Tot ce trebuie să știi despre cultura pepenelui verde în grădină
Pepenele verde este cu siguranță unul dintre cele mai iubite fructe de vară, perfect pentru anotimpul torid. În afara faptului că este delicios consumat ca atare, este perfect pentru a fii consumat în cocktailuri, sucuri răcoritoare, este desertul ideal. Mulți gospodari vor să știe cum se face plantarea de pepeni în grădină sau, mai corect spus, sădirea semințelor și îngrijirea culturii de pepeni verzi. Noi avem informațiile esențiale referitoare la cultura pepenilor verzi în grădină.
Pepenii verzi sunt pretențioși față de mediu, mai ales în privința temperaturii, deci când vine vorba de plantare pepenilor trebuie mare atenție, multă răbdare și destul de multă investiție în cultura propriu-zisă. Primul pas către o cultură reușită este alegerea semințelor de pepene, care trebuie să fie din sursă sigură, de bună calitate. Materialul săditor compromis cu siguranță nu va răsări.
🚜 Pregătirea terenului pentru cultura pepenilor verzi pe câmp
Pepenele verde se cultivă direct în câmp, prin semănare direct în câmp. Pregătirea terenului se face din toamnă cu arătură de până la 30 cm. Fertilizarea se face cu îngrășăminte organice, cum ar fi gunoiul de grajd, care ar trebui să fie în proporție de 30 t/ha. Pentru îmbogățirea calității pământului este nevoie superfosfat (500 kg/ha) și sulfat de potasiu (100 kg/ha).
☝️Sfat util Cele mai bune culturi de pepene verde se obțin pe parcelele proaspăt desțelenite, dar sunt propice și terenurile pe care au fost cultivate leguminoase sau lucernă. |
🌱 Semănatul pentru cultura de pepene verde
Semințele de pepene verde vor fi semănate în prima decadă a lunii mai. Cum spuneam, pepenele este foarte pretențios în ceea ce privește temperatura. La sădire terenul trebuie să aibă cel puțin 15℃. Înainte de a fi semănate, semințele de pepene verde se înmoaie în apă în care s-a adăugat și Switch 62,5 WG sau Cidely Top, pentru prevenirea antracnozei și a cladosporiozei. Este bine ca semințele să fie chiar ușor încolțite în timpul semănării.
Semințele de pepene se vor semăna pe strat înălțat până la 100 cm, pe un singur rând. Se păstrează o distanță plantare semințe pepeni verzi de 40 cm între cuiburi. Dacă terenul nu este modelat în brazde înălțate, se realizează rânduri la distanță de 1,5 m. Distanța de plantare va fi tot de 40 cm între cuiburi. Cultura timpurie în câmp poate fi obținută prin plantarea răsadului de pepeni în grădină. Răsadul se obține în ghivece și se ciupește deasupra a 3-4 frunze.
🧑🌾 Lucrări de îngrijire a culturii de pepeni verzi
- Se răresc plantele când acestea au deja 2-3 frunze. Se păstrează doar 1-2 plate pe cuib.
- Până când plantele acoperă terenul este necesară prășila manuală sau mecanică.
- Se recomandă îngrășămintele care asigură aportul de azotat de amoniu, sulfat de potasiu și superfosfat.
- În perioada înfloritului se aplică 2-3 udări.
- În perioada fructificării se aplică 2-3 udări mai consistente.
🧪 Tratamente aplicate pentru cultura de pepene verde
- Combaterea antracnozei, o boală cauzată de ciupercile din genul Colletotrichum, care se manifestă prin apariția pe frunze sub forma unor pete galbene sau maronii, se face cu Merpan 80 WDG sau Ortiva Top.
- Făinarea la pepenele verde se manifestă prin apariția petelor mari, albe, fainoase, pe plante și se tratează cu Cidely Top.
- Mana la pepenele verde este una dintre cele mai păguboase afecțiuni, care se manifestă în principal pe frunze, care se pătează și se usucă, din cauza unei ciupercii Pseudoperonospora cubensis care se transmite în timpul irigațiilor, dar se tratează cu Previcur Energy.
- Păianjenul roșu se extermină cu Nissorun 10 WP sau Floramite 240 SC.
- Tripsul este foarte periculos pentru că determină pierderea florilor și transmit viroze plantelor. Se tratează cu Mospilan 20 SG sau Karate Zeon 5 CS.
- Păduchele castravetelui, care atacă și pepenii, se îndepărtează cu Faster 10 CE.
- Împotriva coropișniței se va folosi un sterilizant, Basamid, dar acesta se folosește înaintea intrării în vegetație.
🍉 Recoltarea pepenilor – aspecte decisive
Stabilirea momentului optim de recoltare al pepenilor este foarte important. Se ține seama de câteva semne distinctive care atestă faptul că pepenele este bun de consum. Recoltarea se face în perioada iulie-septembrie, pe timp răcoros, dimineața, la 2-3 zile distanță.
- Cârcelul de la baza codiței începe să se usuce
- Codița fructului se subțiază
- Coaja este lucioasă și poate fi zgâriată cu unghia
- La capătul pepenelui se formează o mică adâncitură
- La lovire se aude sunetul înfundat, care vibrează
Bibliografie grădina de legume
Cultura legumelor în câmp și solarii/ Victor Popescu și Angela Popescu; Sere de grădină/Megyeri Szabolcs; Gradinăritul pas cu pas/Ioan Manoilă; Grădina de legume/ Helga Voit; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.