7 sfaturi pentru a menține păsările sănătoase toată vara
Pe măsură ce ne apropiem de temperaturile maxime ale anului, trebuie să ne gândim și la prietenele înaripate, motiv pentru care vă oferim câteva informatii utile pentru a crește și îngriji corect păsările dragi din curte în lunile de vară.
1. Furnizați apă curată în permanență
Vara, păsările au nevoie de doze mai mari de apă pentru a face față condițiilor de afară. Furnizați apă curată și proaspătă găinilor în orice moment.
Important să păstrați apa într-o zonă umbrită, deoarece păsările au nevoie de apă rece pentru a le ajuta să respire și să-și mențină temperatura corpului.
Spălați săptămânal adăpătorile. Recipientele murdare și apa au mai multe șanse să poarte boli, iar înaripatele beau mai puțin pentru că nu le place apa murdară.
2. Oferiți-le o alimentație corectă
Oricât de simplu pare, puii trebuie hrăniți corespunzător pentru a obține performanțe optime și pentru a fi sănătoși. Alimentația trebuie să satisfacă păsărilor din gospodărie necesarul de proteină, calciu, aminoacizi, minerale și vitamine. Echilibrul regimului furajer este foarte important.
În zilele toride, păsările vor mânca mai puțin, astfel că furajele trebuie să fie prioritare când vine vorba de hrană. Oferiți-le furaje dimineața și seara, în zone cu umbră și gustări răcoroase.
3. Asigurați-le un adăpost curat si aerisit
Principala cauză a problemelor de sănătate în rândul înaripatelor este lipsa condițiilor de igienă. Adăposturile curate sunt mult mai puțin predispuse de a adăposti paraziți externi, cum ar fi acarienii și păduchii. Curățați frecvent adăpostul și schimbați așternutul. Un mediu umed creat de excrementele acumulate sau de apa vărsată, oferă un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Deschideți geamurile din adăpost pentru a permite aerului cald și amoniacului să iasă. Puii au sisteme respiratorii sensibile care sunt ușor iritate de mucegaiul și amoniacul din excrementele acumulate.
În exterior, asigurați-le un mediu confortabil și răcoros de care să se bucure din plin în zilele toride.
4. Amenajați zone de scăldat cu praf
Dacă nu ați amenajat încă baia de praf pentru găini, vă recomandăm să faceți acest lucru. O baie de praf este echivalentul cu un duș zilnic. Păsările au nevoie de acest lucru pentru a ține la distanță paraziții care le pot pune în pericol penele și care le pot cauza și alte probleme de sănătate.
Puteți adăuga cenușă de lemn în baia de nisip a găinilor pentru a sufoca paraziții, cum ar fi acarienii, păduchii și căpușele. Este bine să aveți un loc amenajat cu pământ și/sau nisip, însorit și fără buruieni sau pietre.
5. Folosiți preventiv aditivi furajeri
Utilizarea aditivilor furajeri are un scop precis în sănătatea păsărilor din gospodărie. Folosiți cu regularitate aditivi furajeri pentru a le asigura aportul necesar de vitamine și minerale. Suplimentele naturale ajută în creșterea sănătoasă a acestora.
La Agroland găsești o gamă variată de aditivi furajeri de calitate superioară și la un preț foarte avantajos. Vezi gama aici.
6. Coccidioza prosperă în condiții călduroase și umede
Coccidioza este o boală intestinală care are drept rezultat diareea severă, încetinirea creșterii și scăderea producției de ouă. Păsările între 4-16 săptămâni prezintă cel mai mare risc de a se îmbolnăvi.
Curățați frecvent adăpostul înaripatelor, îndepărtați așternuturile umede și utilizați adăpători destinate acestora, în funție de vârstă, astfel încât apa să nu poată fi vărsată sau contaminată.
Preventiv adăugați Herbatop Cocci Plus în apa de băut, un aditiv natural ce previne și tratează diareea cu sau fără sânge (coccidioza). Vezi aici.
7. Verificați excrementele păsărilor
Este important să fiți atenți la excrementele puilor. Primul semn al unei posibile probleme de sănătate va fi adesea găsit în excrementele păsărilor. Dacă simțiți un miros puternic și neplăcut sau aspectul nu este deloc normal, verificați rapid dacă sunt și alte semne de boală și luați masurile necesare.
Cu puțină grijă, o dietă echilibrată, apă curată la discreție și un mediu curat, păsările vor fi sănătoase și productive!