Recoltarea prunelor și depozitarea lor
Prunele fac parte din rândul fructelor sâmburoase care în momentul recoltării trebuie să întrunească caracteristicile optime pentru a fi consumate. Acestora trebuie să li se asigure condiții optime de păstrare pentru a rezista cât mai mult timp.
Soiuri de prun
Coacerea prunelor se face eșalonat, pe o perioadă de 3 luni, în funcție de soi. Din acest motiv se recomandă plantarea în livada casei sau în grădină a două sau trei soiuri diferite, astfel încât să aveți fructe proaspete pe o perioadă mai lungă de timp. În plus, coacerea eșalonată vă permite procesarea prunelor în serii diferite, nu toate deodată. Unele soiuri au coacerea în lunile iulie-august, altele în luna septembrie, iar soiurile tardive se coc la începutul lunii octombrie.
- Iulie – august, soiuri care se păstrează mai greu, ușor perisabile, rezistă maxim până la 15-20 zile: Lepotica, Althan Ringlot, Rivers timpuriu, Tuleu timpuriu, Silvia
- Septembrie: Prezident, Bluefree, Tuleu Gras, Tuleu dulce
- Octombrie: Stanley, Gras ameliorat, Agen, Record
Prunii se deosebesc și în funcție de mărimea fructelor. Sunt soiuri cu fructe mici, cu greutatea de până la 30 g, potrivite mai ales pentru prepararea țuicii, sunt soiuri care dau fructe mijlocii, cu greutatea de aproximativ 40 g, care pot fi folosite pentru prepararea dulcețurilor și a magiunului. Soiurile care produc fructe mari sunt destinate mai ales consumului proaspăt. Prunele acestor soiuri au peste 50 de grame, de obicei sunt cărnoase, dulci și cu pulpa neaderentă la sâmbure.
Recoltarea prunelor
Culegerea prunelor se va face doar în momentul când aproape au ajuns la maturitate. Dacă prunele sunt folosite pentru tescovină (boștină, comină) este bine ca ele să fie culese doar când sunt foarte bine coapte, pentru a se obține un produs de calitate superioară, cu mult gust de fruct și dulceață. Integritatea punelor nu este atât de importantă dacă acestea vor fi folosite pentru distilare. În livezile de dimensiuni mici prunii se scutură, se culeg fructele, se transportă cu găleata și se pun la macerat în butoaie.
Pentru prepararea conservelor, prunele trebuie culese când sunt aproape ajunse la maturitate, să nu fie excesiv de coapte, astfel încât să-și păstreze forma și consistența. Nici în acest caz nu trebuie grijă excesivă la culesul fructelor. Se pot scutura pe o prelată astfel încât căderea să fie atenuată și să i se păstreze integritatea. În cazul prunelor folosite pentru consumul proaspăt sau comercializare, culegerea la mână ar fii ideală, dar este dificilă dacă fructele nu sunt mari.
➡️ Păstrarea stratului de ceară pe fructe influențează pozitiv păstrarea prunelor |
Păstrarea prunelor
Păstrarea este o reușită dacă pe perioada de depozitare au pierdut cât mai puțin din greutate și-au păstrat forma, gustul și culoarea. Prunele au durată mică de păstrare, de maxim 30 de zile. Pentru ca păstrarea să fie reușită trebuie să asigure temperatura, umiditatea corecte și o bună circulație a aerului. Condițiile optime de păstrare din depozite sau cămări sunt -1℃ – + 1℃ și umiditate de 90-95%.
Nu se recomandă păstrarea fructelor care provin din plantații tinere, de pe loturile care au fost prea intens irigate sau fertilizate ori de pe cele care nu mai dau productivitate bună. Calitatea prunelor pe timpul păstrării depinde de gradul de maturare, modul în care au fost culese și transportate.