Boli și dăunători care apar în cultura de roșii.
De fiecare dată când te pregătești să pui în grădină, primul lucru la care te gândești sunt răsadurile de roșii din care să obții fructe mari, gustoase și suculente. Cultura de roșii impune multă muncă, efort și bani investiți, așadar nu este deloc plăcut când îți vezi munca distrusă de boli sau dăunători. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, acționează de la primele semne ale bolii. Urmează sfaturile specialiștilor Agroland și protejează cultura de tomate.
Cultura de tomate este foarte sensibilă, poate fi afectată de multe virusuri, micoze, bacterioze și alți dăunători. Te va surprinde cât de multe afecțiuni pot atenta la integritatea culturii. Le menționăm pe cele mai importante dintre ele, cauza, factorii favorizanți, reperele bolii și tratamentul eficient.
Sfat util ☝️ Este păcat să-ți lași cultura de tomate la voia întâmplării. Ia toate măsurile pentru diminuarea pericolului infectării și infestării cu boli și dăunători. Igienizarea terenului toamna, arătura și dezinfectarea din primăvară, dar și aplicarea tratamentelor preventive, chiar de la plantare, își pot asigura o recoltă binemeritată de roșii. Tratament preventiv pentru cultura de roșii Lieto 4 g ➕ AlVerde 10 ml ➕ Break Thru 2ml ➕Cropmax 20 ml |
Bacteriozele
Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor de tomate
Simptomele atacului acestei bacterii pot apărea încă de la faza de răsad, pentru că atacă în toate fazele de creștere a roșiilor. Pe frunzele răsadului de roșii pot apărea pete milimetrice, de culoare galben-verzui sau galben-brună, cu centrul necrozat. În câmp, în luna iunie, atacul este vizibil pe toată planta, sub formă de pete mici, 1-2 mm, împrăștiate pe toată planta.
Pe fructele tomatelor apar vezicule mici de 2-8 mm în diametru, puțin proeminente, izolate sau grupate. Petele au la început culoare verde, apoi brună. Acestea conțin un exudat apos, care se găsesc bacteriile patogene. Partea bună este că petele necrozate nu pătrund adânc în pulpa roșiei și nu-i schimbă gustul, deci fructul poate fi consumat. Pe fructele mature infecția nu se mai produce.
Combatere 👉
- Infecția este răspândită de la un an la altul prin semințe sau prin plantele rămase în sol. Cea mai importantă măsură de combatere este distrugerea prin ardere sau îngropare sub brazdă a resturilor de plante rămase după recoltare.
- Pentru răsad se vor folosi doar semințe sănătoase din sursă sigură.
- Plantele din răsadnițe se stropesc cu: Alcupral 50 PU 0,5% și Dithane M 45 0,2%, odată la 3-4 zile.
- În perioada de vegetație rezultate bune dau stropirile cu Champ 77 WD, Melody Compact 44 WG
- Soiuri rezistente Dacia, Romec, Vidra 533
Ofilirea bacteriană a tomatelor
Boala este produsă de bacteria Clavibacter michiganensis și produce pierderi de aproximativ 25-30%. Afectează toate organele aeriene ale tomatelor, dar cel mai vizibil este la frunze, pentru că acestea se ofilesc parțial sau total. La fel se întâmplă și cu copilii. Prima dată apar pete pe frunze, inclusiv în cazul plantelor tinere. Petele sunt circulare, mici, de 1-5 mm în diametru, cu centrul albicios, ulterior necrozat. Un alt simptom este cel al unor pete de culoare verde, umede, care mai târziu se usucă, devin galbene și uscate. Afecțiunea poate apărea și pe fructe.
Combatere 👉
- Bacteria este rezistentă, poate rămâne în resturile vegetale până la 2 ani, și este metoda prin care bacteria se transmite de la un an la altul. Infecția poate să ajungă și pe semințe, și să se transmită la plantele de anul viitor.
- Înainte de semănat se vor dezinfecta semințele cu Basamid.
- Rezultate bune are și dezinfectarea termică a pământului cu vapori fierbinți.
- Răsadul se va stropi cu un amestec din Alcupral 50 PU 0,5% și Champion 50 WP 0,3%, plus Funguran OH 50 WP 0,4%. Acest tratament se poate folosi și în perioada de vegetație, pe frunze.
- Pe sol, în jurul plantelor, se vor aplica 2-3 tratamente, la 4 săptămâni de la plantare, iar apoi la intervale de 21 zile cu Champion 50 WP 0,3%, Furugan OH50 WP 0,3% Dithane M 45 0,2%, se administrează câte 0,5 l suspensie/plantă.
Pătarea pustulară a fructelor de tomate
Această boală provocată de bacteria Ps. syringae pv tomato afectează toate organele roșiilor și se manifestă prin pete de până la 3 mm brun gălbui, care ajung negricioase pe care apar crăpături. Pe fructe petele negre, punctiforme, pot apărea chiar din primele faze de dezvoltare. Infecția se transmite prin semințe și sol.
Combatere 👉
- Tratarea semințelor cu acid acetic timp de o oră.
- În perioada de vegetație, se aplică tratamente prin stropirea plantelor, mai ales a frunzelor, cu Champ 77G 0,3%, Alcupral 0,5%
Necrozarea măduvei tulpinilor de tomate
Cultura de roșii poate fii afectată și de bacteria Ps. corrugata, care se manifestă la maturitatea plantei, când ofilește jumătatea superioară a lujerilor de roșii. Atacul este rapid și devastator. Pe tulpină apar dungi brun-negricioase de 25-30 cm și fisuri adânci, prin care este vizibilă măduva.
Combatere 👉
- Se recomandă evitarea excesului pe bază de azot și irigarea prin aspersiune.
- Pentru prevenire se execută dezinfecția serelor, uneltelor, semințelor, solului cu Basamid.
Viroze
Un virus periculos pentru cultura de roșii este Mozaicul Comun, pierderile cauzate se pot ridica până la 45% dacă nu se intervine la timp. Caracteristica perversă a acestui virus este faptul că simptomele diferă în funcție de tulpină dar și de soiul de roșii cultivat. Vina o poartă mozaicul tutunului. Virusul rezistă în frunzele uscate, iar în sol în rădăcinile plantelor afectate. Așadar, se poate transmite de la un an la altul, dacă pământul nu este igienizat riguros, sau chiar prin semințele de roșii.
Mozaicul comun | Pe frunze apar pete neregulate verzi-galbui. Plantele rămân mici, numărul fructelor este redus. Plantulele pot fi complet distruse. Fructele au aspect normal, dar sunt mai mici. |
Mozaicul aucuba(pentru că frunzele după atac arată similar cu cele ale plantei Aucuba Japonica) | Atacă frunzele și fuctele. Frunzele se încrețesc, pe ele apar multe pete mici galbene, strălucitoare. Producția de fructe se reduce drastic. Pe fructe apar pete brune-gălbui. |
Stricul tomatelor | Deosebit de gravă pentru culturile de roșii din sere și solarii. Boala apare după fructificare și este vizibilă pe frunze, tulpini și fructe, prin pete brun-negricioase, necrotice, fructele rămân mici, iar infecția se manifestă pe toată planta. |
Distorsiunea tomatelor | Atacă mai întâi plăntuțele tinere, frunzele se atrofiază și se distorsionează, vârful se îngusteză și se răsucește în spirală. Plantele se dezvoltă bine, dar fructifică puțin, iar fructele cad prematur. Se transmite de la o plantă la alta. |
Brumificarea internă a fructelor | Tip de viroză grav, care atacă fructele. Pe suprafața lor apar pete albicioase sau gălbui, neregulate, doar unele dintre fructe fiind afectate. Se transmite de la o plantă la alta prin inoculare de suc. |
Se transmite extrem de ușor prin contactul plantelor sănătoase cu cele bolnave.
Se poate transmite și dacă ai folosit o unealtă într-o zonă afectată, iar mai apoi ai lucrat cu ea pe o parcelă sănătoasă. Virusul poate rămâne pe unelte până anul următor, dar și pe scheletul serei, de exemplu, din acest motiv, după utilizare, se igienizează uneltele sau mănușile.
Măsuri de prevenire și combatere
Măsurile de combatere pentru bacteriozele din cultura de roșii sunt complexe și extrem de necesare. Multe dintre ele sunt preventive. La finalul ciclului de producție se adună și se distrug toate resturile de plante, inclusiv rădăcinile. Serele și răsadurile vor fi spălate cu jet de apă. Începutul producției pământul trebuie dezinfectat cu vapori supraîncălziți, la peste 93℃, până la adâncimea de 30 cm. Dezinfectarea se face cu Besamid granule. Se vor dezinfecta toate uneltele, mănușile, lădițele, etc,.
