10 lucruri de bază pentru creșterea găinilor
Când începem să creștem găini, primul lucru la care ne gândim este că vom colecta ouă aproape zilnic. Într-adevăr, satisfacția este pe măsură când mergem dimineața în coteț pentru a aduna ouă proaspete pentru micul dejun. Pentru cine nu știe încă, într-o gospodărie găinile trebuie să fie în egală măsură sănătoase și fericite pentru o producție bogată de ouă. În articolul de astăzi vă prezentăm 10 lucruri absolut necesare în procesul de creșterea a găinilor.
Înainte să încropim lista și să detaliem, trebuie să vă spunem că este foarte important modul în care amenajăm adăpostul prietenelor noastre înaripate. Ideal este să fie orientat spre sud și construit pe o bucată ceva mai înaltă de teren pentru a beneficia de drenaj adecvat. La fel de important este să le amenajăm un spațiu în curte găinilor în care pot cutreiera pe timp de zi – mai ales în lunile de vară.
1. Stinghii de lemn
Cocoțatul face parte din comportamentul natural al găinilor. Ele dorm în această poziție și mai mult ca sigur știți că găinile dorm mult. Asigurați-vă că fiecare găină are la dispoziție măcar un spațiu de 25 de centimetri. Dacă nu au suficient loc, nu vor fi satisfăcute. Puteți să utilizați bârne din lemn pentru amenajarea locurilor de cocoțat.
2. Cuibare
Găinile se simt în siguranță când se pot cuibări. Amenajați cutii din lemn care pot fi curățate ușor. Adâncimea ar trebui să fie de aproximativ 10 centimentri, iar diametrul sufiecent de mare încât găinile să stea confortabil când depun ouă. Recomandarea este o cutie pentru cuibărit la fiecare trei găini.
3. Covoraș pentru cuibărit
Găinile vor fi mai încurajate să depună ouăle în cutie dacă au o suprafață moale când se cuibăresc. De asemenea, un covoraș de acest gen previne spargerea ouălor.
4. Adăpători
În magazinele Agroland găsiți mai multe tipuri de adăpători și sisteme de adăpat pentru nevoile din ograda dumneavoastră.
5. Hrănitori
Pe măsură ce păsările se dezvoltă, recipientele destinate hrănirii trebuie să fie ajustate. Vă recomandăm să consultați oferta de hrănitori și sisteme de hrănire pentru păsări din magazinele Agroland.
6. Baia de praf
Găinile adoră băile de praf. Este modul lor de a-și îngriji penele și de a ține paraziții la distanță.
7. Sistem de încălzire
Când temperaturile scad, mai ales în timpul nopții, găinile au nevoie de o sursă suplimentară de căldură. Putem opta de exemplu pentru o lampă cu bec infraroșu. Aceste becuri sunt recomandate, fiind foarte eficiente în prevenirea canibalismului la păsări.
8. Așternut
Găinile au nevoie în permanență de un așternut curat și uscat. Este contraindicat să utilizăm cârpe sau hârtie pentru că acestea mențin umiditatea și reprezintă mediul ideal de dezvoltare a bacteriilor. Optați pentru paie sau talaș de lemn. Amenajați un strat mai serios toamna și iarna, optați pentru mai puțin material de așternut în timpul verii.
9. Umbră
Este absolut necesar să le amenajăm locuri ferite de soare găinilor în lunile de vară. Utilizați o bucată mare de pânză în curte sau orice alt obiect care să le ofere păsărilor un refugiu sigur în zilele toride.
10. Protecție
Cu puțină atenție, găinile vor fi ferite de prădători. Verificați mereu cu ușile, geamurile, acoperișul și colțurile adăpostului. Folosiți un lacăt pentru ușa adăpostului. Pentru și mai multă siguranță, împrejmuiți perimetrul găinilor cu plasă de sârmă robustă. Evident, fiți mereu cu ochii în patru când găinile cutreieră prin împrejurimi în timpul zilei.