Cum creștem și îngrijim un câine din rasa American Akita
Câinii din rasele Akita Inu și American Akita sunt foarte puțin pretențioși, se acomodează ușor în orice tip de familie și sunt ușor de crescut. Alex Anton, crescătorul canisei Centurion Gladiator, explică tot ce trebuie să știi despre această rasă, care sunt caracteristicile rasei, personalitatea, cum acomodăm câinele în casa noastră, ce tip de hrană este potrivită pentru el și cum îl îngrijim.
🐕🦺Cum alegem câinele care ni se potrivește | 🛍️ De ce ai nevoie pentru a crește un Akita | 🥩Hrana pentru câinele din rasa American Akita | 👨⚕️Vizitele la medicul veterinar |
Alături de Alex este Rolex, un exemplar minunat de American Akita, câștigător de premii de talie internațională, un câine frumos, prietenos și foarte inteligent. Rolex nu este singurul din canisa Centurion Gladiator care a câștigat premii, dar este unul dintre cei mai buni.
Rolex este un mascul de 6 ani, vicecampion mondial în 2018 în Olanda, la Amsterdam. Este campion în aproximativ 10 țări, forte bun reproducător. Fiica lui este campioană mondială în 2022 pentru rasa ei. Acum să vedem de ce ai nevoie să crești lângă tine un campion.
Caracteristicile rasei American Akita și Akita Inu
Dacă vrei să crești un Akita, trebuie în primul să știi că American Akita și japonezul Akita Inu sunt două rase diferite. Diferențele sunt de culoare, formă a corpului, dimensiune și personalitate. Americanul Akita este mai înalt decât Akita Inu, dar și mai voluminos, diferă în ceea ce privește structura capului și a ochilor. American Akita are capul mare și ochi mici, adânci, în schimb, Akita Inu, are o față asemănătoare vulpii și ochii migdalați.
🐕🦺 Câinii American Akita fac parte din rândul câinilor nordici, este o rasă încăpățânată, dar sunt ușor de dresat, se cresc ușor, nu au boli și sunt foarte mândri, explică Alex Anton. |
American Akita are un corp îndesat, musculos, cu oase mari, și era folosit pe vremuri pentru vânarea urșilor. Akita Inu are construcție mai subțire. Ambele rase sunt câini foarte energici, inteligenți, înotători recunoscuți, care se potrivesc mai ales pentru a fi crescuți la curte. Nu sunt deloc pretențioși și sunt foarte iubitori. Însă, cum știi că un Akita este potrivit pentru tine și familia ta?
Cum alegem câinele pentru a fii crescut în familie?
Începem cu decizia de a crește un asemenea exemplar în casă sau în curte, pentru că este un subiect foarte important. Crescătorul canisei Centurion Gladiator insistă asupra faptului că un asemenea câine nu se achiziționează în niciun caz la impuls, doar așa că am văzut un pui într-o poză, într-un video, și ni s-ar părea cadoul perfect pentru copil, de ziua lui sau de Crăciun. Înainte de a achiziționa un American Akita trebuie să deții toate informațiile necesare despre creșterea lui.
🎁 Câinele nu se cumpără din impuls, NU se face cadou de Crăciun sau de zi de naștere. Câinele va fi o parte din viața noastră timp de minim 10 ani, trebuie să ne asumăm creșterea lui și să-l achiziționăm în cunoștință de cauză, subliniază crescătorul Alex Anton. |
Un alt lucru extrem de important este sursa. Un câine de rasă nu se cumpără de oriunde, de la oricine, ci doar de la crescătorii autorizați, astfel vei achiziționa un câine sănătos. ”Nu cumpăra câine din piața de câini sau de la Pet Shop. Câinele se achiziționează de la un crescător care știe ce face, face teste genetice. La noi, de exemplu, toți câinii au teste de ochi, teste de displazie de cot, de șold, eliminăm astfel un număr mare de probleme genetice. Câinele care ajunge la stăpân este sănătos”, explică crescătorul canisei Centurion Gladiator.
Ideal este ca viitorul stăpân să meargă la Asociația Chinologică Română, mai precis la sediile din județul de domiciliu, să întrebe ce crescători sunt în zonă, să facă puțin research, să vadă dacă are timp de câinele respectiv. În al doilea rând, proprietarul trebuie să știe de ce are nevoie pentru a acomoda un astfel de exemplar în familie.
Cărei familii se potrivește American Akita
Akita Inu și American Akita se potrivesc oricărei familii. Au nevoie de cel puțin două plimbări pe zi, de aproximativ 30 de minute dimineața și 30 minute seara. Se recomandă inclusiv familiilor cu copii. Condiția este ca animalul să fie luat de ic, să crească și să socializeze cu copiii. Nu putem să aducem un câine adult care a crescut fără copii și să-l ducem într-un mediu în care copii trag de el, pentru că ar putea să devină agresiv doar să se apere.
”Noi avem acasă o femelă de American Akita, care stă în casă cu noi, nu în curte ci în casă. Avem un băiețel de 5 ani și unul de 7 ani, și nu avem nicio problemă. Nu am simțit niciodată că ar exista un semn de agresivitate față de ei”, explică crescătorul Alex Anton.
De ce ai nevoie pentru a crește un American Akita?
Atât American Akita cât și Akita Inu se cresc preferabil la curte, dar, dacă sunt scoși afară și plimbați, pot fi crescuți și la apartament. Nu trebuie nimic amenajat special, preferabil ar fi camera sau locul pe care doarme pe gresie să fie mai rece, fiind câini din rasa nordică preferă climatul rece, dar nu au nevoie de amenajări speciale. În curte este de preferat să fie un spațiu acoperit, nu au nevoie neapărat de cușcă, ei pot trăi în mod normal și în zăpadă, dar preferăm să fie acoperit pentru a-i proteja.
