5 remedii naturale pentru imunitatea găinilor
Păsările sănătoase ne fac viața mai frumoasă. Cum putem să le ajutăm pe prietenele noastre înaripate să fie sănătoase și să ne răsplătească atenția cu o producție bogată de ouă? Evident, sunt mai multe moduri, iar unul dintre ele este să avem grijă de sistemul lor imunitar. În acest sens, vă prezentăm 5 căi naturale prin care ne putem ocupa de acest lucru.
Vorbim foarte mult despre un sistem imunitar puternic, dar ce este acesta și cum funcționează? Sistemul imunitar nu este foarte bine înțeles, nici măcar la oameni. Normal, este mecanismul intern care luptă cu bolile și infecțiile, lucru extrem de important din moment ce suntem înconjurați permanent de micro-organisme, atât pe noi, cât și pe găinile.
O găină are nevoie de mai multe lucruri care să îi permită sistemului imunitar să funcționeze optim: minerale, vitamine, alimentație corespunzătoare, lipsa stresului etc. Sunt aspecte care influențează imunitatea și pe care nu le putem schimba, cum ar fi factorii genetici și vârsta. Să vedem însă ce putem face pentru prietenele noastre înaripate. Sau mai degrabă ce le putem oferi, fără mari bătăi de cap.
1. Usturoi
Usturoiul este un real ajutor pentru sistemul imunitar. Are și efecte împotriva microbilor, ține la distanță paraziții și elimină viermii intestinali în timp ce stimulează sistemul imunitar.
Puteți adăuga patru căței zdrobiți în 3,5 litri de apă. Dacă păsările nu sunt obișnuite cu usturoiul, asigurați-vă că beau suficientă apă – adăugați un alt vas cu apă normală la nevoie.
NU puneți usuturoi în adăpătoarele de metal pentru că acestea se vor degrada.
Schimbați apa cu usturoi o dată la 2-3 zile. De asemenea, dacă vă este mai comod, folosiți praf de usturoi. Evitați să le oferiți păsărilor apă cu usturoi pe termen lung, excesul nu este benefic.
2. Ierburi
Există o varietate mare de ierburi care ajută digestia și sistemul imunitar.
- Oregano: ajută organismul să lupte cu mai multe infecții printre care Salmonella, bronșita sau E. Coli;
- Scorțișoară: – are proprietăți anti-bacteriale, reduce inflamațiile și este antioxidant;
- Ghimbir: luptă împotriva infecțiilor și este benefic pentru sistemul imunitar;
- Pătrunjel: bogat în vitaminele A, B, C, E și K și stimulează depunerea ouălor.
De asemenea, puteți împrăștia lavandă în adăpost și cuibare, pentru un miros mai plăcut.
3. Fructe
Și în acest caz, aveți o dispoziție o gamă largă de alimente benefice pentru găini: pepene, pepene verde, struguri, banane, fructe de pădure etc.
- Banane: conțin vitaminele B6 și B12, magneziu, potasiu, fibre și proteine. Dacă nu vă plac bananele foarte coapte, găinile vă ajută să scăpați de ele;
- Căpșuni: un alt răsfăț pentru domnișoarele din adăpost. Conțin multe vitamine, minerale, antioxidanți – benefice pentru sistemul imunitar;
- Zmeură, mure: și acestea sunt pe placul găinilor și în plus sunt foarte bune pentru imunitate.
Citește și: Hrănirea găinilor. Ce alimente NU sunt recomandate?
4. Verdețuri
Conțin foarte multe vitamine și sunt îndrăgite de păsări. Nu trebuie să cheltuiți foarte mult, puteți utiliza sortimente mult mai la îndemână, cum ar fi păpădia sau pătlagina.
În timp ce cutreieră libere, găinile se vor înfrupta oricum cu iarba din gospodărie.
- Păpădia: conține vitaminele A, B, C, E și K, precum și calciu și magneziu. Ajută la digestie, conține antioxidanți și ajută vindecarea inflamațiilor. Pentru o plantă comună și foarte accesibilă, spunem că are destul de multe beneficii.
- Pătlagina: conține vitamine și minerale iar semințele ajută la detoxifiere.
5. Oțet de mere
Adăugați o lingură de oțet de mere la 3,5 litri de apă. Este benefic pentru digestie și ajută la absorbția calciului în special în lunile de vară. Nu turnați acest amestesc în vasele metalice.
Sursă foto