Răsadul sănătos se va obține doar din semințe de roșii ce provin din surse sigure, verificate și tratate. Dacă semințele provin din cultura personală, specialiștii* recomandă ca soluție dezinfecția superficială prin înmuierea semințelor, timp de 30 de minute, într-o soluție realizată din hidroxid de sodiu 2%, acid clorhidric 20%, fosfat trisodic 1%, după care se spală bine în mai multe ape și se usucă. Răsadurile se vor produce separat de alte solacee.
Sunt și virusuri care sunt împrăștiate de insecte. De obicei acestea apar în culturile în care sunt prezente și buruienile. Afidele sunt vinovate de răspândirea aspermei tomatelor. Plantele se deformează, este afectată creșterea și au aspect de tufă. Cea mai bună prevenție pentru împrăștierea virusurilor de la insecte este curățarea eficientă de buruieni și eliminarea la timp a plantelor bolnave.
Virusul mozaicului castraveților la tomate | Planta se dezvoltă greu în înălțime. Frunzele rămân mici, deformate, pătate pe margine, cu nervurile de culoare albăstrie-roz, care ulterior necrozează. | Decis Mega EW 0,02(rezista la precipitațiile apărute după mai mult de o oră de la aplicare). Closer (insecticid selectiv pentru controlul afidelor din culturile de legume) |
Virusul aspermiei tomatelor | Se manifestă prin stoparea creșterii tulpinii principale și a lăstarilor. Frunzele rămân mici, deformate, pătate, care ulterior necrozează. Este răspândit de 14 specii de afide. | Decis Mega EW 0,02(rezista la precipitațiile apărute după mai mult de o oră de la aplicare). Closer (insecticid selectiv pentru controlul afidelor din culturile de legume) |
Virusul ofilirii pătate la tomate | Atacul se manifestă pe frunze, tulpini și fructe. Prima dată se manifestă pe frunzele bazale sau mijloci, pe partea inferioară, prin pete circulare portocalii, apoi brune. Pe fructe petele sunt inelare,foarte mici, brune. Vârful lăstarilor se ofilește. Răspândit de insecte. | Mospilan (atacă ouă, larve și adulți) Laser 240 EC (cu efect 3 săptămâni după stropire) Karate Zeon (atacă larvele și adulții) |
Virusul ofilirii pătate a tomatelor, de exemplu, care este diagnosticat destul de greu, pentru că se manifestă prin pete foarte mici, inelare, este transmis de mai multe specii de Thrips Tabaci. Se știe faptul că acest dăunător este foarte greu de stârpit, iar tratamentele trebuie să fie stăruitoare. Capcanele funcționează, de asemenea, destul de eficient.
Micoplasmoze
Stolburul tomatelor
Este o boală răspândită nu doar la roșii, dar și în culturile de ardei, vinete, cartof, în special. Simptomele se manifestă în plină vară, începând cu finalul lunii iulie, pe frunzele de la vârful lăstarilor, prin colorarea nervurilor de pe partea inferioară. Plantele rămân scunde, fac mulți lăstari, iar tulpinile se îngroașă spre vârf și capătă culoare violacee. Sunt afectate florile și fructele, care au pulpa lemnoasă, nu sunt comestibile. Virusul este răspândit de buruieni comune cum ar fi volbura, pălămida sau urda vacii.
Combatere 👉
- Pentru a preveni infecția este de dorit plantarea răsadurilor mai timpuriu și curățarea temeinică a terenului de buruieni.
Micoze
Putrezirea plăntuțelor de roșii
Această afecțiune nu atacă doar răsadurile de roșii, dar și pe cele de ardei, vinete sau varză. Boala este determinată de ciuperca Pythium debaryanum Hesse și se manifestă prin pete brune ce apar la baza plăntuțelor, care apoi se închid la culoare. Tulpina firavă se subțiază, se zbârcește și planta cade la pământ. Dezvoltarea ciupercii este favorizată de temperaturi între 20-30 ℃ și umiditate de peste 90%. În 2-3 zile se poate extinde peste tot.
