Creșterea rațelor mute
Creșterea rațelor mute sau leșești nu dă foarte multe bătăi de cap crescătorilor de păsări. Acestea nu sunt foarte pretențioase, pot fi crescute și pe uscat, chiar dacă ideal este să le punem la dispoziție un loc cu apă din belșug. Evident, este recomandat să urmăm câțiva pași dacă am decis să creștem în curte rațe mute. În continuare, vă oferim câteva sfaturi.
Ce sunt rațe leșești?
Cunoscute în popor ca rațe leșești sau rațe mute, acestea sunt de fapt originare din America de Sud. Cea mai mare diferență dintre aceste rațe și rațele comune sunt nodulii roșii din jurul ciocului, care sunt mai predominanți la masculi. Ceea ce este interesant în cazul femelelor, este că acești noduli au o culoare portocalie atunci când acestea clocesc și când își cresc puișorii. Acestea nu nu măcăne, ci doar emit niște sunete asemănătoare sâsâitului. Când se simt amenințate sau se împerechează, dau din cap și din coadă.
Bobocii de rață mută
Boboceii de rață leșească pot să coabiteze cu alți boboci de rață comună sau cu bobocii de gâscă, atât timp cât le sunt satisfăcute nevoile de spațiu și alimentație.
Așternutul pe care sunt așezați aceștia trebuie să fie bun absorbant și izolant, dar de asemenea să permită deplasarea ușoară a boboceilor, cel mai potrivit așternut fiind talajul. Nu folositi ziare sau hârtie pentru așternut deoarece acestea rețin umezeala și mentin temperatura scazută în adăpost.
Temperatura în adăpost
Temperatura este foarte importantă, aceasta trebuie menținută în jurul a 35° Celsius în prima săptămână de viață, urmând să scădeți temperatura cu câte 2 grade pesăptămână pe măsură ce boboceii de rață înaintează în vârstă. Pentru a asigura temperatura optimă în adăpost, vă recomandîm utilizarea lămpilor cu bec cu infraroșu cu putere de 150–250 W, în funcție de necesități.
- Dacă bobocii stau strânși într-un loc sub bec, înseamnă că le este frig și în acest caz trebuie să suplimentați numărul lămpilor din adăpost.
- Dacă bobocii sunt într-un colț cât mai îndepărtat de sursa de caldură, înseamnă că le este prea cald și trebuie să ajustați prin ridicare lămpile cu bec.
- Dacă bobocii se plimbă liniștiți prin adăpost, înseamană că temperatura este optimă.
Monitorizarea temperaturii se poate face cu ajutorul unui termometru de cameră așezat la nivelul solului.
Hrănirea și adăparea bobocilor de rață mută
Recomandăm hrănirea bobocilor cu un furaj granulat, cu un nivel proteic de 15 – 16%. Ca variantă, puteți gasi acest furaj în magazinele Agroland, sub denumirea de NC 1153, care se administrează ca atare, sau se poate recurge la concentratul CC 1000, utilizându-se o parte de concentrat în amestec cu trei părți de uruială (făină de porumb și grâu). De asemenea, recomandăm ca adăparea la discreție, mai ales că rațele sunt mari iubitoare de apă.
Pentru creșterea rezistenței la boli și factori de microclimat, dar și pentru o mai bună conversie a hranei, recomandăm utilizarea în apa de băut a unui complex polivitaminic. Puteți folosi Novimin Antistres sau Jolomax, în doza de 1 ml soluție pentru un litru de apă, cel puțin în primele trei zile de viață.
Dupa vârsta de trei săptămâni și atunci când condițiile de microclimat sunt favorabile, rațele pot fi scoase „la pășune”, unde pot fi amenajate și bălți de dimensiuni reduse, pentru confort suplimentar.