Ferilizarea pomilor fructiferi, butașilor și arbuștilor fructiferi – când și cum se aplică corect fertilizatorii
Toamna este momentul oportun pentru plantarea puieților de pomi fructiferi, butașilor de vie, dar și a arbuștilor fructiferi. Pe perioada de toamnă și iarnă materialul săditor are timp să se înrădăcineze și să se acomodeze cu mediul. În primăvară vei avea ocazia să vezi dacă puietul s-a prins sau nu. Dacă nu s-a prins, nu este neapărat din cauza materialului săditor. Șansele de reușită a plantării depind de câțiva factori. Află din acest articol cum crești rata de înrădăcinare a puieților și butașilor.
Pomii fructiferi și arbuștii fructiferi sunt investiții vii. Dacă legumele plantate într-un an îți aduc beneficii pe timp scurt, un pom fructifer, un arbust sau un butaș de viță de vie acumulează valoare și aduc profit cu fiecare an care trece. Pentru ca investiția să fie valoroasă, îngrijirea trebuie să fie pe măsură. Cele mai bune sfaturi de îngrijire le primești din de la specialiștii noștri din cele 26 de Fitofarmacii Agroland din țară.
Alege doar material săditor cu rădăcina protejată. Integritatea rădăcinii crește șansele de reușită la plantare. Îngrijirea corectă include udarea, fertilizarea și tăierea. Udarea este importantă doar în primii ani de viață, ulterior pomii, butașii de vie și arbuștii maturi care cresc în condiții favorabile de sol necesită puțină apă. Și îngrășământul trebuie folosit cu precauție, iar produsele trebuie alese cu atenție.
De ce este recomandată folosirea fertilizatorului la plantare
Folosirea fertilizatorilor la plantare este recomandată pentru a ajuta dezvoltarea sistemului radicular și înrădăcinarea. Alege cu atenție materialul săditor din sursă sigură. Protejarea rădăcinii crește șansele la platare. Atunci când achiziționezi un butaș de viță de vie, de trandafir, un pom fructifer sau arbust fructifer, vei vedea că rădăcina este cea mai bine protejată într-un strat de rumeguș, împachetat atent în folie.
Recomandarea este ca groapa să fie săpată cu o săptămână înainte de a planta, pentru ca locul de plantare să se sterilizeze natural. Materialul săditor poate fi păstrat în ambalajul de protecție până la plantare, fără probleme. La plantare se desface de pe rădăcină folia de protecție și se scutură rumegușul. Se taie vârful rădăcinilor libere și se plantează. Găsești detalii complete despre plantare folosind codul QR de pe etichete produselor.
După plantarea propriu-zisă udarea este esențială. Se vor folosi 10-12 litri de apă pentru a uda bine în jurul puietului plantat. Pentru momentul plantării este ideal dacă folosești mulci la baza puietului sau butașului plantat. De la noi poți să afli și cum obții mulciul la tine acasă. Plantarea este momentul potrivit pentru prima fertilizare, pentru a ajuta înrădăcinarea puieților.
Cum se folosesc fertilizatorii?
În procesul de dezvoltare a sistemului radicular, plantele de cultură au un consum foarte mare de resurse aminoacizi, macro și microelemente. Kinactiv Root conține microelemente specifice pentru a activa anumite căi metabolice implicate în creșterea și dezvoltarea sistemului radicular. Conține acid tricarboxilic, care asigură energia necesară dezvoltării rădăcinilor, alături de polizaharide care asigură protecție și maximizează procesul de creștere. Găsești produsele recomandate în Fitofarmaciile Agroland din țară sau în magazinul online.
🧴 Fertilizator recomandat | 📋 Cum se folosește? |
Kinactiv Root | 40 ml/20 l apă. Se udă fiecare pom sau butaș după plantare, cu aproximativ 2 l de soluție. După intrarea în vegetație se udă de două trei ori/lună. |
Ferticomplex NPK 15.15.15 | Se aplică după ce groapa a fost săpată, aproximativ 200 g de produs pentru fiecare groapă, astfel planta este ajutată să își găsească substanțele nutritive, mai ușor, pentru startul în vegetație. |
LAT NPK 15.15.15 | Se aplică după ce groapa a fost săpată, aproximativ 200 g de produs pentru fiecare groapă, astfel planta este ajutată să își găsească substanțele nutritive, mai ușor, pentru startul în vegetație. |
FertiComplex NPK 15.15.15. este un îngrășământ sub formă de granule pentru pomii fructiferi care se aplică la nivelul solului. Stimulează dezvoltarea viguroasă a plantelor și asimilarea rapidă a elementelor nutritive. Crește rezistența plantelor la boli, dăunători și condițiile nefavorabile de mediu.
Complexul 15/15/15 +8SO₃+Zn este un îngrășământ echilibrat, cu un nivel ridicat de fosfor și potasiu, îmbogățit cu sulf și zinc. 80 % din fosfat și sulf sunt în forme solubile în apă, fiind disponibili imediat pentru plante. Este recomandat pentru soluri și culturi cu necesități ridicate de nutrienți, pentru asigurarea fertilității solului pe termen lung.