Combatere 👉
- Obținerea unui răsad sănătos este esențială, trebuie folosite pământ de țelină sănătos, nisipul și turba de la surse. Dezinfectarea cu aburi la 92 – 95%, timp de 45 minute, este benefică, la fel și folosirea dezinfectantului Besamid granule. Uneltele se vor dezinfecta cu sulfat de cupru.
- Semințele se vor dezinfecta cu Folpan 80 WDP 0,2% în amestec cu Proplant și Previcur 0,1%. Aceste soluții vor fi folosite și la stropirea pământului, la interval de 3-4 zile.
- Tratamentul se repetă și înainte de repicat
Mana roșiilor
Atacă și distruge mult mai repede roșiile care sunt cultivate în sere și alte spații protejate, pentru că agentul patogen se transmite mai repede. În câmp boala apare în general la sfârșitul lunii iunie, atunci când umiditatea în aer este mare și temperatura ajunge până la 25 ℃. Boala este produsă de ciuperca Phytophthora infestas, prin pete de 3 până la 15 mm, de culoare galben-verzuie, umede, care apoi se închid la culoare. Mana roșiilor se manifestă pe toate organele plantei. Partea inferioară a frunzei afectate apare un puf alb. Frunzele se ofilesc în câteva zile. Infecția poate să ajungă și până la semințe. Pe fructe apar pete cu formă neregulată.
Combatere 👉
- Prima măsură luată este evitarea realizării culturii de roșii lângă cea de cartofi.
- Toamna se curăță bine locul de plantele uscate iar terenul va fi dezinfectat termic sau chimic cu Besamid granule.
- Cele mai bune rezultate în combaterea manei se obțin cu fungicide: Alcupral 50 PU 0,5%, Furugan 50 WP 0,4%, Melody Duo 0,3%, Flopan 80 WDG, Odeon 820 WDC 0,12%, Ridomil Gold 0,25%, Acrobat MZ 0,2%, Fin Cupral 50 PU 0,5%, Dithane Neotec 75 WG 0,2%.
Făinarea tomatelor
Făinarea tomatelor este produsă de Liveillula, și apare pe toate organele roșiilor, dar mai ales pe frunze, prin pete gălbui, de formă neregulată, de 2-9 mm în diametru, vizibile pe fața superioară. Pe partea inferioară apare un puf foarte fin, cenușiu-albicios. Când boala evoluează, țesuturile atacate se necrozează și se usucă. Roșiile sunt afectate pentru că fructele produse sunt mici, fără gust, sărace în nutrienți.
Făinarea roșiilor poate fi produsă și de ciuperca Erysiphe, și se manifestă începând cu a doua jumătate a lunii iunie. Petele provocate de boală pe frunze se măresc atât de mult încât se unesc între ele, se îngălbenesc și usucă. Pe tulpini, zonele afectate sunt decolorate, acoperite cu puf alb. Boala se răspândește cu ajutorul vântului și a insectelor și germinează la temperaturi între 10 ℃ și 30 ℃, cu umiditate atmosferică de 45 până la 100%.
Combatere 👉
- Rotirea culturilor de roșii cu altele, exceptând cea de ardei și vinete, este o metodă bună de combatere a făinării la roșii, alături de dezinfectarea pământului.
- La apariția bolii se stropește cu Tilt 250 EC sau Verita.
- Tratamentul pentru făinarea roșiilor poate fi și Microthiol 0,4%, Karathane Gold 350 EC 0,1%, cu repetare la 6-8 zile.
Putrezirea coletului la roșii
Boala Putrezirea coletului este determinată de Didymella lycopersici și Ascochyta lycopersici și atacă roșiile de la stadiul de plantulă până la cel de plantă mare. Se manifestă la culturile din sere, solarii și câmp. Atacul se inițiază în rădăcini, sub formă de putregai uscat, de culoare brună. Se extinde apoi la restul plantei. La răsaduri primele semne apar la baza plantei, sub forma petelor cenușiu-brune, de 5-6 cm, foarte vizibile. Tulpina este gâtuită de atacul putregaiului, se crapă și se usucă, iar la suprafața acesteia se observă doar puncte foarte mici, negre. Apariția putregaiului încetinește circulația sevei, iar planta se usucă. Putrezirea fructelor la roșii se întâmplă mai ales în câmp. Atacul pe frunze apare rar.
