Comparație: ouă de rață vs. ouă de găină
Dacă am vorbit despre existența în mulțimea mixtă de păsări a găinilor și rațelor, ne-am gândit să facem o comparație între ouăle celor două tipuri de păsări domestice. Ce gust au ouăle de rață? Câte proteine? Dar calorii? Sunt ouăle de rață bune pentru gătit?
Pentru început, vă prezentăm câteva date generale despre cele două tipuri de ouă.
Oul de găină (dimensiune mare – 50 grame)
- Calorii: 71
- Grăsimi: 5 grame
- Colesterol: 210 miligrame
- Sodiu: 70 miligrame
- Carbohidrați: 0 grame
- Proteine: 6 grame
Oul de rață (70 grame)
- Calorii: 130
- Grăsimi: 10 grame
- Colesterol: 620 miligrame
- Sodiu: 102 miligrame
- Carbohidrați: 1 gram
- Proteine: 9 grame
Beneficiile ouălor de rață în alimentație
- Își păstrează prospețimea o perioadă mai lungă, pentru că au coaja mai groasă
- Sunt mai bogate, au mai mult albuș, motiv pentru care sunt mai bune pentru prăjituri și alte produse pentru patiserie
- Au o cantitate mai mare de acizi grași Omega-3
Cât sunt de hrănitoare ouăle de rață?
Articolele de specialitate spun că ouăle de rață au de două ori cantitatea nutrițională a ouălor de găină, însă informația este discutabilă. Dacă vorbim despre cantitatea de vitamine, A, D, E, K etc., regula este aceeași ca în cazul ouălor de găină: depinde foarte mult de ce au mâncat păsările.
Dacă hrănim rațele doar cu furaje, ouăle nu vor fi la fel de sănătoase ca în cazul păsărilor care au primit și verdețuri. Din acest motiv, ouăle din gospodărie sunt mai bune și mai căutate decât cele din comerț.
Întrebări interesante despre ouăle de rață
Am auzit că ouăle de rață sunt alcaline. Este adevărat? Nu, ouăle de rață nu sunt alcaline. Gălbenușul conține grăsime, iar grăsimea este un acid.
Este adevărat că ouăle de rață nu conțin colesterol? Nu, nu este adevărat. Indiferent de pasăre, gălbenușul oului conține colesterol. Ouăle de rață au de 3 ori mai mult colesterol decât ouăle de găină. Dacă preferați aceste ouă, dar sunteți foarte atent la ceea ce mâncați, vă recomandăm să gătiți o omletă dintr-un ou de rață și albușul de la altă două ouă de rață. Ouăle de rață nu sunt recomandate pentru copiii mici.
Ouăle de rață și găină au același gust? Nu chiar. Unele persoane descriu ouăle de rață ca fiind mai cremoase. Alte persoane spun că aroma este mai puternică, altele că sunt mai ușoare. Puterea aromei depinde în general de alimentația rațelor.
De unde pot să cumpăr ouă de rață și sunt ouăle de rață mai scumpe? Dacă locuiți în apropierea unei zone rurale sau cunoașteți persoane care cresc rațe, încercați să le achiziționați în acest fel. Așteptați-vă la un preț mai mare decât al ouălor de găină, iar dacă mergeți la un magazin, fiți pregătiți să plătiți și mai mult. Vreți să plătiți mai puțin? Este simplu, începeți să creșteți rațe.
Cum gătesc ouăle de rață? În același mod în care gătiți și ouăle de găină. Pentru că au o cantitate mai mică de apă, fiți atenți când prăjiți ouăle de rață, pentru că le puteți arde foarte ușor. Ouăle de rață sunt mai pufoase, motiv pentru care vi le recomandăm pentru:
- Torturi și produse de patiserie
- Pâine
- Omletă
- Creme
- Tartă cu fructe
- Biscuiți
Ce ouă preferați în bucătărie? Așteptăm comentariile voastre mai jos.
Sursă foto 1