Boli ale orhideelor și tratamente compatibile
Flori frumoase și delicate, dar destul de pretențioase, orhideele pot avea boli și afecțiuni care le distrug frumusețea și aspectul. Trebuie să putem recunoaște tipul de boli și modul în care putem acționa pentru a salva planta. Orhideele pot fi afectate de viruși, bacterii, micoze și arsuri. Cel mai ușor pot fi prevenite arsurile solare. Planta nu trebuie să stea în bătaia directă și îndelungată a soarelui. La primele semne de arsură, mutați planta în alt loc.
Virusuri
Virusurile pot contamina orhideele iar pe frunzele, tulpina sau florile acestora vor apărea pete, decolorări sau părți uscate. Virusul este răspândit cel mai adesea din cauza insectelor. Este greu de stabilit ce fel de virus a atacat planta sau dacă este un singur virus care pune în pericol planta. Combaterea chimică nu este posibilă, așadar rămâne doar soluția îngrijirii corespunzătoare, a hrănirii regulate cu îngrășăminte pentru a avea o plantă puternică. Se recomandă îndepărtarea frunzelor afectate de boală, mai ales dacă simptomele se manifestă pe frunzele bătrâne. De asemenea, dezinfectarea ustensilelor de lucru este importantă, pentru a nu permite transmiterea bolii de la o plantă la alta.
Bacterii
O orhidee afectată de bacterii este ușor de identificat pentru că apar zone de putreziciune pe unele părți ale plantei. Aceste pete putrede sunt ușor de identificat pe frunze. Bacteriile sunt favorizate de temperaturile prea scăzute, care favorizează umiditatea, dar uneori și de temperaturile prea ridicate. Nu există tratament chimic pentru acest tip de afecțiune. Planta nu poate fi salvată prin îndepărtarea părților afectate. Cel mai ușor este să prevenim îmbolnăvirea plantei plin asigurarea unui mediu de creștere propice. Planta trebuie udată și hrănită corect, dar și păstrată într-un loc bine aerisit, în care să i se asigure lumină suficientă.
Micoze
Dacă orhideea este afectată de ciuperci se vor observa pe frunzele ei pete uscate, care lichefiază anumite porțiuni din frunză, din cauza Colletotrichum și Botryis. Dar afecțiunea poate ataca oricare dintre părțile plantei. Pe rădăcini apare Fusarium, plantulele sunt atacate de Pythium, tulpina poate fi atacată de Phytophtora, Sclerotium și Rhizoctonia. Combaterea cu produse chimice specifice disponibile pe piață. Tratamentul va elimina micoza și planta se va însănătoși. Se recomandă și transplantarea orhideei. Nu uitați, atenție la modul de udare, micozele se transmit prin apă!