• Prima pagină
  • /
  • Creșterea puilor de rasă mixtă Agroland - furajare, adăpost și tratamente

Creșterea puilor de rasă mixtă Agroland - furajare, adăpost și tratamente

Puii de o zi Agroland de rasă mixtă sunt preferați pentru a fi crescuți la curte pentru că sunt mixul perfect dintre puii de carne și ouă. Gospodarii se orientează către acest tip de rasă mixtă pentru că este avantajoasă. Agroland periodic aduce pui de rasă mixtă Gri Barat, pui mix special cu Gât Golaș, Kabir și Supercolor. În acest material vom explica care sunt pașii de urmat în creșterea corectă a puilor de o zi Agroland, de la perioada de demaraj până la maturitate. Dacă nu se respectă câteva condiții obligatorii șansele de supraviețuire a puilor scad drastic. Noi vă punem la dispoziție toate informațiile necesare pentru a obține păsări de curte sănătoase și bine dezvoltate. 

Creștere pui rasă mixtă

Pui de rasă mixtă Agroland

Puii de rasă mixtă de la Agroland sunt de calitate superioară. Se pot achiziționa pe bază de comandă din Magazinele Agroland din țară. Puii au la vânzare aproximativ 40 g în greutate, și toate semnalmentele unor hibrizi sănătoși: își menține echilibrul, au abdomenul normal, ombilicul uscat, puful uscat, și sunt activi. Se vând în cutii de carton, ventilate și decontaminate. 

 Pui Rasă Mixtă și Mixt Special (Gri Barat și Gât Golaș)

Puii de rasă mixtă Gri Barat și Gât Golaș sunt crescuți pentru producția de carne și ouă. Aceștia sunt perfecți pentru a fi crescuți la curte pentru că la maturitate vor ajunge la greutatea de 2,9 - 3,1 kg. Găinile ajung să aibă o producție de aproximativ 200 ouă/an. Cocoșii sunt mari și bine proporționați, și vor ajunge la greutatea de 4,2 - 4,5 kg.

Pui de rasă mixtă Kabir

Kabirul este un hibrid pe care îl găsiți exclusiv la Agroland. Sunt niște pui deosebiți, de calitate superioară, cu un aspect foarte frumos și o carcasă mare la sacrificare. Puii Kabir se cresc atât pentru producția de carne, cât și pentru ouă. După vârsta de 24 săptămâni, puicuțele pot face până la 200 ouă/an. La maturitate, cocoșii Kabir ajung până la 5 kg.

Super Color - Exclusiv la Agroland

Pui sexati, de calitate superioară și cu un penaj deosebit. La maturitate găinile ajung la greutatea de 3,3 kg și fac peste 200 ouă mari pe an. Cocoșii ajung la maturitate la greutatea de 4,5-5 kg. Sunt foarte rezistenți la boli, ușor de întreținut.

Administrarea furajelor pentru puii de rasă mixtă în primele 3 săptămâni 

Încă din primele zile de la achiziție hrana este extraordinar de importantă, la fel de importantă ca și condițiile de creștere a puilor. Pentru că în sistemul de creștere gospodăresc furajarea înseamnă un cost sporit, care are dezavantajul de a nu fi rentabil, Agroland recomandă furajul natural de la Viva, conceput special pentru a optimiza costul furajării şi performanţe obţinute. 

La vârsta de 42 de zile puii vor atinge greutatea de 2,2 kg. În primele 3 săptămâni se recomandă Nutreț combinat starter pui natural. Furajul asigură o creștere care nu este forțată, pentru că este fabricat în corelaţie directă cu cerinţele nutritive ale puilor pentru perioada de starter. Furajul starter pui natural are o compoziţie echilibrată pentru a satisface integral nevoile de hrană ale puilor. Furajele Viva NU CONȚIN: făină de carne, făină de pește, oase, resturi de animale, hormoni și substanțe interzise în alimentația omului și al animalelor.

Se administrează la:pui de o zi de rasă mixtă de la 1 zi la 21 de zile
Tip de produs:furaj complet, nu trebuie combinat cu alte cereale
Utilizare:se administrează ca atare, la discreţie
Consum estimat/pui:1 kg
Compoziţie:Proteină brută 20,45 %, Calciu 1,00 %, E.M. păsăr 11,72 Mj, Fosfor 0,60 %, Grăsime 2,57 %, Sodiu 0,14 %, Celuloză 3,29 %, Vitamina A 10045 UI, Metionină 0,45 %, Vitamina D 5022 UI, Metionină+Cistină 0,80 %, Vitamina E 75 UI, Lizină 1,03 %, Coccidiostatic prezent

Furajele sunt realizate după rețete performante, materii prime de calitate, aminoacizi, vitamine și minerale la nivel optim, cu proteină vegetală ușor digerabilă. Se folosesc extracte naturale din plante. Carnea va avea gust și savoare întâlnite doar la păsările de curte, fără a avea grăsime în exces. O alternativă a nutrețului complet poate fi Concentratul starter pentru creșterea puilor. Concentratul se administrează în combinație cu furajele proprii. 

