8 greșeli de evitat în creșterea puilor de o zi
Creșterea puilor de o zi nu este dificilă. Există câteva aspecte de bază, dar foarte importante, de care trebuie să ținem cont atunci când ne hotărâm să creștem păsări în gospodărie.
În articolul de azi îți prezentăm 8 greșeli comune pe care trebuie să le eviți dacă vrei să ai păsări sănătoase în gospodărie.
𝟏. Nu cumpărați pui de la comercianți ambulanți sau din piețe! Alegeți să cumpărați pui din magazinele autorizate!
𝟐. Nu aveți pregătit un adăpost adecvat pentru aceștia. Puii nu se cresc în cutii de carton sau în alte spații nepotrivite, fără a fi dezinfectate! Încăperea destinată puilor trebuie să fie curată, ferită de orice bacterie, iar așternutul neaparat din paie uscate sau a talaj de lemn, NU cârpe sau hartie!
𝟑. Puii nu au căldură suficientă, sau prea multă. Temperatura trebuie să fie în jurul valorii de 32°C, ea coborând cu câte 2°C pentru fiecare săptămână de viață. Temperatura scăzută din adăpostul acestora, este principală cauză a mortalității în această perioadă a vieții lor.
𝟒. Nu sunt hrăniți corescunzator, cu furaje specifice care să răspundă cerințelor nutritive pentru o creștere optimă! Pentru o creștere performantă a puilor de găină, este esențial să le oferim furaje de calitate încă din prima zi. Asigurarea furajelor de calitate încă din primele zile dezvoltă tractul digestiv, precum și sistemul imunitar, iar în cele din urmă îmbunătățește creșterea puilor.
𝟓. Nu sunt folosite recipiente potrivite pentru hrană și apă. Prin utilizarea acestora nu permiteți murdăria și contaminarea apei sau a hranei, astfel impiedicând și udarea spațiul destinat puișorilor.
𝟔. Nu au lumină suficientă. Durata luminii va fi de 23 de ore în primele 3 săptămâni. Dupa 3 săptămâni durata luminii se poate reduce până la 14 ore pe zi. Hrănitorile și adăpătorile se vor amplasa sub sursa de lumină, favorizând consumul hranei și a apei.
𝟕. Puii nu sunt protejați de potențialii prădători. Fie că aveți un adăpost gata cumpărat sau construit chiar de dumneavoastră, asigurați-vă ca sunt în siguranță.
Gardul și/sau plasa țarcului trebuie să fie îngropate în pământ, evitând ca ”inamicul” să se strecoare pe sub gard/adăpost. Puteți să îngropați o plasă de protecție în jurul adăpostului/țarcului la 60 cm – 1 metru adâncime.
𝟖. Nu li se acordă suficientă atenție! Verificați puii în mod regulat pe parcursul zilei. Chiar dacă poate nu este plăcut, este important să fiți atenți și la excrementele puilor. Dacă depistați simptome de boală izolați puii bolnavi, evitănd raspândirea unei afecțiuni contagioase.
Pentru prevenirea bolilor trebuie să le asigurăm păsărilor un adăpost curat, hrană adecvată și apă mereu proaspătă.
Simultan, pentru a le asigura puilor aportul necesar de vitamine și minerale, recomandam și folosirea aditivilor furajeri pe care îi găsiți în toate magazinele Agroland din țară sau le poți comanda simplu și rapid din magazinul nostru online aici.
Nu tratați cu indiferență nicio etapă! Dacă dețineți informațiile necesare, probabilitatea de a crește cu succes păsări sănătoase este foarte mare, chiar dacă achiziționați pentru prima data pui de o zi în acest an.