Combatere 👉
- Prima măsură a combaterii putregaiului coletului la roșiile de câmp este aplicarea asolamentului rațional.
- În sere și răsadnițe se dezinfectează termic și chimic solul, după ce toate plantele bolnave au fost îndepărtate.
- Răsadul se produce cu semințe sănătoase
- După plantare se evită udarea din abundență
- În timpul vegetației, împotriva putrezirii se udă cu Dithane M 45 0,2%, Captadin 50 PU 0,25%, Captan 50 WP 0,25%, Merpan 50 WP 0,02%, Topsin AI 70 PU 0,1%.
Pătarea albă a frunzelor de tomate
La această infecție determinată de Septoria lycopersici sunt expuse mai ales roșiile cultivate în câmp și răsadnițe. Pătarea albă se observă mai ales pe frunze, încă din primele faze de dezvoltare a plantei. Se manifestă prin pete mici, de până la 4 mm în diametru, de culoare brună, care se transformă în alb-cenușiu. În răsadnițe, dacă umiditatea este mare, atacurile sunt extrem de puternice. Aplicarea imediată a tratamentului poate salva cultura.
În câmp pătarea albă la roșii poate apărea chiar la începutul lunii iunie, când temperatura nu depășește 26 ℃, iar umiditatea ajunge la 70%. Atacul începe pe frunzele de la bază, tot prin pete alb-cenușii, care se întind spre mijlocul plantei. Dacă atacul este mare, petele se înmulțesc rapid. Fructele rămân de dimensiuni mici și de calitate inferioară.
Combatere 👉
- În câmp este importantă arătura de toamnă sau de primăvară și respectarea rotației culturilor.
- Pentru a combate pătarea albă a tomatelor se intervine prin stropire imediat ce boala se depistează pe plante. Se folosește unul dintre fungicidele: Merpan 70 WP 0,2%, Captan 50 WP 0,2%, Bravo 0,2%, Agrocarb 50 SC 0,05% Captadin 50 PU 0,2%.
- Se recomandă inclusiv stropiri preventive, odată la 10 zile, cu unul dintre fungicidele recomandate.
Pătarea cafenie a frunzelor de tomate
Pătarea cafenie este o infecție determinată de Fulvia fulva, care atacă cultura de roșii, și se manifestă în special pe frunze, petale și fructe. Primele frunze atacate sunt cele de la bază. Petele sunt mari, de până la 3 cm în diametru, verzui galbene, neregulate, izolate, iar pe interior apare un puf care la început este cenușiu, apoi brun-violaceu. Dacă temperatura este peste 20℃, și umiditatea mare, boala se transmite rapid. Petele se usucă, iar uneori se usucă toată frunza. Producția de roșii va fi diminuată și slab calitativă.
Combatere 👉
- Pentru a preveni apariția pătării cafenii a frunzelor de tomate trebuie controlate căldura, temperatura și umiditatea sub 90% în solarii, prin udări rare și aerisiri repetate, dar și prin defolierea etajelor inferioare a plantelor.
- Tratamentele preventive se fac cu Topsin AL 70 PU 0,05%,
- La apariția petelor se aplică Captan 50 WP 0,25%, Merpan 50 WP 0,2%, Dithane Neotec 75 WG 0,2%
Pătarea brună a frunzelor de roșii
Pătarea brună a frunzelor de tomate este determinată de Alternaria alternata, boala se manifestă pe frunze, tulpini și fructe. Pătarea apare pe frunzele de la bază, are culoare brună, iar după transplantare se extinde, la pete de până la 20 mm în diametru, cu eflorescență brun-negricioasă. Dacă fructele sunt atacate când sunt mici se usucă și cad. Când sunt mari, pe suprafața roșiilor apar leziuni sau leziuni circulare, adâncite în pulpă, brun-negricioase.
Combatere 👉
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Distrugerea plantelor și a buruienilor
- Arături adânci
- Tratament cu Melody Compact 49 WG 0,2%, Flopan 50 WP 0,25%, Merpan 50, Score 250 EC 0,05%, la interval de 7-10 zile
Pătarea brună a frunzelor de tomate este determinată și de Corynespora cassiicola, iar atacul se vede pe frunze, tulpini și fructe, sub formă de pete circulare, neregulate, de 1-2 mm diametru. Petele au culoare brun-negricioasă, iar pe fructe apar pete adâncite în zona pedunculului, concentrice.
