Recoltarea și păstrarea nucilor
Nucile sunt de departe cele mai puțin perisabile fructe dintre cele pe care le recoltezi din livadă, pentru că se pot păstra până la 2 ani. Pot fi păstrare în coajă sau doar ca miez. Pentru ca păstrarea pe termen lung să fie posibilă, atât recoltarea lor cât și pregătirea locui de păstrare sunt importante.
Soiuri de nuc
În funcție de soi, mărimea nucilor diferă. Nucile mari au peste 3,5 cm, cele mijlocii au mărimea între 2 și 3 g, iar fructele mici sub 2 g. Nucile pot fi recoltate din luna septembrie până în octombrie. Soiurile de nuc răspândite la noi în țară sunt: Jupânești, Germisara, Geoagiu 65, Orăștie, Șușița, Victoria.
Recoltarea nucilor
Recoltarea se face atunci când acestea se desprind ușor din nuc. Se vor recolta în două reprize sau o singură dată. Imediat după recoltare, nucile se scot din coaja verde, dacă aceasta nu a căzut de pe fruct. Dacă se desfac mecanic, este important să se păstreze coaja tare intactă.
❓ Cum afli când este cel mai bun moment pentru culesul nucilor Se iau între 50 – 100 nuci, care se țin în apă până la 24 de ore. Dacă în acest timp peste 80 la sută din ele se decojesc bine, recoltarea poate începe. |
O metodă simplă de eliminare a cojii este cu ajutorul apei. Nucile se pun în saci care se pun în butoaie cu apă, la o temperatură de aproximativ 15 ℃. În 12 ore coaja verde se desprinde de partea lemnoasă, dar cu condiția ca recoltarea să se fi făcut la momentul potrivit, când nucile au ajuns la maturitate și sunt coapte. Spălarea după decojire se va face rapid, pentru ca apa să nu pătrundă în interior, la miez.
Uscarea nucilor
Nucile au puțină apă și multă grăsime, de aceea au nevoie de condiții speciale de păstrare. Nucile nu se strică, dar râncezesc, iar acest lucru se întâmplă din cauza condițiilor de păstrare. Pentru a se păstra bine, nucile trebuie uscate, astfel nivelul de apă din miez scade de la 30% până la aproximativ 10%.
Uscarea se face la aer, pe rafturi acoperite cu rogojini sau prelate. Se așează în straturi de până la 10 cm, iar de la o zi la alta vor fi rostogolite de pe o parte pe alta, amestecate. Procesul de uscare durează aproximativ 12 zile. Atunci când se sparg ușor, cu zgomot, sunt destul de bine uscate pentru a fi depozitate. Uscarea la soare poate provoca crăparea nucilor, deci nu este recomandată.
Păstrarea nucilor
Nucile se păstrează cel mai bine în depozite curate și dezinfectate, în care nu pătrunde lumina direct, ambalate în saci. Temperatura în depozit va fi de 1 ℃ pe perioada iernii, iar vara poate ajunge maxim până la 15 ℃. Umiditatea în depozit trebuie să fie menținută între 60 și 65%. În aceste condiții ele pot să se păstreze la calitate optimă până la 14 luni.
Nucile pot fi păstrate foarte bine și în pod, exact așa cum făceau bunicii noștri. Podul trebuie să fie răcoros, bine aerisit, întinse în straturi de 15 cm sau în lăzi.
Dacă se dorește păstrarea nucilor sub formă de miez, acestea vor fi curățate și depozitate în lădițe curate, uscate, fără miros, căptușite cu hârtie pergament sau parafină. Temperatura de păstrare este de 1-3 ℃. La păstrarea miezului de nucă temperatura nu trebuie să crească peste 10 ℃, iar umiditatea va fi tot de 60-65%.
Bibliografie: Pomii fructiferi, lucrări de întreținere și înființare a plantațiilor/ Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu