Plantarea și îngrijirea Daliilor în grădină
Daliile sunt flori grozave pentru grădină, dar pot fi plantate foarte bine și în ghiveci. Au florile mari, care au aspectul bulgărilor de zăpadă, cu petale multiple, de diferite culori. Sunt flori înalte, deci vor arăta bine în orice loc din grădină. Nu sunt deloc greu de îngrijit, dar la plantare trebuie puțină atenție cu tuberculii, pentru că sunt sensibili la îngheț. Noi îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a planta și a îngriji corect Daliile.
Momentul potrivit pentru plantarea Daliilor
Tuberculii de Dalie sunt fragilii, ceea ce înseamnă că nu vor rezista la îngheț. Dacă îți dorești dalii în grădină, tuberculii se vor planta abia în lunile mai sau la începutul lui iunie. Dacă plantarea se face în ghiveci, iar acesta se păstrează în înterior, plantarea se poate face încă din luna martie. Daliile se formează din tuberculi, este mai greu să se obțină flori din semințe și cu siguranță durează mult mai mult.
Locul de plantare al Daliilor
Daliile preferă locurile însorite, care să fie ferite de vânt. Cresc cel mai bine într-un sol fertil, bine drenat. Reușita plantării, fie că este în grădină sau în ghiveci, începe cu materialul săditor de bună calitate, care nu este afectat de boli și viruși, este corect ambalat și etichetat.
Plantarea bulbilor de Dalie în grădină
Bulbii de Dalie pot fi plantați direct în grădină, dar primăvara târziu, când nu mai exită deloc pericolul de îngheț. Tuberculii nu se plantează adânc în pământ, ci în așa fel încât tulpina centrală să rămână la suprafață. Între fiecare tubercul plantat trebuie lăsat un spațiu de aproximativ 75 cm, pentru a permite lăstarilor să se dezvolte cum trebuie.
După 2-3 săptămâni, vor începe să apară lăstari. Pe măsură ce lăstarii cresc, se taie vârfurile lăstarului principal până la perechea superioară de frunze. Pe măsură ce planta începe să crească se îndepărtează toți lăstarii, cu excepția celor cinci care încolțesc din tubercul. Cinci lăstari este numărul optim pentru ca Dalia să se dezvolte, viguros, și să producă o mulțime de flori.
Plantarea tuberculilor de Dalie în ghiveci
Tuberculii de Dalie pot fi plantați în ghiveci în lunile martie sau aprilie și transplantați în grădină la sfârșitul lunii mai și iunie. Ghiveciul trebuie să fie de mărime medie și se umple cu pământ de flori sau compost fără turbă. Tuberculul se acoperă cu totul, în afara tulpinii centrale, care rămâne descoperită. Se udă se se păstrează într-un loc ferit de îngheț. Nu se mai udă decât atunci când înmuguresc. După apariția lăstarilor se impune ciupirea lăstarilor, cum am menționat mai sus.
Transplantarea Daliei din ghiveci în grădină
Transplantarea Daliei din ghiveci în grădină se face doar după ce vremea este prielnică și începe să se încălzească, cel mai bine în luna mai. Gropapa de plantare trebuie să aibă aproximativ 30 x 30 cm, la distanță de 75 cm între plante.
Dacă pământul este argilos, se pune nisip în groapa de plantare. Tuberculii se acoperă cu pământ, lăsând tulpina la suprafață, se tasează bine și se udă. Se recomandă și fixarea unui țăruș în dreptul bulbului de Dalie, pentru a susține planta când aceasta crește. Daliile cresc foarte repede odată ce pornesc și se pot rupe cu ușurință, chiar de la bază, în timpul vântului sau ploii, dacă nu sunt fixate în siguranță.
Obținerea Daliilor din semințe
Dacă se dorește obținerea daliilor din semințe, acestea vor fi semănate între februarie și aprilie, în sere. Se seamănă la 0,5 cm adâncime în tăvi de răsad, în compost umed. Se păstrează la temperatura de 15-20°C, iar substratul trebuie să fie mereu umezit. Când a crescut suficiet, răsadul este ulterior transplantat în ghivece individuale, apoi se scade temperatura de păstrare.
Îngrijirea Daliilor
- Dalii preferă un sol umed. Pe timp de vară, cu zile secetoase, udați-le din abundență o dată pe săptămână Daliile din ghivece se udă frecvent în timpul verii. Sunt plante însetate.
- Daliile din ghivece, fie folosește un îngrășământ cu eliberare lentă, sau se fertilizează odată la două săptămâni cu un îngrășământ lichid. Fertilizarea începe după prima lună de viață.
- Nu uitați de țăruș sau de martor, Daliile se leagă la fiecare două săptămâni. Daliile cresc foarte repede odată ce pornesc și se pot rupe cu ușurință chiar la bază în timpul vântului sau ploii.
- Tăiați florile regulat pentru a stimula înflorirea. Se taie deasupra primei perechi de frunze de pe tultină.
- Urechelnițele pot fi o problemă pentru Dalii pentru că se hrănesc cu florile și frunzele. Melcii iubesc, de asemenea, Daliile, mai ales când înmuguresc prima dată, așa că trebuie protejate prin folosirea substanțelor repelente.
Înmulțirea Daliilor
Daliile se înmulțesc ușor din butași bazali. În primăvară, odată ce tuberculul a început să încolțească, selectează lăstarii puternici și sănătoși, de aproximativ 7,5 cm. Îndepărtează-i, cu un cuțit curat și ascuțit, împreună cu o mică parte din tuberculul părinte. Taie toate frunzele, cu excepția perechii superioare, și prindeți vârful. Tuberculul obținut se plantează în ghiveci, la marginea lui, cu un amestec de 3 părți compost și 1 nisip. Dacă se pun doi tuberculi frați în același ghiveci, aceștia nu trebuie să se atingă. Se udă și se păstrează la lumina, dar nu direct în lumina soarelui. În aproximativ 3-4 săptămâni, butașii vor avea rădăcini.
Iernarea Daliilor
Dacă regiunea în care se plantează Daliile are în general ierni blânde, tuberculii pot fi păstrați în pământ, acoperiți cu un mulci gros deasupra. Pentru a face acest lucru, așteptă ca Daliile să treacă de primele înghețuri de toamnă, apoi tăie-le la 10 cm deasupra solului. Apoi se adaugă un strat gros de mulci din frunze și paie peste fiecare. Dacă iernile sunt grele, atunci este mai indicată scoaterea tuberculilor de Dalie din pământ și păstrarea lor la adăpost.
Această metodă de ridicare este recomandată dacă cultivați Dalii într-un chenar mixt, deoarece daliile lăsate în paturi mixte ar putea fi umbrite de creșterea de primăvară și vară. Se dezgropă după ce vârfurile au fost înghețate în toamnă și se taie la 15 cm. Se îndepărtează surplusul de pământ inclusiv dintre tuberculi. Nu se curăță tuberculii apă! Se întorc tuberculii cu susul în jos într-o ladă și se lasă să se usuce câteva săptămâni.
Se păstrează în tăvi puțin adânci sau în cutii de depozitare, înconjurând tuberculii cu compost uscat, nisip uscat ori înfășurați în ziar. Acest lucru previne uscarea tuberculilor. Se păstrează într-un loc răcoros, ferit de îngheț, cuma ar fi pivnița, podul sau magazia casei. La începutul primăverii, se plantează tuberculii în ghiveci, la adăpost, iar la sfârșitul primăverii, pot fi mutați în aer liber.