Combatere 👉
- În spațiile închise solul se dezinfectează.
- La apariția primelor semne ale pătării brune a frunzelor de roșii se aplică 1-2 tratamente foliare cu Captan 50 WP, Captadin 50 PU 0,3% sau Merpan 50 WP 0,3%.
Ofilirea tomatelor
Cultura de roșii poate fi afectată de ofilirea tomatelor în toate stadiile de dezvoltare, inclusiv la plăntuțele din sere, ale căror nervuri sunt decolorate, care ulterior se usucă. Bolala este provocată de Fusarium oxysporum. În câmp, boala se manifestă în perioada când roșiile înfloresc. Plantele la început se îngălbenesc nervurile, apoi plantele se ofilesc. Plantele bolnave produc puțin, fructele sunt de calitate redusă. Ofilirea poate afecta inițial toată planta sau unele ramuri.
Combatere 👉
- Ciuperca rezistă în sol de la un an la altul, deci este necesară folosirea materialului săditor sănătos și prevenirea răspândirii infecției.
- Pământul din răsadnițe se dezinfectează cu Basamid. Rezultate bune se obțin și prin dezinfectarea cu abur cald la 100 ℃.
- În timpul vegetației cele mai bune rezultate sunt tratamentele cu Topsin AL 70 PU, în jurul tulpini. Primul tratament se aplică exact după plantare, urmate de 2-3 repetări, la 30 de zile. Se folosește concentrație de 0,05% preventiv și 0,1% curativ.
- Rotația culturilor și cultivarea soiurilor rezistente.
Putregaiul cenușiu al tomatelor
Atacul Putregaiului cenușiu în cultura de roșii este determinat de apariția Botryotinia fuckeliana, și se poate manifesta în toate stadiile de dezvoltare. Se manifestă mai ales la culturile de roșii din câmp. Primele semne apar pe frunzele bazale, prin pete verzi-gălbui, care ulterior se acoperă cu puf cenușiu. Pe tulpină de obicei atacul apare în dreptul frunzei. Pe fructe atacul este vizibil din cauza petelor cenușii care apar în jurul codiței. Petele se întind până ce cuprind fructul, apare și puful cenușiu, apoi fructele se desprind și cad.
Combatere 👉
- Boala este favorizată de umezeala atmosferică de peste 95%, corelată cu temperaturi de 16-20 ℃, pentru mai multe zile consecutiv.
- Măsurile de igienă sunt foarte importante. Se vor îndepărta toate fructele și frunzele bolnave.
- Se evită intercalarea culturilor sensibile, cum este cea de salată.
- Tratamentele se încep în sere în momentul în care al doilea ciorchine este în floare și se aplică după copilit.
- Pentru combaterea putregaiului cenușiu se combate cu Rovral 500 SC 0,1% , Bravo 0,2%, Teldor 500 SC 0,08% și Brotan 75 WP 0,15%, Signum 0,15%.
Suberificarea rădăcinilor de tomate
Atacul se manifestă doar la rădăcinile plantelor din cultura de roșii, prin apariția unor formațiuni mai îngroșate, de culoare brună. Din cauza atacului, nutriția plantei este necorespunzătoare, la sfârșitul plantele ofilesc.
Combatere 👉
- Dezinfecția solului cu aburi de 95℃ timp de 30 min
- Dezinfecția chimică cu Besamid
Putregaiul rădăcinilor și fructelor de tomate
Boala determinată de Rhizoctomia solani se manifestă pe rădăcini și la tulpină, la nivelul solului, prin pete brune, de formă neregulată. Din cauza faptului că boala distruge rădăcina și, implicit, ulterior planta. Sunt atacate și fructele, și cele verzi dar și cele coapte, mai ales cele care vin în contact cu solul. Pe ele apar pete mici, circulare, brune, puțin adâncite, iar pe fructele coapte petele sunt mai mari.
Combatere 👉
- Se va evita cultivarea pe terenurile depresionate, care nu au drenaj bun.
- Se evită îngrășămintele organice.
- Se recomandă dezinfecție termică cu abur supraîncălzit sau cu Basamid.
