Recoltarea și depozitarea afinelor
Afinul este unul dintre arbuștii fructiferi care se dezvoltă foarte bine în țara noastră. Crește natural în păduri, dar se obține recoltă foarte bună în plantațiile protejate. Gospodarii înființează mici plantații în grădină pentru a obține fructe proaspete pe care să le consume ca atare sau să le transforme în dulcețuri fine, perfecte pentru papanași și clătite.
Avantajele obținerii recoltei de afine în grădina proprie
Consumatorii caută mereu în piețe afine sălbatice, familiarizați cu această specie și fructele ei. Afinele de pădure sunt vândute de culegători în piețe. Boabele fructelor sunt foarte mici, foarte fragile, zemoase și gustoase. Au însă dezavantajul că se alterează foarte repede, iar după achiziție trebuie să fie procesate imediat. Încă din timpul colectării, din cauza faptului că sunt foarte sensibile, afinele se lovesc.
În timpul transportului în găleți începe procesul de fermentare, iar până la vânzarea în piețe, dacă nu sunt păstrate în condiții optime, veți cumpăra fructe alterate. Din aceste motive, este foarte puțin probabil să mâncați afine sălbatice, proaspete, de bună calitate, de la culegători.
Afinele de cultură au boabele mult mai mari și mai cărnoase. Boabele de afine ajung să se dezvolte pentru că în cadrul culturii protejate arbustului i se asigură toate condițiile optime de dezvoltare, este tăiat și îngrijit în așa fel încât producția să fie de calitate. Din acest motiv fructele culese, dacă sunt recoltate și depozitate corect, vor putea fi păstrate în așa fel încât să fie consumate și proaspete sau refrigerare.
Cum folosim afinele?
Afinul de cultură nu este același pe care-l găsim în mediul natural. În cultură a fost introdus afinul originar din America de Nord. Fructele lui, chiar dacă au alt aspect decât cele ale afinului sălbatic, au aceleași proprietăți: bogate în zaharuri, conțin vitamine, săruri minerale și substanțe tanante.
Sunt extrem de folosite ca materie primă în industria alimentară. Într-o gospodărie, afinele vor fi consumate proaspete de toți membrii familiei. Cei mici se vor îndrăgosti de dulceața de afine, mama va adăuga siropul de afine în limonada de vară, iar tata va închina mulțumit un pahar de afinată înainte de masă.
Recoltarea afinelor
Afinele se coc eșalonat, timp de 4-7 săptămâni. În zonele mai calde coacerea va fi mai devreme și mai rapidă, în timp ce în zonele înalte durează mai mult. Fructele se vor coace în ordinea formării lor, de la baza ciorchinelui spre vârf. Fructele sunt perfecte pentru recoltare atunci când culoarea albastră ia tentă vișiniu-neagră. La atingere veți observa că pielița este mai elastică.
- Recoltarea manuală a afinelor este recomandată pentru fructele ce vor fi consumate proaspete. Culesul afinelor se va face într-o zi uscată, în care să nu plouă. Dacă recoltarea este întreruptă de ploaie, se reia recoltarea doar după ce fructele sunt uscate. Culese ude, afinele vor rezista mai puțin. Recoltarea se va face pe soiuri. Chiar dacă afinele urmează a fi păstrate în gospodărie sau vândute, recoltarea se face în recipiente mici, ușor de manipulat, neapărat uscate și curate. Pentru recoltare vor fi folosite coșulețe perforate din plastic sau placaj, de 0,5 kg. Pot fi folosite și lădițe din plastic sau din lemn de până la 5 kg.
- Recoltarea semimecanizată a afinelor se referă la adunarea afinelor cu mâna, folosind dispozitive speciale pentru culesul afinelor. Afinele se colectează în recipiente mai mari și vor fi procesate. O modalitate folosită pentru recoltare este amplasarea coșurilor de recoltare sub tufă și lovirea tufei cu tuburi de plastic pentru a scutura fructele.
- Recoltarea mecanizată se face cu combina. Se apelează la această soluție doar în cazul plantațiilor de anvergură. Pentru că acest tip de recoltare este agresiv, fructele vor fi în mare parte deteriorate, deci se vor folosi doar pentru industrializare.
Depozitarea și păstrarea afinelor
Spre deosebire de alți arbuști fructiferi, afinul are fructe destul de rezistente. După ce au fost culese la mână, pentru a fi consumate proaspete, afinele se păstrează temporar în încăperi răcoroase, la temperatura de 10-12 ℃. În aceste condiții vor rezista 4-5 zile.
Păstrarea lor în stare proaspătă pentru a fii comercializate în stare proaspătă sau pentru a fi industrializate se poate face pentru o perioadă de 4 săptămâni, în depozite frigorifice, la temperatura de 0-2℃.