare dintre perioadele de dezvoltare. Până la 20 de săptămâni doar jumătate din ele vor ouă. Abia între 21 și 55 de săptămâni toate puicuțele vor oua. Furajarea corectă potențează ouatul. Agroland recomandă furajul complet de la Viva pentru că este natural și eficient mai ales pentru gospodăriile mici.

Se administrează la:găinile ouătoare cu vârsta mai mare de 20 de săptămâni
Tip de produs:furaj complet / nutreţ combinat
Utilizare:se administrează ca atare, la discreţie
Compoziţie:Proteină - 17,80 %; Energie - 6,78 MJ/ kg; Coccidiostatic - Absent

Pe cât posibil acces la spațiul verde sau să fie alimentate cu iarbă și verdețuri. Furajele utilizate în alimentația păsărilor sunt porumbul (50-60% din alimentație, are nivel energetic mare), orzul ( în proporție de 50% din alimetație), ovăzul (10% din alimentație), grâul (12% din alimentație, conține multă proteină, 50% din alimentație în nutrețurile combinate).

Amenajarea adăpostului pentru găinile ouătoare

Adăpostul găinilor ouătoare va fi diferit față de a puicuțelor. În primul rând apar cuibarele, care trebuie să fie încăpătoare, să aibă o mărime minimă de 30x30x30 cm. În adăpost ar trebui să conviețuiască aproximativ 6-7 găini/mp, care să aibă acces permanent la hrană și apă. Se recomandă o adăpătoare rotundă pentru 100 de păsări sau 1 niplu la 10 păsări. Temperatura din adăpost trebuie să fie la aproximativ 20 ℃. Vara păsările trebuie să aibă umbră din plin. Temperaturile foarte mari sunt considerate critice pentru găinile care ouă. De asemenea, iarna adăpostul trebuie cât mai bine izolat sau încălzit, altfel producția de ouă scade. La -10 grade găinile nu mai ouă. 

Întrebări frecvente

Dacă ești în căutarea celor mai productive puicuțe și găini ouătoare, la Agroland găsiți exemplare de calitate, care vă vor satisface pretențiile. Răspundem celor mai întâlnite întrebări referitoare la puicuțele ouătoare Agroland.

1️⃣ Unde poți să cumperi Puicuțe ouătoare Agroland?

 Agroland are periodic la vânzare puicuțe ouătoare. Puicuțele ouătoare Agroland sunt la vânzare periodic în Magazinele Agroland din țară. La noi găsești puicuțe ouătoare de calitate superioară. Puicuțele se vor achiziționa pe bază de comandă în magazinele Agroland

2️⃣ Ce furaje sunt potrivite pentru puicuțele ouătoare în prima săptămână?

Hrana puilor de o zi trebuie să fie formată în proporție de peste 90 la sută din ingrediente naturale. Se recomandă formulele de furajare complete, achiziționate ca atare, pentru ca dezvoltarea puicuțelor să se realizeze conform calendarului. Agroland recomandă formulele de furajare de la Viva, pe care le găsiți în orice magazin din țară, dar le puteți comanda și pe platforma online.  

3️⃣ Care sunt condițiile de creștere obligatorii pentru găinile ouătoare?

 Lumina, căldura, umiditatea, cuibarul și furajarea sunt parametrii de creștere obligatoriu de urmat. Nu ignora condițiile obligatorii de creștere a găinilor, pentru a obține producția maximă de ouă de la fiecare pasăre în parte.