- Tratamente în jurul plantelor cu Dithane M 45, Folpan 50 WP 0,25% sau Bravo 0,2% se aplică 4-5 ml/l.
Putregaiul inelar al fructelor de tomate
Cu siguranță ușor de identificat, pentru că această boală, produsă de dezechilibrul de apă din plantă, este vizibilă imediat pe fructe, chiar de la formarea lor. Se manifestă prin apariția unor pete concentrice, care au aspect de bătătură de culoare brun-cenușiu, uscată, pe fundul fructelor. După aproximativ 15 zile cuprinde cam ⅔ din fruct. Sunt atacate prima dată frunzele verzi.
Combatere 👉
- Trebuie reglementată umezeala din sol, solul bine drenat, bogat în humus.
- Pe timp de secetă se irigă.
- În condiții de umiditate se lucrează bine solul.
- Îngrășămintele se aplică în mod echilibrat.
Dăunători culturii de roșii
Exact ca și în cazul bolilor care afectează cultura de tomate, și numărul dăunătorilor care poate diminua sau distruge producția este destul de mare. Din acest motiv este mai practic și mai puțin costisitor să se prevină atacul decât să se trateze cauza, mai ales că unii dăunători nu sunt vizibili cu ochiul liber, iar prezența lor în cultura de roșii este observată doar atunci când fac deja daune.
Dăunător | Afecțiune | Tratament |
Ploșnița verde | Specie polifagă, cu larve de culoare neagră-verzuie, adultul de culoare verde, de mărime 1 cm. Tomatele sunt invadate de coloniile de ploșnițe. Se pot aduna cu mâna. | Mavrik Eno Chimie |
Păduchii de frunze | Apar la culturile de roșii fertilizate și udate în exces. Formează colonii pe partea inferioară a frunzelor, lăstarii și bobocii sunt atacați. Are de la 8 până la 12 generații | Mospilan 20 SG |
Omida fructelor | Larvele se dezvoltă pe frunzele de roșii, pe flori, apoi pătrund în fructe. Are culoare variabilă de la verde la brun. Are 2-3 generații pe an, iar larvele iernează în sol. | Affrim Bactodpeine DF Belthirul Match 050 SC |
Tripsul tutunului | Încă din primăvară, când temperaturile trec de 10℃, adulții și larvele se așază pe dosul frunzelor, lăstari și flori. Se hrănesc cu seva prin înțepare. | Nuprid 200 SC |
Acarianul lat | Afectează doar culturile din sere și solarii de roșii. Nu se poate vedea cu ochiul liber. Înțeapă planta și se hrănește cu seva. Frunzele devin galben verzui, se brumifică și se răsucesc. | HeliosulfInvert Vertimec 1,8% EC |
Păianjenul roșu comun | Afectează doar culturile din răsadnițe, sere și solarii de roșii. Au dimensiuni foarte mici, abia vizibil, iernează pe frunzele uscate de pe sol și revin la peste 10℃ și țes pe dosul frunzelor o pânză foarte fină. | Floramite 240 SC Nissorun 10 WP Vertimec 1,8% EC |
Musculița albă de seră | De culoare albă, atacă mai ales în sere și solarii | Nofly WP Sanmite 10 SC |
Musca minieră | Arată ca o muscă, dar cu colorație specifică, până la 8 generații. Adulții se hrănesc cu seva plantelor de tomate. | Minecto Alfa |
Tripsul californian | Se înmulțește prin ouă pe care le depune pe frunze, flori sau fructe, în galerii pe care le sapă în plantă. | Match 050 SC Minecto Alfa |
Molia tomatelor | Se aseamănă cu o omidă minusculă, de culoare deschisă, alb verzuie. O femelă poate depune până la 250 ouă. Larvele produc cele mai mari pagube, pentru că sapă galerii în interiorul frunzelor și fructelor. | Minecto Alfa |
Viermele sârmă | Are între 1,6 și 2,5 cm, trăiesc în sol și atacă rădăcinile și tuberculii mai multor legume. | Fury Geo |
Buha tomatelor | Omizile atacă toate părțile aeriele ale plantei. Atacul se manifestă în a doua parte a verii. Larvele sapă în fruct, până la semințe și depun excremente. | Trika Expert |
Bibliografie: Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)/ Bolile și dăunătorii plantelor (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)/ Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)/ Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza).