Peritonita infecțioasă felină, boală cauzată de infecția cu coronavirus
Una dintre afecțiunile des întâlnite la pisici este rezultatul unei infecții cu coronavirus. Infecția se poate finaliza cu o peritonită infecțioasă felină. Este o boală periculoasă pentru că nu poate fi prevenită, nu există vaccin pentru a proteja animalul, și nici un tratament la îndemână care să-l salveze.
Mediul propice răspândirii virusului
Coronavirusul este unul dintre virusurile care au bulversat sănătatea și viața socială a oamenilor. El poate fii foarte agresiv și în cazul pisicilor. Peritonita infecțioasă felină este o afecțiune gravă, care poate fi fatală pentru pisici. Se transmite cel mai adesea în comunitățile cu număr mare de pisici. Materiile fecale ale pisicilor infectate sunt principala sursă de transmitere. Tocmai de aceea controlarea eficientă a populației feline prin sterilizare este importantă. Nu toate pisicile care contactează virusul vor face și boala, însă pisicile infectate pot transmite mai departe.
Manifestări
Majoritatea pisicilor infectate cu coronavirus sunt aparent sănătoase. Unele dintre ele prezintă doar o enterită uşoară. Peritonita infecțioasă felină se manifestă în general prin
febră, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate. Se poate ajunge la anorexie. De la primele semne proprietarul ar trebui să ajungă cu pisica la veterinar.
”Boala are mai multe tipuri de manifestări, dar cele mai des întâlnite sunt forma abdominală, cu ascită, acumulare de lichid în cavitatea abdominală, și forma respiratorie”, informează medicul veterinar Gabriel Orghici, Clinicile Veterinare Universitare Timișoara.
Tratamentul
Din păcate nu există vaccin pentru împotriva acestui virus. Mai mult, boala are un prognostic slab. În general, la 9 zile de la debutul bolii pisica va deceda.
”Problema cea mai mare în ceea ce privește această afecțiune, este lipsa tratamentului. Există un tratament, dar este unul foarte scump. Este un tratament care se importă din America, iar pentru câteva zile de tratament costul se ridică undeva la 8000 de lei. Nu avem un vaccin în cazul peritonitei infecțioase. Pentru că nu avem un tratament de cele mai multe ori se recomandă eutanasierea. Se pot folosi o serie de antibiotice, să tratăm simptomatic, să evităm intrările în insuficiență renală”, explică medicul veterinar Gabriel Orghici.
Concluzie
Peritonita infecțioasă felină este o boală gravă care de cele mai multe ori se finalizează cu decesul pisicii. Nu există vaccin împotriva virusului și nici un tratament la îndemână. Pisicile din comunitățile cu populație felină mare sunt mai expuse, din cauza transmisiei comunitare.