De ce ai nevoie pentru a crește un câine în apartament?
Un câine este o bucurie pentru orice familie, mai ales pentru familiile cu copii. Alături de un câine copiii cresc mai responsabili, iubitori și mai sociabili. Atunci când te decizi să cumperi sau să achiziționezi un câine, trebuie să iei în considerare faptul vei avea nevoie de multe lucruri pentru a-l putea îngriji cum se cuvine. Urmează sfaturile noastre pentru a fii pregătit din prima zi cu tot ce este necesar pentru creșterea lui.
Locuri prestabilite în care să doarmă, să mănânce, să urineze
Exact ca și noi, oamenii, un câine are nevoie de structură, de disciplină și locuri prestabilite pentru odihnă, hrană, igienă. Locurile în care mănâncă și bea apă, cel în care doarme și cel în care se urinează trebuie să fie foarte bine delimitate. Este esențial dacă îți dorești un câine disciplinat și este important și pentru sănătatea lui.
Un culcuș numai al lui
Câinii sunt animale iubitoare care au mereu nevoie de atenție. Un câine va prefera să doarmă alături de stăpân, dar acest lucru este mai puțin recomandat. Dacă se obișnuiește să doarmă cu tine în pat, în cazul în care stilul tău de viață se schimbă, îndepărtarea lui din pat sau din cameră va fi percepută ca o pedeapsă. Un culcuș confortabil, neapărat pe măsura lui, este cea mai bună alegere. De asemenea, dacă are locuri preferate pentru siestă, cum ar fi canapeaua sau fotoliul, alege o pătură pe care să o așezi peste mobilier. Este extrem de utilă mai ales în perioada de năpârlire, când câinii lasă foarte mult păr prin casă.
Un loc destinat hranei și hidratării
Mai este nevoie, de asemenea, de un loc prestabilit pentru mâncare și apă. Alege bolul pentru mâncare în funcție de talia câinelui. Bolurile cu diametrul mai mare sunt potrivite pentru câinii de talie mare. De asemenea, pentru câinii de talie gigant se recomandă bolurile cu înălțător. Pentru că în general în casă locul de hrană este placat cu gresie sau parchet, bolul va avea nevoie de aderență. Fii atent și la acest aspect, astfel se elimină riscul împingerii sau a răsturnării lui. Poți alege castroane duble, pentru apă și mâncare, sau separate. Câinii juniori de cele mai multe ori au tendința de a mânca necontrolat, fără să mestece. Acest obicei duce la probleme digestive, regurgitare sau înec. Pentru a dezvăța obiceiul câinelui de a mânca prea repede, există opțiunea castronului cu alimentare lentă.
Foarte utile în locuințele în care stăpânii sunt plecați de-acasă pentru perioade lungi sunt dozatoarele pentru mâncare și apă. Acestea eliberează porționat și rațional mâncarea și apa.
Un loc destinat în care să urineze
Dacă nu reușești să ieși regulat cu câinele afară, atunci trebuie să amenajezi un loc unde câinele să își facă nevoile. Covorașul absorbant este cea mai bună soluție. Acesta se așază în apropierea culcușului. Se poate opta pentru un covoraș reutilizabil sau unul de unică folosință.
Hrana
Hrana este foarte importantă în creșterea câinelui. Sănătatea și longevitatea patrupedului este determinată în mare parte de tipul de hrană administrat. Câinele trebuie să fie hrănit doar cu hrană specifică, niciodată cu resturi din mâncarea oamenilor.
Hrana se alege în funcție de vârsta câinelui, de talie, de rasă sau în funcție de gen. Hrana uscată de obicei este împărțită pe vârste, cu crochete care să fie potrivite maxilarului câinilor juniori, adulți sau seniori. Bineînțeles, există tipuri de hrană uscată și umedă în funcție de talia și rasa câinelui. Un câine de talie S sau XS nu se va hrăni niciodată la fel ca un câine gigant. În plus, pentru câinii cu robă prețioasă există hrană bogată în acizi grași. Hrana este diversificată și în funcție de gen, cum ar fi cea pentru cățele sterilizate. Să nu uităm nici recompensele, foarte importante pentru dresajul câinelui.
