Cum protejăm găinile de căldură?
Ați încercat vreodată să duceți găinile la saună? Sperăm că nu și vă recomandăm să nu încercați acest lucru. Nu doar că este un loc inadecvat pentru ele, dar le veți cauza stres termic, din cauza temperaturilor extrem de ridicate. De ce? Pentru că găinile nu transpiră, iar în continuare vă oferim câteva sfaturi pentru îngrijirea corespunzătoare a găinilor în lunile de vară.
Mulți crescători ne întreabă dacă găinile transpiră și dacă se răcoresc vara în acest fel. Răspunsul este că găinile nu pot transpira, iar din această cauză sunt predispuse la supra-încălzire, mai ales în timpul verii. Dacă nu le asigurăm confort din acest punct de vedere, riscăm o producție scăzută de ouă, insolație sau chiar decesul prietenelor noastre înaripate.
SIMPTOME ALE INSOLAȚIEI LA GĂINI
La fel ca în cazul oamenilor, semnele unor probleme cauzate de temperaturile foarte ridicate sunt vizibile și la găini. De exemplu:
- Gâfâitul
- Penele întinse constant a elibera căldura
- Apetit scăzut
- Letargie
- Diaree cauzată de volumul mare de apă băut
În cazul în care afară este foarte cald, iar unele găini mănâncă mai puțin decât de obicei, este cazul să vă alarmați din cauza „șocului” de căldură. Găinile vor pierde în greutate, vor avea o producție scăzută de ouă iar ouăle nu vor fi de calitate, de exemplu coaja poate fi foarte subțire. În cel mai rău caz, respectivele găini se pot îmbolnăvi grav și chiar să moară.
SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA GĂINILOR ÎN ZILELE TORIDE
Din fericire, sunt mai multe moduri prin care putem ajuta găinile chiar și în zilele caniculare.
Apă din belșug
O găină hidratată este capabilă să își regleze temperatura corpului mult mai eficient și să păstreze aceeași producție de ouă, implicit. Un ou conține aproximativ 75% apă, astfel că apa este esențială pentru ouă multe și gustoase. Păsările au nevoie tot timpul de apă proaspătă și rece, dar în lunile de vară puteți să vă asigurați că în curte și adăpost există mai multe surse.
Umbră
Adăpostul, țarcul și locul de cutreierat ar trebui să fie prevăzute și cu spații în care umbra le va oferi momente de liniște găinilor. Este ideal să aveți cât mai multe locuri ferite de soare, pentru a evita aglomerarea pe un singur „petec” de umbră.
Ventilația
Ventilația optimă este absolut necesară. Le oferă confort sporit prin îndepărtarea și reducerea amoniacului și a altor gaze, precum și a umidității. Puteți spori circulația aerului în adăpost chiar și cu ajutorul unui ventilator de casă. Este important să aveți la îndemână un termometru, pentru a verifica mai ușor temperatura din adăpost.
Designul adăpostului
Cine nu își dorește o adiere de vânt într-o zi toridă? Dacă aveți posibilitatea, geamurile adăpostului ar fi bine să fie orientate spre sud. Acest lucru ajută și la menținerea căldurii în adăpost pe timp de iarnă. De asemenea, vopsiți adăpostul într-o culoare deschisă, care nu reține foarte multă căldură.
Băi de praf
Găinile adoră să se scufunde în praf. De regulă, găinile se vor rostogoli chiar și într-un loc cu mai mult praf din curte. Nu uitați, le puteți amenaja găinilor băile de praf folosind nisip, pământ și cenușă, și le veți ajuta să fie și mai curate în acest mod.
Gustări reci
Oferiți-le găinilor câteva delicii de vară (fructe, legume) reci sau înghețate. Ele iubesc fructele și legumele, dar aveți grijă la exces. Nu le oferiți gustări într-un procent mai mare de 10% din rația zilnică de furaje. În acest fel, găinile vor avea parte de vitaminele, mineralele și proteinele din furaje, iar în plus vor primi un mic răsfăț. Evitați porumbul pentru că menține temperatura corpului ridicată în timpul digestiei.
Diminuați stresul
Mențineți nivelul de stres al găinilor cât mai jos posibil în această perioadă. Dați-le spațiu pentru ele, pentru a putea să se calmeze și să se răcorească.
Sursă foto