Fazani
În trecut fazanii erau vânați pentru carne, astăzi ai posibilitatea să-i achiziționezi de la Agroland. Aici găsești pui de o zi de fazan comun, pe care îi poți crește în gospodăria proprie. Creșterea fazanilor este o practică comună și uneori se face intensiv. Păsările sunt crescute strict pentru producția de carne. Intră în categoria cărnurilor de vânat.
📋 Ce sunt fazanii și de ce le creștem la curte?
Poate mai sunt persoane care-și amintesc perioada comunistă când fazanii se vindeau adesea în magazinele de stat. Ei sunt de multă vreme folosiți în bucătăriile internaționale pentru prepararea delicateselor. Fazanul comun are mai multe forme și culori. Reproducția în captivitate a facilitate diversificarea hibrizilor. Fazanul comun, cel reprezentat în fotografia de mai sus, cu penajul brun striat, gâtul bleumarin și pata definitorie din jurul ochilor. Anvergura aripilor variază de la 56–86 cm.
✅ Care sunt avantajele creșterii fazanilor?
✓ Puii de fazan se adaptează foarte bine la sistemul de creștere gospodăresc, fiind păsări rezistente.
✓ Se cresc în special pentru carnea lor extrem de gustoasă și sănătoasă, care nu conține colesterol.
✓ Pot fi crescuți pentru a popula domeniile destinate vânătorii.
🐦 La câte kilograme ajunge fazanul la maturitate?
Greutatea corporală a fazanilor, indiferent de specie, poate varia de la 0,5 la 3 kg. Agroland comercializează doar specia de fazan comun, care nu crește foarte mare. Masculii ajung, în medie, la 1,2 kg, maxim 1,5 kg. Femele au greutate medie de 0,9 kg – 1 kg. Carnea are valoare nutritivă mare, cu 22 de grame de proteine la 100 de grame de carne, și doar 2 grame de grăsime, plus conținut de minerale și vitamine.
🥚 Fazanul este bun pentru producția de ouă?
Fazanul este crescut doar pentru carne. Produce ouă doar pentru a se reproduce. Nu ajunge să producă niciodată mai mult de 18 ouă pe an, dar în medie depune între 10 și 12 ouă. Cu toate că nu produc multe, valoarea nutritivă a ouălor este mare. Ouăle conțin cantități importante de proteine cu toți aminoacizii esențiali, grăsimile, vitaminele B, vitamina D și minerale dietetice precum fierul, fosforul, potasiul, magneziul, calciul și zincul.
🐣 Ouăle de fazan sunt fertile?
Masculii sunt adesea însoțiți de mai multe femele. Femelele produc aproximativ 8–15 ouă, rareori 18. Producția medie este de 10 – 12 ouă pe an, pe o perioadă de 2-3 săptămțni, din aprilie până în iunie. Ouăle sunt de culoare măsline pal. Perioada de incubație este de aproximativ 22-27 de zile. Puii stau lângă femelă câteva săptămâni, dar părăsesc cuibul când au doar câteva ore. După ecloziune cresc rapid, și zboară după 12-14 zile, ajungând la maturitate la vârsta de doar 15 săptămâni.
♂️♀️ Caracteristicile femelelor și ale masculilor
Masculul din specia de fazan comun ajunge la maturitate la lungimea de 60–89 cm. Are o coadă lungă, brunăși striată, reprezentând aproape 50 cm din lungimea lui totală. Penajul corpului este barat, cu penaj de culoare roșu-cupru și castaniu-brun cu strălucire irizată de verde și violet. Capul este de culoare verde sticlă, cu gâtul albastru bleumarin, cu o creastă mică, roșu distinctiv. În spatele feței sunt două urechi cu smocuri de urechi.
Femela și puii sunt mult mai puțin arătoși, cu penaj maro pestriț, mai tern, și măsoară 50–63 cm lungime, inclusiv o coadă de aproximativ 20 cm. Păsările tinere au aspectul femelei, cu o coadă mai scurt, mai apoi masculii tineri încep să aibă pene strălucitoare caracteristice pe piept, cap și spate, la vârsta de aproximativ 10 săptămâni.
🌱Hrana potrivită pentru puii de fazan
Fazanii necesită furaj cu un conținut bogat în proteine și suplimente de calciu. Pentru puii de fazan se recomandă furajul Starter Faza 1 Viva NC 1151 sau furajul NC 1610 Starter Curcani Intensiv, disponibil doar în magazinele fizice. Acesta din urmă trebuie mărunțit dacă granula este prea mare. Ulterior, hrana zilnică trebuie să fie mai diversificată cum este specificat în ghidul de furajare. Poate să conțină inclusiv: grâu, orz, ovăz, porumb, mei, tărâțe de grâu, soia, mazăre, semințe de floarea soarelui, șroturi, etc. Sunt mari iubitori de insencte, consumă de la ouă de furnici, viermi sârmă, omizi, lăcuste și alte insecte, dar și șopârle, șopârle de câmp, mamifere mici.
📊 Estimativ de consum pentru creșterea puilor de fazan
Fazanii crescuți în captivitate trebuie să fie alimentați cu hrană bogată în proteină, constând din aproximativ 24 – 28% proteine. După ce ajung la maturitate, o opțiune poate fi furajul complet pentru curcani disponibil în magazinele Agroland. Fazanii în perioada de creștere l necesită aproximativ 0,9 kg de hrană pe zi, reducându-se la aproximativ 0,4 kg atunci când ajung la maturitate.
🚰 Câtă apă consumă fazanul pe zi?
Fazanii trebuie să aibă mereu apă la dispoziție. Folosește adăpătorile pentru a menține mereu apa proaspătă și curată. Va consuma până la 1 litru apă/zi. Dacă sunt ținute în adăpost, adăpătorile trebuie să nu fie în preajma așternutului. Se recomandă folosirea sistemelor moderne pentru a evita infestarea apei.
🏚️ Cerințe de creștere pentru fazani
Datorită faptului că fazanul nu a fost domesticit, creșterea lui în captivitate prezintă anumite particularități, astfel după vârsta de 3-4 săptămâni trebuie ținuți în voliere. Avem detalii complete despre creșterea și construcția volierei de care este neapărat să ții cont dacă ai decis să crești fazani în gospodărie.
Poți comanda pui de o zi telefonic sau direct în magazin. Caută aici cea mai apropiată locație.