Tot ce trebuie să știi despre cultura fasolei în grădina de legume
Fasolea este una dintre legumele tradiționale în gastronomia românească. Cine nu a tânjit vreodată după porție de fasole cu ciolan la ceaun în zilele în care se adună toată familia la o petrecere în curte? Este mâncarea tradițională pentru Ziua Națională a României, deci este practic una dintre legumele esențiale din cămara unei gospodării. Fasolea mai are câteva beneficii, poate fi consumată boabe sau păstăi, proaspătă sau conservată. Achiziționează cel mai bun soi de fasole pentru grădina ta, la un preț rezonabil și calitate excelentă.
Fasolea se seamănă direct în grădină, în luna aprilie, când temperatura solului a trecut de 10℃. În grădină este bine să alegeți parcela de pământ pe care au fost plantate anul precedent ardeii, castraveții, cartofii, roșiile, varza sau vinetele. Fasolea se culege destul de repede, pe timpul verii, deci parcelele pe care ați plantat fasolea pot fi ulterior folosite pentru culturile de toamnă.
Dacă vă doriți diversitate, se recomandă combinarea soiurilor. Se pot folosi soiuri cu timp de vegetație diferit, pentru a eșalona producția. Astfel, vă va fi ușor să recoltați treptat și să conservați treptat recolta. Se poate folosi la semănare și un singur soi preferat, care poate fi plantat la distanță de două săptămâni.
👩🌾 Cum pregătim terenul pentru cultivarea fasolei
Fasolea este o plantă destul de pretențioasă la factorii de mediu. Terenul se pregătește cel mai bine toamna, după ce a fost desființate culturile premergătoare. Poate fi fertilizat cu superfosfat și sare potasică sau îmbogățit cu compost. Arătura este obligatorie, și trebuie efectuată la adâncime de 30 cm.
☝️ Sfat util Terenul de pe care ați recoltat fasolea este foarte potrivit pentru cultura de dovlecei, castraveți pentru conserve sau varză de toamnă. |
Azotul este important pentru cultura de fasole, se recomandă îmbogățirea terenului cu azotat de amoniu. Este foarte utilă folosirea erbicidului cu 10 zile înainte de a începe procesul de semănare. Semănarea se face în cuiburi în care se așază câte 1 – 3 boabe. Distanța dintre cuiburi trebuie să fie de 45 cm, iar boabele de fasole se așază în pământ la 5 cm adâncime. Între rânduri se păstrează o distanță de 40 cm.
🌱 Semănarea fasolii urcătoare
Fasolea urcătoare se seamănă la începutul lunii mai. Spre deosebire de fasolea pitică, semănarea se face pe rânduri formate la distanță de 90 cm, iar între cuiburi trebuie păstrată distanță mare, de până 30-40 cm. În fiecare cuib se vor pune 5 boabe. Susținerea plantelor se face cu araci înalți de 2 m. Recoltarea pentru fasolea păstăi se face la finele lunii iunie, când păstăile sunt încă fragede, nu au format ațe și au bobul foarte puțin vizibil.
🚜 Lucrări de întreținere pentru fasolea cultivată în câmp
Pentru cultura de fasole sunt necesare lucrări care constă în îngrijirea solului, fertilizare, combaterea bolilor și dăunătorilor:
- afânarea solului în mod repetat
- 3 prășile mecanice și una manuală
- irigări regulate, în funcție de necesitate, după ce plantele au răsărit
- irigarea trebuie intensificată la înflorire și creșterea intensivă a păstăilor
- fertilizarea se face cu superfosfat, azotat de amoniu și sare potasică
- combaterea bolilor și dăunătorilor cu tratamente dedicate afecțiunilor
🧪 Bolile și dăunătorii fasolei
- Antracnoza – tratament cu Merpan 2% – boală cauzată de ciupercile din genul Colletotrichum, apare pe frunze sub forma unor pete galbene, maronii sau negre.
- Bacterioza – tratament Airone – afecțiune cauzată de bacterii.
- Musculița albă de seră – tratament Decis – provoacă pagube mari din cauza populațiilor mari și transmit virusuri deosebit de periculoase.
- Gărgărița fasolei – tratament Actellic, Benevia – Produce pagube însemnate atât în culturile de fasole cât din câmp, dar și în depozit.
☀️ Cultivarea fasolei în solarii
Și în cazul culturii de fasole oloagă sau păstăi în solarii, totul începe cu fertilizare terenului încă din toamnă. Amestecul de fertilizatori trebuie să fie bogat în fosfat și potasiu. Primăvara pământul de mărunțește, se dezinfectează și se adaugă azot, apoi erbicid. Pământul din solar va fi cultivat abia după 10 zile de la tratamentul cu erbicid.
Semănarea se face la începutul lunii aprilie, la o distanță între rânduri de 80 cm și o distanță de 40 cm între cuiburi. Prășitul se face manual, iar irigarea se face cel mai bine cu ajutorul sistemelor de irigat potrivite pentru sere, în special cele cu picurător. Recoltarea se obține pe parcursul lunii mai.
Bibliografie grădina de legume
Cultura legumelor în câmp și solarii/ Victor Popescu și Angela Popescu; Sere de grădină/Megyeri Szabolcs; Gradinăritul pas cu pas/Ioan Manoilă; Grădina de legume/ Helga Voit; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.