Cum protejăm creasta găinii? (2)
În prima parte am explicat cât de sensibilă este creasta găinii la temperaturile scăzute și v-am oferit câteva soluții pentru a preveni degerăturile la găini și câteva sfaturi pentru a le trata. În articolul de astăzi, vă prezntăm câteva idei despre ce înseamnă un coteț adecvat pentru sezonul rece. Nu doar pentru a le proteja creasta prietenelor înaripate, ci și pentru a le ajuta se fie sănătoase și fericite.
Ventilație optimă în adăpost. În timp ce încercați să evitați să aveți un coteț în care găinile se confruntă cu curentul creat de aer, nu uitați că circulația aerului este importantă. Este important să mențineți adăpostul ventilat și nu închis în permanență, pentru că altfel se va forma umiditatea, care poate fi o condiție pentru degerături.
Folosiți stinghii late pentru cocoțat. Pentru a preveni degerăturile picioarelor la păsări, acestea ar trebui să beneficieze de stinghii suficient de spațioase astfel încât să își poată acoperi picioarele cu aripile.
Folosiți încălzitoare în coteț. De regulă, în fiecare iarnă avem parte de zile în care gerul este prezent. Din acest considerent, puteți folosi în adăpostul păsărilor încălzitoare, pentru a crește numărul gradelor din termometru. În magazinele Agroland găsiți lampă de încălzire cu gaz – o soluție optimă dacă aveți foarte multe păsări sau puteți opta pentru un suport pentru bec cu infraroșu și, evident, pentru becuri cu infraroșu. Dacă găinile sunt fericite, vă vor răsplăti cu ouă gustoase întreaga iarnă.
Schimbați așternutul constant. Pentru a reduce umezeala din adăpost, nu lăsați găinile să stea într-un așternut ud, mai ales în zilele geroase. Asigurați-vă că așternutul este uscat și că folosiți un strat adânc de material. În caz contrar, să nu vă mirați dacă păsările vor avea de suferit din cauza condițiilor din coteț.
Hrăniți-le puțin mai mult. Gândiți-vă să le oferiți prietenelor înaripate o cantitate de hrană puțin mai ridicată în zilele de iarnă, suplimentând mesele zilnice cu spărtură de porumb. Astfel, găinile vor primi mai multe grăsimi care le vor ajuta să se încălzească mai bine. Țineți cont că acest lucru nu trebuie să înlocuiască furajele pentru păsări.
Apă proaspătă. Asigurați-vă că apa de băut a găinilor este proaspătă, pentru ca înaripatele să fie hidratate. Dacă observați că începe să se formeze gheață în adăpători, spargeți-o. De asemenea, colectați ouăle. Aceste conțin aproximativ 75% apă în compoziția lor, iar dacă rămân în coteț sunt șanse mari să înghețe și să se spargă.