Cum protejăm rațele de căldură?
Rațele nu doar că rezistă foarte bine la temperaturile scăzute, dar au o toleranță destul de ridicată și în zilele toride de vară. Evident, în acest anotimp – mai ales în lunile iulie și august – este important să le oferim la discreție apă proaspătă și rece, precum și să ne asigurăm că găsesc cu lejeritate zonele cu umbră. De regulă, dacă le amenajăm o mică piscină în care să se bălăcească, nu trebuie să ne facem griji din cauza temperaturilor mari. Există însă și alte metode prin care putem ajuta rațele să înfrunte căldura.
Rațele gâfâie când se încălzesc prea tare. De asemenea, își pot lăsa aripile în jos. În zilele toride, dacă observați o pasăre care stă întinsă cu ochii închiși, gâfâind puternic, mutați-o imediat într-un loc răcăros. Este recomandat să o puneți într-o cuvă cu apă rece și să oa ajutați să se hidrateze corespunzător. Bobocii sunt mai sensibili la epuizare din cauza căldurii, astfel că este bine să îi urmăriți îndeaproape.
Apă rece la discreție
Ouăle au în compoziție o concentrație mare de apă. Astfel, în procesul depunerii ouălor, o cantitate însemnată de apă din corpul rațelor va fi transferată în ouă. Accesul la apă mai ales în zilele de vară este crucial. Umpleți de mai multe ori pe zi recipientele pentru a vă asigura că păsările au suficientă apă la dispoziție.
Amplasați afară mai multe cuve cu apă decât de obicei, de preferat în zonele cu umbră. Puteți adăuga cuburi de gheață sau sticle de apă înghețate în apă pentru a o menține rece mai mult timp. O altă idee este să le puneți în apă mazăre congelată, pentru un mic răsfăț.
Piscină
Rațele adoră să plutească și să lovească apa cu aripile, mai ales când soarele arde cu putere. Puteți folosi o piscină de plastic de mici dimensiuni sau o cadă de grădină. Dacă aveți posibilitatea, folosiți mai multe piscine, pentru a le oferi mai multor rațe șansa să se bălăcească simultan. Verificați constant ca apa să fie rece, deoarece apa care se încălzește poate fi cauza pentru botulism și alte bacterii dăunătoare. Schimbați apa în fiecare zi.
Umbră
Umbra este la fel de importantă în zilele toride. În cazul în care adăpostul rațelor este ridicat, spațiul de sub construcție poate fi folosit de păsări pentru a se feri de soare. De asemenea, dacă aveți posibilitatea să plantați arbuști în jurul casei, rațele vor avea o modalitate naturală de a se feri de soare. Chair și un arbust de mici dimensiuni este de mare ajutor. Veți observa că rațele își vor alege un loc în care își vor face siesta după-amiază în zilele toride, păstrându-și energia.
Gustări reci
Foarte probabil veți observa că rațele mănâncă mai puțin în zilele de vară. Este un lucru firesc. Încercați să le hrăniți la prima oră a dimineții și seara înainte de a le închide în adăpost. Peste noapte, le puteți lăsa apă și hrană.
Alimentele cu o concentrație mare de apă sunt pe placul rațelor. Nu veți da greș cu fructe și legume reci sau înghețate precum pepenele verde, pepenele galben, castraveți, afine, căpșuni sau salată verde. Puteți chiar să faceți cuburi de gheață din aceste alimente și le puneți într-un recipient cu apă. Rațele se vor distra pescuind micile delicii din apă, în timp ce se vor hidrata.
Stropiți-le cu apă
Mai ales în zilele toride, rațele adoră să fie stropite cu furtunul cu apă. „Dușurile” periodice reprezintă una dintre cele mai bune surse de răcorire pentru rațe. De asemenea, în acest fel, le oferim și câteva momente de divertisment.
În concluzie, lăsați păsările afară de la prima oră a dimineții până aproape de lăsarea întunericului. Adăpostul rațelor ar trebui să fie bine ventilat, iar peste noapte le puteți lăsa la vedere hrană și apă, mai ales dacă noaptea mercurul din termometre sare de 20 de grade Celsius.