Administrarea furajelor pentru puii de rasă mixtă de la 6 săptămâni

După ce puii au ajuns la 6 săptămâni furajarea se schimbă în funcție de interesul gospodarului. Sunt gospodari care cresc puii de rasă mixtă pentru carne, alții cresc găinușele pentru ouă. Astfel, recomandările de furajare sunt diferite.

Puii crescuți pentru sacrificare

Dacă se dorește sacrificarea imediată, se realizează o finisare a păsărilor. În acest sens este potrivit  Furajul de finisare natural de la Viva ține cont și de costurile de furajare. Furajul finisare păsări este  destinat puilor de carne după 5 săptămâni până la sacrificare. Asigură o corelaţie benefică între cantitatea consumată, menţinerea stării de sănătate, realizarea sporului în greutate şi costurile de furajare.

Se administrează la:pui de găină (de carne şi rasă mixtă) de la 35 zile până la sacrificare
Tip de produs:furaj complet / nutreţ combinat
Utilizare:se administrează ca atare, la discreţie
Consum estimat/pui:minim 1 kg.  Se asigură 2 l apă/ kg furaj
Compoziţie:Proteină brută 15,48 %, Calciu 0,79 %, E.M. păsări 12,28 Mj, Fosfor 0,57 %, Grăsime 3,49%, Sodiu 0,18 %, Celuloză3,59%, Vitamina A 8040 UI, Metionină0,27 %, Vitamina D 4170 UI, Metionină+Cistină 0,57 %, Vitamina E 51 UI, Lizină 0,65 %, Coccidiostatic absent

Compoziţia furajului finisare păsări asigură necesarul de vitamine, minerale şi aminoacizi esenţiali. Nu se recomandă înlocuirea furajului finisare păsări cu reţete mai slabe sau hrănirea puilor doar cu cereale. Ca alternativă se recomandă Concentratul de finisare păsări în amestec cu cereale măcinate, astfel: Concentrat 25% + cereale măcinate 75% (porumb și grâu 4/1).

Puicuțele crescute pentru ouă

Dacă se urmărește păstrarea în vederea ouatului, se trece la linia de furajare pentru ouătoare. Se recomandă Concentrat creștere puicuțe ouătoare în amestec cu cereale măcinate, astfel: CC 1120 25% + cereale măcinate 75% (porumb și grâu 2/1) până la intrarea în ouat.

Se administrează la:puicuțe între 6 și 18 săptămâni
Tip de produs:furaj complementar / concentrat furajer
Utilizare:25% Concentrat + 75% Cereale
Compoziție:Proteină - 38,16% ; Energie - 8,06 MJ/kg, Coccidiostatic - prezent

 În perioada de ouat se recomandă Concentrat găini ouătoare CC 1210 în amestec cu cereale măcinate, astfel: CC 1210 35% + cereale măcinate 65% (porumb, grâu și orz 2/1/1).

Se administrează la:găinile ouătoare cu vârsta mai mare de 20 de săptămâni
Tip de produs:furaj complementar / concentrat furajer
Utilizare:33 % Concentrat + 67 % Cereale
Compoziție:Proteină - 31,26 %; Energie - 7,01 MJ/ kg; Coccidiostatic - Absent

Utilizarea furajelor și concentratelor Viva ajută la obținerea de sporuri în greutate foarte bune, consum specific redus, gust și aspect autentic „de la țară” a cărnii, menținerea unei stări optime de sănătate a păsărilor.

Tratamente

În apa de băut se recomandă a se folosi aditivi furajeri, precum:

  • Novimin - supliment vitamino-mineral pentru un start optim, îmbunătățirea digestiei grăsimilor, prevenirea stresului de transport și vaccinare, precum și creșterea rezistenței organismului. Dozaj: 0,5-1 ml/L de apă, începând din prima zi, timp de 3 zile, cu repetare din 2 în 2 săptămâni pe toată perioada de creștere
  • Nutri Safe - are rol antibiotic și stimulator de creștere prin îmbunătățirea digestiei. Dozaj: 1 ml/L de apă, permanent.
  • Jolomix - îmbogățit cu microelemente, macroelemente și aminoacizi esențiali, componenți care în mod normal nu se sintetizează în organismul păsărilor. Dozaj: 2 ml/L în apă, timp de 3- 5 zile.
  • Cavimin (produs natural) – previne și tratează ologirea si canibalismul la păsări. Dozaj: Se administrează după 21 de zile,  5 ml/ litru apă de băut. 
  • Herbatop - Cocci-Plus (produs natural) – previne și tratează coccidioza (diareea cu sânge). Dozaj: Se administrează după 21 de zile, 2-3 ml/1 l apă, timp de 7-10 zile.

Parametrii optimi de creștere a puilor de rasă mixtă

Puii de o zi de rasă mixtă de la Agroland sunt hibrizi de calitate superioară, în sensul că respectă toate caracteristicile puilor sănătoși. Însă este absolut necesar ca adăpostul lor să fie foarte bine amenajat, astfel încât șansele de supraviețuire să fie maximizate. Adăpostul trebuie să fie curat și dezinfectat înainte de sosirea puilor.

Dezinfecția adăpostului se face folosind produsul Procid Forte cu acțiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor și algelor. Dozaj: 5 ml/L apă folosind o cantitate de 250-500 ml/mp prin pulverizare cu timp de expunere de 30 de minute.

Pregătirea așternutului se face prin așezarea uniformă a paielor sau a talajului de lemn într-un strat de minim 5-7 cm. Nu se folosește hârtie sau cârpe pentru așternutul din adăpost pentru că mențin umiditatea și favorizează dezvoltarea bacteriilor. 

Pe așternut se amplasează hrănitorile și adăpătorile care se vor ridica pe masura ce puii cresc, astfel ca ei sa poată consuma apa ușor. Înălțimea adăpătorilor și hrănitoarelor  va fi reglată astfel ca partea de jos a acestora să fie la nivelul spatelui puilor.

Căldura din adăpostul puilor de o zi de rasă mixtă

Deoarece în primele 3 săptămâni de viață puii nu au sistem propriu de termoreglare, este necesar să se respecte valorile optime ale temperaturii ambientale din adăpostul puilor.  Căldura se asigură utilizând becuri cu infraroșu, care sunt unele dintre cele mai bune și cele mai des folosite produse pentru creșterea animalelor. Temperatura trebuie obligatoriu să se măsoare la nivelul așternutului cu ajutorul unui termometru de cameră.

VârstaTemperatura
1-7 zile30-32oC
8-14 zile27-29oC
15-21 zile25-27oC
22-28 zile23-25oC
29-35 zile21-23oC

 Sursa de căldură se fixează la o distanță de aproximativ 40 cm de pui. Dacă observați că puii stau îngrămădiți unul în altul și piuie, înseamnă că trebuie mărit numărul de încălzitoare. 

Lumina în adăpostul puilor de o zi

 Se asigură cu ajutorul unor becuri sau natural cand puii sunt mai mari. Durata luminii va fi de 23 de ore în primele 3 săptămâni, hrănitorile se vor amplasa sub sursa de lumină în special în aceasta perioadă pentru a favoriza găsirea lor și consumul hranei. Dacă au lumină suficient timp, aceștia se hrănesc și se hidratează corespunzător. Intensitatea luminii va porni în perioada de start de la 20 lucși/mp. Se va scădea treptat până la 5 lucși/mp.

Întrebări frecvente despre puii de carne Agroland

Pui de rasă mixtă de la Agroland sunt căutăți în toată țara. Achiziția lor este cel mai ușor lucru. Puii vin ambalați în cutii de carton, sunt în stare bună de sănătate. După achiziționare încep provocările. Aflați cum să îngrijiți și cum să furajați corect puii de rasă mixtă.

1️⃣ Unde poți să cumperi Pui de rasă mixtă Agroland?

Agroland are periodic la vânzare pui de carne de o zi Gât Golaș, Kabir și Supercolor. Puii de carne Agroland sunt la vânzare periodic în Magazinele Agroland din țară. La noi găsești pui de rasă mixtă de o zi de calitate superioară.

2️⃣ Ce furaje sunt potrivite pentru puii de carne de o zi?

Hrana puilor de rasă mixtă de o zi trebuie să fie formată în proporție de peste 90 la sută din ingrediente naturale. Pentru demaraj se recomandă furajul complet. După primele 6 săptămâni furajarea se face în funcție de interesul gospodarului. Agroland recomandă pentru puii de o zi formulele de furajare de la Viva.

3️⃣ Care sunt condițiile de creștere obligatorii pentru puii de o zi?

Lumina, căldura, umiditatea, așternutul și furajarea sunt parametrii de creștere obligatoriu de urmat. Nu ignora condițiile obligatorii de creștere a puilor de rasă mixtă, mai ales în primele 7 zile de viață, dacă dorești să ai pui care se transformă în adulți sănătoși.

4️⃣ Ce tratamente naturale se folosesc pentru puii de o zi?

Pentru a întări imunitatea puilor de rasă mixtă în perioada de creștere și formare, este recomandată folosirea aditivilori naturali. Folosiți cu încredere tratamentele Agroland, atât pentru fortificarea sistemului imunitar al păsărilor cât și pentru dezinfectarea și menținerea adăpostului.