Sunt câteva situații în care este absolut necesară fertilizarea la plantare a butașilor de viță de vie, puieților de pomi fructiferi și arbuștilor. Fertilizarea nu trebuie să fie excesivă, doar să ofere o șansă în plus butașului sau puietului să se prindă bine.
- Momentul plantării este dificil, cu vreme problematică, secetoasă și rece. Fără fertilizator rădăcinile nu au șanse mari de înrădăcinare.
- Plantarea se face pe un teren obosit, pe care s-au mai plantat în trecut pomi sau butași.
- Solul este sărac în nutrienți, iar analizele de sol arată clar nevoia suplimentării cu îngrășăminte
- Solul este nisipos, un sol dificil pentru plantarea butașilor și puieților
În cazurile de mai sus este absolut necesar să folosești fertilizatorul la plantare. Fetilizatorul poate fi folosit și la plantările în condiții normale, dar moderat, doar pentru a ajuta rădăcinile să se adapteze. Îngrășământul nu trebuie privit ca o hrană pe care să o administrezi în permanență pomilor sau butașilor. El se aplică pentru a favoriza dezvoltarea sistemului radicular. Plantele apoi își produc propria hrană sub formă de zaharuri prin fotosinteză.
Intrarea în vegetație – momentul perfect pentru fertilizare
Mineralele sau nutrienții furnizați de îngrășământ asigură ingredientele necesare pentru fotosinteză și creștere. Atunci când mineralele lipsesc din sol, se poate adăuga îngrășământ pentru a menține o cantitate adecvată. Îngrășământul este benefic atunci când este necesar plantei, în cantitatea potrivită, la momentul potrivit și la locul potrivit.
Cel mai bun moment pentru a fertiliza pomii fructiferi plantați recent este primăvara, după desfacerea mugurilor, până în iulie. Este perioada în care pomii, butașii de viță de vie și arbuștii au cea mai mare nevoie de fertilizare.
Cum se fertilizează corect în 3 pași
- Se amestecă îngrășământul cu apă conform recomandărilor, dacă este solubil în apă. Dacă îngrășământul este sub formă de pelete sau granule cu eliberare prelungită, atunci se folosește ca atare.
- Se aplică amestecul combinat peste zona rădăcină a copacilor noi sau se împrăștie îngrășământul granule în jurul liniei de picurare a copacului. Când aplici îngrășământul în jurul copacului, nu trebuie pus prea aproape de trunchi și nici tot într-un singur loc, pentru poate arde rădăcinile dacă prea multă sare este absorbită de sistemul radicular.
- Se folosește ca reper de aplicare raza de picurare. Raza de picurare este zona circulară de pe pământ de sub vârfurile ramurilor, unde apa „picură” în timpul ploii.
Cele mai importante elemente nutritive pentru puieți
Sunt câteva elemente nutritive pe care plantele le folosesc, care sunt incluse în îngrășămintele de uz general care conțin azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu și sulf. Potasiul este necesar pentru o bună dezvoltare a rădăcinilor și pentru sănătatea plantelor. Nutrientul de care vor avea cel mai mult nevoie pomii în perioada de creștere este azotul. Explicăm mai jos cum ajută fiecare element în parte.
- Azotul – element decisiv în formarea clorofilei și albuminei. Ajută la crearea desișului de frunze, deci la crearea unei suprafețe mai mari pentru fotosinteză.
- Fosforul/fosfatul – ajută la dezvoltarea rădăcinilor, deosebit de important pentru plantele nou plantate. Fosfatul ajută, de asemenea, înflorirea și dezvoltarea fructelor odată ce pomii fructiferi se maturizează.
- Potasiul – ajută la reglarea metabolismului și a altor procese din arbore. Are rol în producerea presiunii osmotice din celule, mărește capacitatea de rezistență la stres și îngheț, dar și la formarea sistemului radicular.
- Calciul și magneziul – în general solurile foarte acide au conținut scăzut de calciu și magneziu pentru a-și mări valoarea pH-ului.
- Sulful – carența de sulf se manifestă prin îngălbenirea frunzelor tinere, poate fi suplimentat prin îngrășăminte, fertilizatori sau compost.
Fertilizarea se face diferit în cazul producției intensive comparativ cu plantările tip hobby, din gospodăriile rurale. Recomandările noastre se adresează gospodarilor care au livezi de proporții mici, pentru uzul personal și vin din partea specialiștilor în horticultură.
Găsești produsele recomandate de fertilizare în Fitofarmaciile Agroland. În fitofarmaciile noastre găsești toate produsele de prevenție și tratate de care are nevoie orice cultură. Adresează-te specialiștilor noștri pentru sfaturi corecte și produse de ultimă generație, care au rezultate dovedite.