Protejarea câinelui şi curăţarea spaţiului de paraziţii externi
În vreme ce sosirea primăverii şi a zilelor calde este un motiv de bucurie în ceea ce ne priveşte, pentru animalul nostru de companie poate însemna o perioadă mă puţin liniştită şi confortabilă. Asta pentru că schimbările de vreme provoacă deşteptarea diverşilor paraziţi extrem de deranjanţi – de felul purecilor, căpuşelor, păduchilor sau ţânţarilor.
Aceştia îi pot provoca patrupedului vostru fie o stare neplăcută de discomfort, fie – într-o situaţie mai gravă – o boală care îi poate pune serios în pericol sănătatea, slăbindu-i sistemul imunitar.
Plimbările frecvente ale câinelui pe-afară, specifice şi mai dese în anotimpurile călduroase, îl expun contactelor repetate cu ouălele paraziţilor ori cu paraziţii ajunşi adulţi, în căutare de gazdă. Oricât de multă grijă aţi avea, câinele se poate alege oricând cu astfel de probleme, paraziţii putându-se lua direct de pe sol, în urma contactului cu alte animale sau de pe podea, aduşi de afară pe tălpile încălţărilor. Un purice trăieşte circa 2-3 săptămâni dar poate face 30-40 de ouă zilnic, ceea ce nu e deloc puţin. Se reproduc cu uşurinţă şi destul de rapid.
Pentru că paraziţii de acest fel trăiesc în imediata apropiere a pielii sau chiar în piele, nu pot fi observaţi întotdeuna cu ochiul liber, însă ne putem da seama de prezenţa lor în funcţie de starea de iritare a animalului. Pot apărea diverse simptome – mâncărimi, leziuni, din cauza scărpinatului frecvent.
De aceea este recomandată inspectarea acestuia săptămânal, în momentul în care ne îngrijim să-i periem şi pieptănăm blana, pentru a vedea dacă a fost atacat de paraziţi. Des întâlnite şi la fel de enervante şi dăunătoare sunt şi căpuşele. Acestea au dimensiuni mai mari, fiind mai uşor de observat.
Aceşti musafiri nepoftiţi nu pot fi eliminaţi şi nimiciţi în totalitate, prin urmare tot ce putem face este să încercăm să-i ţinem la distanţă de animalul nostru de companie, iar produsele special create pentru astfel de probleme ne vin în ajutor.
Puricii adulţi care pot sări de pe blana animalului, caută locuri ferite de lumina soarelui pentru a se piti: tufişuri, grădini, garduri, podele, etc. Se ştie că fiecare purice din blană câinelui este întovărăşit de alte câteva sute de indivizi asemeni lui, răspândiţi prin curte, grădină şi casă – pe covoare, mobile, ş.a. De unde concluzionăm că nu trebuie să deparazităm doar animalul ci trebuie curăţat şi mediul.
Dacă animalul tău de companie a fost atacat de paraziţi, este recomandată de-ndată o vizită la medical veterinarinar, pentru mai multe indicaţii care să-i restabilească patrupedului starea de bine şi confort. Cât despre restul locurilor unde se mai ascund şi depun ouă puricii, căpuşele şi alţi paraziţi de felul lor, există pe piaţă produse eficiente, care – odată folosite, nu vor întârzia să dea rezultate îmbucurătoare.
Agroland comercializează în magazinele din toată ţara şi în shop-ul online o gamă variată de produse de dezinsecţie şi dezinfecţie, din care puteţi alege produsul potrivit nevoilor voastre de curăţare.