6 animale recomandate pentru crescători
„Cu ce animale să încep?”. Aceasta este principala enigmă a tinerilor fermieri sau a crescătorilor aflați la început de drum. Unele persoane aleg animalele domestice comune, alte persoane preferă o abordare diferită. Cercetarea asupra nevoilor fiecărui animal, înainte de începerea procesului de creștere, este decisivă și reprezintă cel mai important pas. Este important să știm ce condiții avem, precum și ce păsări și animale se pot plia pe aceste condiții.
În continuare, vă prezentăm pe scurt ce puteți crește când sunteți la început de drum.
1. Rațe Pekin
Rațele Pekin reprezintă poate cea mai bună alegere pentru crescători. Sunt o sursă foarte bună de carne și ouă mari. De asemenea, necesită un spațiu destul de redus ca dimensiuni. Au un apetit mai ridicat decât al găinilor, dar se pricep mai bine la căutarea surselor adiționale de hrană. Puteți începe prin a le construi un mic adăpost și prin amenajarea unui bazin pentru copii în care să înoate. Mai mult ca sigur vor fi fericite.
Rațele Pekin sunt și bune ajutoare pe lângă grădină. Ele nu scormonesc pământul așa cum fac găinile și sunt atente cu plantele și florile. Se vor hrăni cu plantele slab înrădăcinate și vor mânca insectele de pe plantele sănătoase. De asemenea, sunt prietenoase cu celelalte animale din ogradă.
Trebuie să fiți prudenți în privința lor deoarece sunt mari și încete, iar din această cauză sunt predispuse la prădători. Îngrădirea corespunzătoare ar trebui să le protejeze în fața acestui risc.
2. Iepuri
Iepurii reprezintă o sursă excelentă de carne, costul pentru creșterea lor este convenabil și nu au nevoie de foarte mult spațiu. Perioada de gestație a iepurilor durează aproximativ o lună. Sacrificarea puilor se poate face din săptămână a opta, motiv pentru care sunt o sursă rapidă de carne. Pot fi hrăniți cu furaje din comerț, verdețuri și buruieni din grădină. De asemenea, gunoiul produs de iepuri poate fi folosit pentru producerea compostului – un plus pentru grădină.
De regulă, iepurii au nevoie de cuști. Acestea pot fi însă construite sau achiziționate la un cost redus. Mulți crescători preferă să îi crească însă în aer liber, într-un loc special amenajat.
3. Găini
Găinile sunt cele mai întâlnite animale în gospodării și sunt crescute pentru mai multe scopuri: carne, ouă și fertilizant. Spațiul necesar în adăpost este de cel mult jumătate de metru pătrat per găină. Au nevoie de o zona acoperită în permanență pentru a fi ferite de ploaie, în care să aibă la dispoziție apă curată și spațiu amenajat depunerea ouălor. Alimentația lor este foarte variată, de la furaje din comerț la verdețuri și resturile alimentare comestibile din bucătărie.
Necesită o atenție sporită din partea noastră, fiind predispuse la boli și prădători. Curățenia adăpostului trebuie să fie o prioritate pentru crescători, pentru a le menține sănătatea intactă. De asemenea, fiți la fel de atenți și la calitatea așternutului, pentru a ține la distanță păduchii și acarienii.
4. Capre
Caprele sunt animale excelente pentru fermă și gospodărie. Reprezintă o sursă foarte bună de carne și lapte. Dacă doriți produse lactate de calitate, dar nu aveți o suprafață foarte mare de teren, optați pentru capre. Organismul uman digeră mult mai bine laptele de capră decât laptele de vacă. Caprele pot fi hrănite cu fân, legume sau furaje din comerț.
Unii crescători aleg să lase caprele libere pe pășuni. Dacă le creșteți într-un spațiu mai mic, este recomandat să le amenajați un loc acoperit pentru a se feri de ploaie.
La capitolul minusuri notăm rezistența scăzută la boli. Dacă o capră are probleme cu stomacul poate fi o chestiune de viață și de moarte în doar câteva ore.
Este important să le oferiți tratament împotriva viermilor de câteva ori pe an. Puteți opta pentru medicamente prescrise de un medic veterinar sau să le hrăniți cu dovleac. Dacă observați că au probleme cu stomacul, începeți să le tratați imediat.
Caprele sunt și experte la evadat. Cea mai bună cale de a le ține în țarc este de a ne asigura că sunt fericite. Sunt de asemenea animale sociale, motiv pentru care este bine să creștem mai mult de o capră.
5. Porci
Au o reputație destul de rea din cauza mirosului și a murdăriei, dar în realitate porcii sunt animale curate. Dacă aveți suficient spațiu la dispoziție în care să îi lăsați în aer liber, costurile pentru hrană scad considerabil. De asemenea, factorul miros neplăcut nu va reprezenta o problemă. Cu cât se mișcă mai mult, cu atât miros mai puțin.
Când au pui, grajdul poate găzdui și până la 11 purcei. Evident, sunt o sursă excelentă de carne, dar purceii trebuie să fie crescuți un an pentru o cantitate suficientă de carne.
Pot fi hrăniți cu porumb și alte grăunțe, lapte, pâine, furaje. Practic, mănâncă aproape orice le oferim. Deoarece sunt animale mari, necesită mai multă mâncare, astfel costul pentru hrană este mai ridicat în cazul în care nu sunt crescuți în aer liber.
Au nevoie de un adăpost cu garduri rezistente. Sunt foarte puternici și pot evada foarte ușor.
6. Vaci
Vacile sunt animale foarte mari și au nevoie astfel de mai mult spațiu. Spațiul recomandat pentru păscut este de un acru de pământ pentru o vacă. Astfel, aveți nevoie de aproape un hectar de teren pentru rotația locurilor de păscut.
Vacile reprezintă o sursă bună de lapte și carne. Ținând cont de faptul că au nevoie de foarte mult spațiu, putem spune că vacile nu sunt pentru orice gospodărie. De asemenea, pericolul este mai mare pentru posesorii de vaci. Sunt animale foarte mari și vă pot răni foarte ușor dacă nu știți cum să le controlați.
Au nevoie de o cantitatea mare de apă în permanență, un hambar pentru iarnă cu mult fân pentru hrană. Pe timp de vară trebuie să vă asigurați că au la dispoziție locuri cu umbră când ies la păscut.