Cum scăpăm găinile de păduchi?
Ai auzit de problemele cauzate de păduchii găinilor? Parcă simți deja niște fiori pe piele și o ușoară mâncărime pe cap, așa este? Este foarte important să înțelegem cum apar păduchii în coteț, cum putem preveni apariția lor, care sunt semnele apariției și ce putem face pentru a scăpa de ei.
De la început trebuie să știi că păduchii găinilor sunt diferiți de cei care pot fi depistați la oameni. Păduchii de găini pot sări pe noi sau pe hainele noastre, dar nu se pot hrăni în acest fel și vor muri. Vestea bună este că ciclul de viață al acestor păduchi este relativ scurt. Partea proastă este că se reproduc continuu.
Ce sunt păduchii găinilor?
Păduchii găinilor sunt insecte foarte mici și plate, cu șase picioare și care se mișcă rapid pe corpul gazdei. După ce își depune ouăle printre pene, proces care durează aproximativ 4-5 zile, păduchele va mai trăi aproximativ 12 zile. Păduchii adulți vii sunt vizibili cu ochiul liber, au o culoare aurie, și lungime de aproximativ trei milimetri. Depune ouă albe pe găină, la baza penelor. Ouăle sunt atât de bine prinse la baza penelor, încât nu pot fi îndepărtate decât cu tot cu pene. Astfel apar iritațiile pe piele și pierderea penelor.
Cum ne dăm seama că găinile au păduchi?
Au fost gospodari care au descoperit că găinile sau puii au păduchi abia când au sacrificat păsările. Sunt semne care anunță prezenta păduchilor în adăpostul găinilor. Iată care sunt semnele care anunță faptul că există o infestare în stadiul encipient. Păduchii aleg drept gazde adesea la găinile care sunt slăbite sau bolnave.
Păduchii sunt ușor de observat alergând pe piele sub aripi și în jurul bazei cozii. Depun ouăle la baza penelor. Acestea sunt foarte greu de îndepărtat fără a smulge penele. Păduchii se hrănesc cu supraviețuiesc mâncând părți de pene, piele moartă și sânge.
Simptome
Găinile sănătoase se pricep foarte bine să țină la distanță păduchii și acarienii prin baile în praf din timpul verii. Dacă ai găsit păduchi pe una dintre găini, nu este obligatoriu ca toate să aibă păduchi. Găinile cu ciocul deteriorat sau supra-crescut le este mai greu să-și curețe penele, deci trebuie să le verifici periodic.
- Pasărea este apatică, pare abătută.
- Păduchii chiar se văd pe pielea expusă.
- Se curăță mai mult decât de obicei la baza penelor.
- Apare pierderea penelor sau penele rupte.
- Pielea este roșie sau iritată
- Depozite de ouă la baza penelor.
- Pene murdare.
- Deplasare greoaie a păsărilor.
- Producția de ouă scade.
- Scădere în greutate.
- Diminuarea apetitului de mâncare.
Prevenirea infestării cu păduchi
Dacă găinile au fost infestate cu păduchi, este foarte important să depistăm cauza. În primul rând, păduchii sunt prezenți de regulă la păsările care cutreiră mult prin natură. Cel mai simplu mod de a preveni infestarea cu păduchi este folosirea aditivului furajer natural în apa de băut.
Păduchii pot fi purtați și de păsări sălbatice sau de rozătoarele care dau târcoale adăpostului pe timp de noapte. Cauzele pot fi multe, dar și soluțiile sunt la îndemână. Iată ce trebuie să faci după ce ai depistat potențialele cauze.
1. Ține la distanță animalele sălbatice
Ține potențialii prădători la distanță. La fel de important este să depozităm într-un loc sigur furajele, pentru a nu fi ținta rozătoarelor. Ia toate măsurile de protecție pentru ca alte păsări sau animale sălbatice să nu ajungă în adăpostul sau în țarcul păsărilor de curte și eviți astfel unul dintre riscurile de apariție a păduchilor.
2. Băile în nisip sunt obligatorii
O găină care se scaldă în nisip se protejează contra paraziților. După ce penele și pielea sunt încărcate cu praf devin gazdă neatractive pentru păduchi. Așadar, este foarte important să le amenajezi găinilor un loc în curte plin cu nisip, pământ și cenușă. Acestă combinație previne și omoară păduchii.
3. Curăță adăpostul
Menținerea adăpostului curat, dezinfectat și deparazitat este importantă pentru sănătatea găinilor. Nu prvine doar apariția păduchilor, ci și a altor boli grave. Dacă ai depistat o găină cu păduchi, există șanse mari să apară și altele cu probleme în coteț. Din această cauză, este important să cureți corespunzător și regulat adăpostul, pentru a preveni apariția paraziților. Dezinsecția adăpostului cu Ectocid Cyper să nu facă mișconi adică păduchi.
4. Verifică cu atenție păsările nou intrate în comunitate
Dacă achiziționezi păsări, înainte de a intra în comunitate trebuie să le verifici dacă au paraziți sau semne de boală. Astfel, dacă ții noile păsări într-un loc separat timp de 1- 2 săptămâni, vei avea suficient timp la dispoziție pentru a le urmări și inspecta. Dacă observi semne de boală sau infestare cu păduchi, tratează-le și apoi muta-le alături de păsările rezidente doar după ce ești sigur că s-au vindecat.
O dată pe lună inspectează cu atenție eventuale semne de paraziți la fiecare pasăre. Pur și simplu treci cu degetele peste penele găinilor pentru a observa dacă sunt prezenți păduchi. În cazul în care depistezi urme de paraziți, tratează cât mai urgent păsările, pentru că aceștia achimbă rapid corpul gazdei.
6. Atenție sporită pentru cloști
Găinile care clocesc au nevoie de și mai multă atenție. Acestea nu se ridică de pe ouă și nici nu se pot bucura de băile de praf. Astfel, sunt mult mai predispuse să găzduiască diferiți paraziți, cum ar fi păduchii.