Hrana potrivită pentru American Akita
La achiziție, câinii din canise au aproximativ 3 luni, și 10-15 kilograme, maxim 20. La maturitate un mascul ajunge la 55 de kilograme. În câteva luni câinele crește foarte mult, din acest motiv alimentația este extrem de importantă. Alimentația se face diferit: baby, puppy, junior și ulterior pentru câinii adulți sau seniori. Fiecare brand de renume are pe categorii și pe talie.
”Câinii se trag din lup, sunt carnivori, deci ingredientul principal în mâncare trebuie să fie carne. Dacă primul ingredient sunt cerealele, porumbul sau soia, atunci este clar că nu vorbim despre o hrană adecvată pentru câini. Nu este obligatoriu să nu conțină deloc cereale, dar este de preferat. Este foarte important ca hrana să conțină în cea mai mare parte carne”, explică crescătorul Alex Anton.
Nivelul de grăsimi din hrană este important dacă câinele este ținut afară, iarna. Depinde și de rasă și de exemplar. Sunt unii câini care au probleme cu greutatea, sunt supraponderali, și atunci se preferă un nivel scăzut de grăsimi, dar brandurile consacrate de obicei conțin o proporție corectă de grăsimi.
Hrană uscată sau hrană umedă?
”Hrana uscată este bună, eu nu aș alterna cu hrana umedă, prefer să merg pe hrană uscată, pentru că, în momentul în care primește conserve, care clar sunt mai atractive, putem avea ulterior probleme cu refuzul de hrană. În primele luni de viață, în canisă, hrana se umezește, dar când ajunge deja la proprietar cățelul a trecut deja pe hrană uscată, și proprietarului îi va fi mai ușor”, menționează crescătorul canisei Centurion Gladiator.
🥩 Recomandarea crescătorului Sam’s Field conține ingrediente de natură animală în proporție de 60%, conține carne proaspătă de pui, rață sau vită, fructe și legume. Conținutul de proteină crudă ajunge la 26%, grăsime cruda 15%, și 2,5% fibre, este îmbogățită cu pre-biotice Omega-3 și Omega-6. Brandul are variante de hrană în funcție de talie și sensibilități alimentare. |
În prima perioadă de creștere, înainte să ajungă la noul proprietar, cățelul este hrănit de 4 ori pe zi. După ce ajung la noul proprietar ei sunt trecuți la 3 mese pe zi. Dacă proprietarul lucrează și are un program mai strâns se poate trece și la 2 mese pe zi, după vârsta de 6 luni.
”La maturitate se vor administra doar două mese pe zi, pentru că la American Akita există o mică problemă, fiind câini foarte mari se poate să facă torsiune gastrică dacă mămâncă foarte mult odată. Din acest motiv divizăm hrana zilnică în două mese. Un câine ajuns la maturitate deplină mănâncă undeva la 300 de gr. dimineața și 300 de gr. seara, iarna, vara chiar mai puțin”, explică Alex Anton.
Hidratarea este foarte importantă și apa trebuie să fie la discreție. Se recomandă folosirea dozatorului de apă, iar apa trebuie să fie mereu proaspătă. Nu se recomandă neapărat dozatorul de hrană, din cauza sensibilității digestive pe care o au. Recompensele sunt bune dar nu înlocuiesc hrana, se dau doar ca răsplată când execută comenzile corect. Suplimentele se administrează în perioada de creștere. Crescătorii folosesc suplimente cu condroitină și glucozamină.
Foarte importantă este întreținerea blănii. Blana este double coat, adică are două straturi de plană, deci are nevoie de mai multă întreținere pe partea asta. Trebuie spălat cel puțin o dată pe lună. Pentru îngrijirea celor două straturi de blană se recomandă uleiul de somon.
Afara se iasă cu leză obligatoriu, dar botnița nu este obligatorie la American Akita. Nu face parte din categoria câinilor cu potențial agresiv.
Vizitele la medicul veterinar
Vizitele la medic se fac minim de două ori pe an, chiar de 4 ori. Crescătorul Alex Anton își deparazitează intern câinii odată la 3 luni. Deparazitarea externă este foarte importantă, mai ales vara pentru că la mușcătura de căpușă pot face babesioză, o boală foarte greu de tratat. Deparazitările externe se fac lunar, se pot face și acasă. În fiecare an este recomandat și vaccinul. Câinii seniori se comportă bine, nu sunt probleme de obezitate deci nu se schimbă dieta, antiinflamatoare pentru articulatii.
”Când sunt mici de la noi cățeii pleacă cu schema completă de vaccinare. Dacă crescătorul a vândut cățelul mai devreme, atunci trebuie mers la medic mai des, la două săptămâni pentru vaccinuri. La 6 săptămâni se face primul vaccin, iar până la 12 ar trebui să terminăm schema de vaccinare”, subliniază crescătorul Centurion Gladiator.
Crescătorii respectă un standard FCI , Federația Chinologică Internațională, pentru creșterea câinilor de rasă American Akita: 66 și 71 cm la greabăn, să aibă anumite proporții și se jurizează conform standardului. Câinele care este cel mai armonios va câștiga.
Citește articolele noastre despre creșterea animalelor de companie, hrana potrivită pentru câini sau pisici, bolile de care pot suferi și cum se tratează ori despre felul în care se face în dresaj.