Tot ce trebuie să știi despre cultura dovlecelului în grădină și solarii
Dacă îți place să cultivi legume în grădină dovlecelul trebuie să fie una dintre opțiuni, mai ales dacă preferi mâncărurile de vară, cu legume proaspete. Dovlecelul este fantastic în tocănițe, gătit pane sau sub formă de supă cremă. Se consumă mai ales în stare proaspătă, nu este cea mai bună legumă pentru a fii conservată sau păstrată la congelator. Partea bună este că se pretează foarte bine pentru cultura de solarii, deci puteți avea legume proaspete pentru o perioadă lungă de timp.
Semințele de dovlecel se seamănă direct în câmp. În a doua jumătate a lunii aprilie. Poate fii semănat și în luna iunie, pe terenul de pe care au fost recoltate leguminoasele. Se recomandă inclusiv semănarea în luna iulie, după recoltarea păioaselor.
🚜 Pregătirea terenului pentru cultura de dovlecel
Pregătirea terenului se face din toamnă cu arătură de până la 30 cm, fertilizare cu îngrășăminte organice care ar trebui să fie în proporție de 30 t/ha. Pentru îmbogățirea calității pământului este nevoie de fosfor și potasiu. Se recomandă, pentru producția intensivă, adăugarea de superfosfat și și a sulfatului de potasiu.
☝️Sfat util Plantele premergătoare favorabile pentru cultura de dovlecel sunt fasolea, mazărea, orzul, lucerna și bulboasele. |
Primăvara se continuă pregătirea terenului, cu adăugarea azotatului de amoniu, și se continuă cu erbicidarea care se poate face cu Pendimetalin sau Stomp Aqua. Terenul se modelează în straturi înainte de semănare. Se seamănă pe câte două rânduri, formate la distanță de 80 cm, pentru a permite lujerilor să se întindă atât cât au nevoie. Între cuiburi se lasă distanță de 40 cm. Se pun câte 3 semințe în cuib, apoi se îngroapă la maxim 4 cm.
🪴 Lucrările de îngrijire a culturii de dovlecel
De la plantare până la recoltare sunt necesare câteva lucrări de întreținere a culturii de dovlecel, pentru a avea o producție favorabilă. Lucrările nu sunt deloc complicate sau costisitoare:
- Aplicarea a 2-3 prășile manuale
- Răritul este obligatoriu, pentru a permite plantelor să se dezvolte eficient
- Până la recoltare se irigă se 5 ori până la recoltare
- Se fertilizează suplimentar cu azot dacă este nevoie
🧫 Tratamente împotriva bolilor și a dăunătorilor la dovlecel
- Combaterea făinării prin Microthiol Special, Kumulus DF, Cidely Top. Făinarea provoacă daune pentru producție, pentru că determină îmbătrânirea plantei. Atacă mai întâi frunzele, iar fructificarea se reduce.
- Mana dovlecelului se tratează cu Champ 77 WG, Coppermax, Bouillie Bordelaise. Este o boală agresivă, care se manifestă prin apariția petelor galben-verzui, apoi țesutul se transformă în pulbere.
- Putregaiul cenușiu este favorizat de umiditatea ridicată. Se tratează cu Teldor 500 SC, Switch 62,5 WG, Sextan 25 EW.
- Viroze determinarea prin apariția petelor de decolorare și apariția necrozelor.
- Bacterioze se tratează cu Funguran OH 50 WP, Bouillie Bordelaise – pătarea unghiulară care atacă toate organele de la suprafață și se manifestă prin apariția petelor maronii. Ofilirea bacteriană determină ofilirea frunzelor, deci producție scăzută.
👩🌾 Recoltarea dovlecelului
Dovlecelul ajunge la maturitate după 65-70 de zile de la momentul în care planta a răsărit. Dovlecelul a ajuns la maturitate dacă are între 15-20 cm. În industria alimentară se folosesc dovleceii de până l 10 cm. Dacă semănarea a avut loc în aprilie, recoltarea se va face în perioada iunie-iulie. Pentru culturile succesive, când recoltarea este realizată în luna iunie, recoltarea se va realiza în septembrie. Recoltarea se face manual.
🌱 Cultura dovlecelului în solarii
În solarii se vor alege soiurile de dovlecel fără vrej. Semințele se seamănă în cuiburi, la distanță de 50×50 cm. Pentru cultura din solarii a dovlecelului este necesară suplimentarea îngrășămintelor organice. Un alt lucru important este polenizarea, dacă cultura se dezvoltă în perioada în care încă nu au început insectele să zboare. Pistilul florilor femeiești trebuie tamponat cu staminele. În solarii recoltarea dovlecelului începe din luna mai.
Bibliografie grădina de legume
Cultura legumelor în câmp și solarii/ Victor Popescu și Angela Popescu; Sere de grădină/Megyeri Szabolcs; Gradinăritul pas cu pas/Ioan Manoilă; Grădina de legume/ Helga Voit; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.