Depozitarea furajelor: greșeli de evitat
Depozitarea furajelor pentru găini nu este un subiect tratat foarte serios. De obicei, crescătorii sunt mai interesați de siguranța adăpostului, de controlul prădătorilor și de sănătatea păsărilor. Sunt aspecte foarte importante, dar la fel este și depozitarea furajelor.
Când nu este depozitată corespunzător, hrana poate deveni toxică pentru păsări. Chiar dacă le oferiți diverse gustări înaripatelor, găinile, cocoșii și puii au nevoie de o alimentație echilibrată.
Hrana pentru păsări este destul de rezistentă, dar există câteva cauze care pot duce la alterarea ei. Rozătoarele, insectele, umezeala sau râncezeală sunt printre cele mai cunoscute.
Pagube produse de rozătoare
Depozitarea furajelor nu este doar despre a găsi un loc în care așezăm cutiile. Șoarecii și șobolanii să găsească sursele de hrană fără probleme. Dacă în gospodărie aveți probleme cu rozătoarele și nu ați luat măsuri de precauție, acestea vă pot lăsa fără o cantitatea semnificativă de hrană. În plus, șoarecii și șobolanii poartă boli care pot afecta ulterior găinile din curte.
Pagube produse de insecte
Găinile adoră să mănânce gândaci, dar nu toate insectele sunt curate. La fel ca rozătoarele, insectele pot purta multe boli. În momentul în care micile zburătoare ajung la hrana păsărilor, probabil vă dați seama de ce urmează.
Moliile, gărgărițele și gândacii se hrănesc de regulă cu furaje. La fel ca în cazul rozătoarelor, puteți suferi pagube serioase. Acești oaspeți nedoriți se reproduc cel mai bine când au un mediu în care temperatura este între 24-38 grade. Astfel, această probleme apare cel mai frecvent în timpul verii.
Pagube produse de umezeală
Cea mai mare provocare când depozităm furajele este umezeala. Aceasta poate încuraja creșterea fungilor și contribuie din plin la alterarea furajelor pentru găini. Cea mai întâlnită cauză pentru care hrana înaripatelor se udă este ploaia sau condensul care se produce în containerele de depozitare. Multe persoane utilizează butoaie pentru a păstra furajele uscate. Pe măsura ce căldura crește și se scade în fiecare zi, butoaiele colectează condens pe pereții interiori. Este foarte important ca recipientele în care depozitați hrana păsărilor să nu fie ținute în soare.
Furajele pot să putrezească
Hrana găinilor nu rămâne proaspătă la nesfârșit. La fel ca mâncarea pe care o ținem prea mult în frigider și se strică, la fel se întâmplă și cu furajele. Grăsimile folosite în producerea furjelor se vor oxida, ceea ce duce la alterare.
Furajele stricate sunt ușor de recunoscut, după mirosul extrem de neplăcut. Aceastea conțin toxine care îngreunează creșterea păsărilor și care oferă un gust oribil, iar găinile vor refuza să se hrănească.