Sfaturi utile pentru plantarea reușită a arbustului de Goji
Arbustul de goji s-a acomodat bine în țara noastră. Se obțin culturi prolifice, mai ales dacă se întrunesc condițiile de mediu optime. Goji se poate obține din semințe sau lăstari cu rădăcină. Varianta plantării semințelor este anevoioasă, pentru că recolta se obține după 3-4 ani. Sădirea arbuștilor este mai rapidă și mult mai productivă. Agroland are în oferta sa arbuști de goji cu rădăcina protejată. Mai jos găsești toate informațiile utile pentru plantarea lor.
Alege locul potrivit pentru plantarea arbuștilor în grădină
Arbustul iubește soarele din plin. Locurile expuse la soare îi fac bine. Tolerează destul de bine și semi-umbra. Spațiul dintre arbuști trebuie să fie de aproximativ 5 m. Un alt lucru important în stabilirea locului de plantare este faptul că arbuștii vor avea nevoie de un spalier pentru a crește corect, pe verticală. Așadar, va fi nevoie de spațiu generos și bine sistematizat pentru a cultiva arbuștii de goji.
🌿Sfatul specialistului în plantarea arbuștilor, Ron Finley
Păstrarea unui spațiu de 5 m între arbuști va fi foarte util la momentul colectării fructelor. Fructele, în general, se colectează la mână. Pentru a ajunge la fiecare fruct de goji ai nevoie de spațiu pentru a te învârti în jurul plantei.
Perioada de plantare
Plantați arbustul de goji la începutul primăverii sau toamna, în perioada septembrie-octombrie. Dacă se plantează primăvara, există avantajul amenajării locului de plantare, cu spalieri. Deci organizarea este mai eficientă. Plantarea de toamnă se va face în perioada vegetativă, în luna octombrie, când temperaturile sunt cu plus. Se recomandă protejarea pe timpul iernii cu folie de mulcire și mușuroirea la rădăcină.
Pregătește terenul cu atenție
Goji preferă solul bine drenat, cu un pH cuprins între 6,5 și 8,0. De aceste caracteristici ale solului va depinde mărimea recoltei. Solul poate fi fertilizat cu gunoi de grajd sau cu compost înainte de plantare. Pe zona de plantare se instalează spalieri pentru a ajuta plantele să crească vertical.
Săparea gropii și plantarea
Plantarea propriu-zisă este simplă, se face rapid, fără probleme. Se sapă o groapă de două ori mai mare decât rădăcina. Se așază planta în interior, asigurându-vă că partea superioară a portaltoiul este la același nivel cu solul. Întindeți rădăcinile, acoperiți-le cu sol, apoi tasați cu piciorul pentru a acoperi bine. Udați din plin zona de plantare pentru a ajuta la stabilirea sistemului radicular. Tulpinile mai groase se fixează pe spalieri sau pe țăruș.