Recoltarea și păstrarea perelor în depozite
Perele, ca și celelalte semințoase, își continuă procesele fiziologice și după ce au fost culese. În cazul perelor, recoltarea, dar mai ales păstrarea sunt foarte importante. Părul are potențial productiv mare. Recoltarea se face manual sau mecanizat, indiferent de soi, în funcție de mărimea livezii. Se recomandă recoltarea manuală pentru ca fructele să nu sufere daune care să le pericliteze păstrarea. Perele își desfășoară o parte din ciclu de viață în perioada de păstrare, ajungând la maturitatea deplină abia după ce au fost culese. Să vedem cum păstrăm perele în funcție de soi.
Când recoltăm perele în funcție de soi
Părul are foarte multe soiuri, cele mai multe cu potențial mare de fructificare. Fructele pot fi de diferite mărimi. Cele mici nu depășesc 150 de grame, cele mijlocii pot ajunge până la 200 de grame, iar peste 250 de grame au fructele mari. Soiurile de păr se împart după perioada de maturare a fructelor.
- Perele de vară ajung la maturitate în perioada iulie – august. Se recoltează cu 6 – 8 zile înainte de maturare. La recoltare fructele trebuie să aibă mărimea normală. Culoarea de fond a pulpei este verde și începe să devină albicioasă, iar la altele soiuri ia tentă gălbuie. Sunt destinate consumului imediat, în stare proaspătă. De obicei, sunt pere cu pulpa zemoasă și dulce. Soiuri populare în țara noastră sunt: Vilmos, Williams, Favorita lui Clapp, Untoasă Giffard, Trivale, Triumf. Pot fi păstrate până la 15 zile până la consumul în stare proaspătă.
- Perele de toamnă se vor recolta la sfârșitul lunii septembrie până la început de noiembrie. Se recoltează cu 10 – 14 zile înainte de maturare. Sunt soiuri precum Untoasa Hardy, Bosc Kobak, Napoca, Untoasă Bosc, Aniversare, Abatele Fetel. Pot fi păstrate 30-90 de zile exact așa cum sunt, iar în condiții speciale chiar mai mult.
- Perele de iarnă se vor recolta începând cu sfârșitul lunii noiembrie, când ajung la maturitate. Vor ajunge la maturitate abia în momentul păstrării, pe timp de toamnă – iarnă. Pot rezista până în luna aprilie, de aceea sunt foarte apreciate în țara noastră Packams Triumph, Hardenpont, Conference, Cure, Olivier de Serres, Republica.
Cum recoltăm perele pentru a le păstra pe termen lung
Păstrarea perelor este condiționată de modul și momentul în care se face recoltarea. Perele se recoltează înainte de maturarea deplină, în funcție de soi. Gradul de maturare este un factor important pentru păstrarea perelor. Recoltarea la momentul optim determină formarea gustului și aromei și păstrarea sucului natural. Selecția fructelor pentru depozitare trebuie să se facă cu atenție. Nu se introduc în depozite fructele perisate sau care nu au ajuns la maturitate.
Condiții optime de păstrare a perelor peste iarnă
Pentru o păstrare îndelungată trebuie îndeplinite câteva condiții de păstrare cum ar fi temperatura scăzută, umiditate ridicată, compoziția aerului, ventilație bună, lumina. În condiții optime perele pot fi păstrate până la 100 de zile. Depozitul, cămara sau beciul în care se păstrează perele trebuie să asigure o temperatură de între -1℃ și 0,5 ℃, cu umiditate de 85%-90%, aerul sărac în oxigen, bogat în dioxid de carbon.
🍐 Sfat util ➡️În depozitele în care se păstrează perele se evită depozitarea altor fructe, deoarece grăbesc coacerea prematură perelor. |
Perele se păstrează în lăzi perforate, stivuite sub formă de cruce. Se consumă când au ajuns la maturarea completă, adică au mărimea, aroma, culoarea și gustul specifice soiului. De obicei trebuie să treacă minim o lună până când perele sunt perfecte pentru a fi consumate. Se aleg pe rând, perele care s-au copt complet, sunt mai moi și zemoase, iar mirosul este puternic și autentic.