Monsanto si organismele modificate genetic
Un nou studiu norvegian acuza Monsanto de falsa sustinere a sigurantei organismelor modificate genetic
Descoperirile internationale privind siguranta organismelor modificate genetic sunt rareori abordate in media occidentala. In ciuda rezistentei feroce a OMG-urilor in alte tari, nord -americanii abia acum incep sa invete ca OMG-urile sunt nesigure pentru consumul uman si ca acestea prezinta riscuri semnificative pentru mediu.
Acesta este motivul pentru care zeci de tari din intreaga lume au interzis complet importul sau cultivatul organismelor modificate genetic. In timp ce marile organizatii guvernamentale de sanatate sustin ca e demonstrata stiintific siguranta lor, mai multe guverne, cercetatori si publicatii stiintifice din intreaga lume ii contrazic. Printre acestia se numara Guvernul norvegian, prin intermediul Consiliului Consultativ de Biotehnologie. La sfarsitul anului trecut Agentia de Mediu Norvegian a elaborat un document de orientare in conformitate cu Legea norvegiana privind Tehnologia Genelor, avand ca scop evaluarea rezistentei plantelor modificate genetic si erbicido-tolerante.
Raportul analizeaza un dosar care a fost inaintat guvernului brazilian de catre Monsanto si a subliniat modul gresit in care a fost efectuata cercetarea lipsind o cantitate mare de informatii. De asemenea, studiul a subliniat o multitudine de alte semnale de alarma cu privire la soia modificata genetic Intacta Roundup Ready 2 Pro, concluzionand ca studiile din spatele cultivarii acestor culturi sunt pur si simplu inadecvate. Raportul scoate in evidenta o serie de puncte slabe in ceeea ce priveste metodologia, precum si problema informatiilor incomplete privind cercetarea si studiul asupra culturilor modificate genetic, lucru sugerat de foarte mult timp de alte tari si oameni de stiinta din intreaga lume.
Faptul ca efectele pe termen lung necesita studii pe termen lung poate parea evident, dar este aparent dincolo de intelegerea autoritatilor de reglementare a organismelor modificate genetic la nivel mondial, considerand ca niciunul nu necesita teste de mai mult de 90 de zile efectuate pe sobolani (aproximativ 7 ani, in termeni umani). Este un caz evident de „nu ma uit, nu vad”.
Norvegia este una din multele tari din Europa care interzic importul si productia produselor modificate genetic. De fapt, aceastea este unul dintre cei mai restrictivi importatori de produse modificate genetic, interzicand chiar si pe cele aprobate de organismele Uniunii Europene.
(sursa: https://www.loc.gov/law/help/restrictions-on-gmos/norway.php).
Rezistenta globala impotriva culturilor modificate genetic este in crestere la o rata exponentiala. Acum cativa ani, erau ridiculizati toti cei care sugerau ca alimentele modificate genetic ar putea fi periculoase, dar acum oamenii de stiinta si cercetatorii prezinta informații pe care alte 19 noi tari le sustin, alaturandu-se unei lungi liste de natiuni care interzic complet sau pun restrictii severe privind organismele modificate genetic si pesticidele dedicate.
Care sunt consecintele in relatiile politice dintre tarile refuză organismele modificate genetic si America de Nord? Este greu de spus, dar un set de informatii WikiLeaks arata ca Departamentul de Stat a facut lobby peste tot in lume pentru Monsanto si alte corporatii majore din domeniul biotehnologiei. De asemenea, ei arata ca diplomatii americani au solicitat fonduri pentru a le trimite grupurilor de interese in domeniul biotehnologiei pentru a se intalni cu politicieni si oficiali agricoli din „tarile vizate”. Fiind vorba despre tari din Africa, America Latina si Europa.
Una dintre cele mai socante informatii este din 2007. Acesta se refera la eforturile autoritatilor franceze de interzicere a unui soi de porumb Monsanto modificat genetic. Astfel a iesit la iveala cum Craig Stapleton, fost ambasador în Franta, sub administratia Bush, cere Washingtonului, sa pedepseasca tarile UE care nu au sustinut utilizarea culturilor modificate genetic, presandu-le sa accepte importul din America de Nord.
Mai multe despre organismele modificate genetic si motivele pentru care tot mai multe tari le refuza
Principalele preocupari asupra organismelor modificate genetic sunt legate de sanatatea umana si de mediu. Pe langa toate aceste probleme (potrivit Reuters), unele tari doresc pur si simplu sa ia timpul necesar pentru a face cercetare corecta care sa confirme ca OMG-urile sunt complet sigure.
Un studiu efectuat in acest sens releva ca s-au identificat probleme sevre la ficat si leziuni renale, precum si tulburari hormonale la sobolanii hraniti de porumb modificat genetic în combinatie cu un nivel scazut de Roundup (erbicid Monsanto) – niveluri care au fost sub cele permise in marea parte a apei potabile in toata Europa. Sobolanii au dezvoltat, de asemenea, tumori canceroase mari. Alte studii au constatat cazuri de efecte adverse microscopice Si moleculare ale unor alimente modificate genetic in diferite organe sau țesuturi. De asemenea, au stabilit cA nu există metode standardizate pentru a evalua siguranta alimentelor modificate genetic. Multe studii au subliniat faptul că tot mai mult efort stiintific este necesar pentru a construi increderea in evaluarea si acceptarea alimentelor modificate genetic.
Studiile au aratat de asemenea ca hrana pentru animale obtinuta cu organisme modificate genetic duce la inflamatii severe la nivelul stomacului si utere marite la porci.
Retineti ca, este vorba despre culturile modificate genetic, care sunt stropite cu miliarde de litri de substante chimice toxice in fiecare an. Aceste substanțe chimice au fost legate de o serie de boli, variind de la autism si boala Alzheimer la cancer si multe altele.
„Copiii de azi sunt mai bolnavi decat au fost o generatie in urma. De la diverse forme de cancer la autism, malformatii congenitale si astm bronsic, o gama larga de boli ale copilariei si tulburari sunt in crestere. Evaluarea noastra privind cele mai recente studii lasa putin loc de indoiala; pesticidele sunt unul dintre factorii cheie al acestei grave tendinte.” (Octombrie 2012 Raportul de Actiune a Pesticidelor in America de Nord ( PANNA ))
Sursa: http://www.collective-evolution.com/2016/04/09/new-norwegian-study-accuses-monsanto-of-falsely-claiming-gmos-are-safe/