Oferta de hrană pentru câini este extrem de vastă. Alege produsul potrivit pentru câinele tău, în funcție de pretențiile tale.
Zgardă, lesă și hăinuțe
Momentul plimbărilor este și el foarte important. Trebuie să fii pregătit cu o zgardă și o lesă sau un ham încă din prima zi în care câinele a intrat în familie. Nu este recomandat și nici legal să plimbi câinele fără lesă. În cazul câinilor de talie mare sau agresivi se impune și purtarea botniței.
Cum alegi zgarda?
Zgarda câinelui se va alege în funcție de talia acestuia dar și de circumferința gâtului câinelui. Zgărzile sunt în general reglabile, pot fi ajustate, dar nu atât de mult încât să fie potrivite pentru orice rasă. Așadar, alege mărimea potrivită ( de la S la XL). Cu cât crește lungimea crește și lățimea zgărzii. Pentru câinii de talie mică sau medie sunt potrivite și zgărzile de nylon sau material, dar pentru câinii puternici, sunt potrivite cele din piele, mai rezistente. În același fel se alege și hamul pentru câine.
Cum alegi lesa?
Lesa, de asemenea, se va alege în funcție de talia animalului dar și de rasa câinelui. Sunt câini activi, care aleargă, se îndepărtează de stăpân, și atunci vei avea nevoie de o lesă retractabilă. Sunt câini care merg la pas, este bine să stea aproape de stăpân, iar pentru aceștia va fi nevoie de o zgardă mai puternică, fixă.
Hăinuța
Hăinuța este un accesoriu strict opțional, dar recomandat mai ales pentru câinii de talie medie și mică care stau în casă alături de stăpâni. Când vremea este nefavorabilă este bine să protejezi corpul câinelui cu o haină, pentru ca acesta să suporte mai bine trecerea de la temperatura ridicată din casă la cea cu minus de afară. Haina se alege în general în funcție de măsura dintre gât și coadă.
Produsele de igienă
Șamponul
Indiferent de vârstă, talie sau rasă, câinele trebuie periodic igienizat. Câinele va fi spălat o dată pe lună, în cazul în care blana nu i se murdărește din cauza plimbărilor prin ploaie sau noroi. Șamponul pentru curățare se alege în funcția de tipul de blană al câinelui. Sunt câini cu blană lungă, blană scurtă, blană ondulată, blană combinată sau blană dublă. Există produse de igienizare pentru câinii cu blană albă, care să împiedice îngălbenirea acesteia.
Peria
Foarte important este și periatul blănii, mai ales dacă ai un câine cu blana lungă. Alege mereu peria după recomandările produsului și tipul de păr al câinelui. Un produs alternativ este mănușa pentru perierea câinelui.
Nu uita deparazitarea
Unul dintre cele mai importante lucruri în întreținerea animalului de companie este deparazitarea. Se face lunar, cu produse din comerț, mai ales în anotimpurile cu temperaturi medii sau ridicate. Deparazitarea periodică ferește animalul de boli grave cauzate în urma mușcăturii de căpușe, purici sau țânțari. În pus, se evită contaminarea locuinței cu acești paraziți periculoși pentru întreaga familie.
Jucăriile
Jucăriile sunt accesorii cărora mulți nu le dau importanță. Până la urmă, câinii, ca și copiii, se pot juca cu orice. Însă, de ce să se joace cu cablul de la laptop dacă se poate juca în schimb cu o jucărie siliconată? Sunt câini care nu-și pot stăpâni nevoia de a roade. Aceștia vor încerca să roadă orice prind prin casă, de la mobilă la pantofi. Dacă au o jucărie potrivită pentru ros, pot fi mai ușor dezvățați de acest obicei distructiv.
Noi, la Agroland, încurajăm adopțiile de animale. Oferă o nouă șansă câinilor mai puțin norocoși și adoptă un suflet bun. Pe site-ul www.animalepierdute.ro poți adopta un animăluț sau îți poți chiar găsi câinele sau pisicuța pierdută.