11 lucruri fascinante despre cocoși
În articolul de față vă prezentăm câteva aspecte extrem de interesante despre cocoși. Pentru orice crescător de găini, cocoșii au un rol foarte important. Asigură păstrarea ordinii, sunt cei care dau alarmă în caz de pericole și cei care sar în apărarea găinilor.
1. Cocoșii vă ajută să controlați producția de ouă și carne
Cei mai mulți posesori de găini caută un nivel de control pentru calitatea mâncării, fie că vorbim despre ouă, carne sau amândouă. Un cocoș vă oferă acest control, asupra mulțimii de găini și eventual asupra mâncării. Nu mai sunteți dependent de comandarea puilor de o zi. Dacă aveți un incubator, sau și mai bine, o cloșcă, puteți să extindeți cârdul de găini pe măsura nevoilor din gospodărie. Din jumătate din ouăle care eclozează, aproximativ, vor apărea cocoși, asta înseamnă că fiecare clocire poate aduce carne destinată congelării.
2. Cocoșii își pun în evidență creasta, bărbia și penele
Când oamenii caută un partener, există anumite calități pe care le urmăresc. Ce caută exact, este diferit pentru fiecare persoană: brațe, abdomen, ochi etc. Dar, la rădăcina acestei căutări, instinctul de bază este de a găsi un partener care să ne ofere descendenți. Oamenii se ghidează după acest lucru și la fel este și în cazul găinilor. Prietenele noastre înaripate tind să aleagă acei cocoși cu o creastă mare de culoare roșie. Bărbia pronunțată și pintenii lungi sunt de asemenea un plus. Penele lungi, strălucitoare și pline de culoare sunt puse în valoare de cocoși pentru a impresiona o găină. Toate acestea sunt semne că acel cocoș este sănătos și puternic și capabil să ofere descendenți pe măsură. Într-un final, totul se rezumă la destinul genetic, atât pentru cocoși, cât și pentru găini.
3. Cocoșul are rol de paznic
Dacă aveți găini cărora le place să cutreiere prin curte, un cocoș poate fi cheia pentru siguranța înaripatelor. Exact cum am spus la punctul anterior, un cocoș dorește să aibă descendenți, lucru care este posibil doar dacă mulțimea de găini este în siguranță. Un cocoș puternic va lua acest rol foarte în serios și va monitoriza cu atenție posibilele pericole. Nu este deloc neobișnuit să vedeți un cocoș ocupat cu ciugulitul în timp ce „scanează” cu atenție împrejurimile. Dacă observă un potențial pericol, cocoșul avertizează mulțimea de găini cu o serie de zgomote reduse. Astfel, găinile sunt informate să stea aproape de el și să fie vigilente. Dacă pericolul nu trece, cocoșul va da alarma prin intermediul unor țipete puternice, urmând să adune găinile într-un loc sigur până la dispariția pericolului. Dacă este necesar, cocoșul va atac potențialii prădători pentru a-i ține la distanță.
4. Da, puteți avea mai mult de un cocoș
Într-o curte este loc pentru mai mult de un cocoș. Există chiar persoane care construiesc cotețe strict pentru cocoși. Nu uitați, cocoșii își vor stabili propria lor ordine, pe măsură ce ajung să se înțeleagă între ei.
5. Cocoșii au spermă rezistentă
Temperatura corpului unei găini este de regulă între 40,5 grade Celsius și 41,6 grade Celsius. După cum probabil știți, cocoșii nu au penis. Sperma acestora este produsă și transportată în interiorul corpului și este viabilă la temperatura corpului. Odată ce un cocoș s-a împerecheat, sperma acestuia rămâne activă în corpul găinii până la două săptămâni.
6. Reproducerea cocoșilor este dependentă de soare
După cum probabil știți, lumina influențează foarte mult productivitatea găinilor, dar știați că influențează la fel de mult și fertilitatea cocoșilor? Sperma și testosteronul sunt produse în testiculele cocoșului, care se micșorează și, respectiv, cresc, în funcție de anotimp.
7. Cocoșii vor găsi hrană pentru găini
O parte din rutina de hrănire a cocoșilor include cutreierarea în curte. Cocoșii pot fi văzuți adesea că profită de acest lucru pentru a căuta hrană, dar de multe ori mâncarea găsită nu este pentru ei. În schimb, inspectează hrana și le transmit găinilor că au găsit ceva de ciugulit. Aceste este obiceiul cocoșilor de a cloncăni încetișor și de a-și mișca în sus și în jos capul, luând în cioc hrana ș apoi aruncând-o. Cocoșii cu o bărbie pronunțată atrag mai mult atenția găinilor cu ajutorul acestui obicei. Găinile vor mânca primele, în timp ce cocoșii se vor hrăni cu ce rămâne.
8. Cocoșii păstrează ordinea între găini
Un cocoș este conștient de ordinea stabilită prin ciugulit și va ajuta la păstrarea acesteia pentru a minimaliza certurile din coteț. Dacă în mulțimea de înaripate nu este prezent niciun cocoș, acest rol va fi îndeplinit de regulă de o găină dominantă.
9. Cocoșii nu sunt mereu la conducere
Cocoșii și găinile nu trăiesc în perechi exclusive. Un cocoș se va imperechea cu toate găinile din coteț. Dacă aveți mai mult de un cocoș, atunci și o găină se poate împerechea cu mai mulți cocoși, acesta fiind cazul în care o găină are rolul de conducere. Dacă nu vrea descendenți de la un anumit cocoș, de obicei de la cel mai puțin dominant dintre cocoși, găina va refuza împerecherea.
10. Pintenii cocoșilor cresc continuu
Pintenii cocoșilor cresc în permanență pe durata vieții acestora. Unii cocoși reușesc să mențină dimensiunile pintenilor la o lungime rezonabilă, în schimb alții nu. În acest caz, intervenția noastră este de dorit. Pintenii prea lungi pot cauza răni găinilor în timpul împerecherii. Pot de asemenea să le provoace răni chiar cocoșilor, când pintenii lovesc piciorul opus în timpul mersului.
11. Cocoșii au un status special în Zodiacul Chinezesc
Cocoșul este singura pasăre prezentă în Calendarul Chinezesc. 2017 a fost Anul Cocoșului în zodiacul amintit.
BONUS, 12. Poate pentru unii crescători este o noutate, dar multă lume pune această întrebare legată de găini. Nu, nu aveți nevoie de un cocoș în curte pentru o producția de ouă. Găinile vor depune ouă indiferent dacă „beneficiază” sau nu de un cocoș. Rolul cocoșului este fertilizarea oăulor respective.
Aveți unul sau mai mulți cocoși? Așteptăm cu nerăbdare să ne povestiți ce lucruri interesant ați observat.