Care sunt uneltele de care ai nevoie pentru lucrările de tăiere în grădină și livadă
Agroland te susține mereu în munca din gospodărie. Pentru a avea livada și curtea bine îngrijite ai nevoie de produse de calitate, inovative, care îți ușurează munca. Avem pentru tine un întreg sector de vânzare în care găsești utilaje, scule de mână, unelte și scule electrice. Mai jos am realizat necesarul minim, care nu trebuie să lipsească din atelier, pentru tăierile de toamnă sau de primăvară.
Ce unelte folosim la vie
- Foarfeca de viță de vie – absolut necesară pentru lucrările de tăiere din vie. Permite ca tăietura să se facă rapid, curat, fără rupturi. Este foarte folositoare pentru plivirea lăstarilor de viță de vie, de dimensiuni mai mari sau mici, de până la 3 cm în diametru.
Sunt două tipuri de foarfece de vie:
- Cele cu lama în formă de D, ale căror lame, în timpul tăierii, alunecă una pe lângă cealaltă.
- Cele ale căror lame taie perpendicular ramura.
Atunci când alegi foarfecele de grădină, mobilitatea și aderența sunt cele mai importante. Trebuie să poți prinde ușor în mână cele două mânere, tăietura să nu impună generarea unei forțe prea mari, pe scurt, să-ți asigure mobilitate. Foarfeca trebuie să se deschidă larg, să acopere toată ramura, nu se taie doar cu vârful foarfecelui.
- Pentru lucrările de legare la vie, recomandăm cu încredere capsatorul pentru legarea plantelor. Este folositor și la legarea roșiilor sau a fasolei pe araci. Se folosește împreună cu o bandă de legare, foarte ușor și practic.
- Cosorul – a fost odată cel mai folosit pentru tăieri și pliviri. Acum rareori este folosit, inclusiv la țară, pentru că au apărut unelte noi. Cosorul este realizat din mâner de lemn și lamă de cuțit, încovoiată, cu lungime de până la 12 cm.
Ce unelte sunt necesare pentru tăierea pomilor?
- Arbuștii înalți și pomii fructiferi de talie mică pot fi toaletați cu ajutorul unor foarfeci cu brațe lungi sau clești cu brațe telescopice. Permite tăierea ramurilor aflate la înălțime, mai groase, cu lungimi între 60 – 80 cm. Cu toate că par greu de manevrat, din cauza mărimii lor, de fapt implică forța de tăiere, iar efortul depus este mai ușor.
- Eșenilorul este o unealtă care va părea imposibil de folosit pentru unii, pentru că este practic un capăt de foarfeci de vie, montată la vârful unei tije de 3-4 m, iar unul dintre brațe este acționat de o cordelină, este folosit pentru tăierile arborilor înalți, de la sol.
- Arborii de talie mare vor avea nevoie de utilaje mai puternice pentru a li se putea aplica tăierile de întinerire. Este foarte util un fierăstrău de mână cu lamă îngustă, arcuit. Lama trebuie să gliseze ușor pe ramuri.
- Pentru șarpantele arborilor mari, nici măcar fierăstrăul nu mai este de folos. Ai nevoie de o drujbă pentru a o putea îndepărta.
Unelte necesare pentru tăierile gardului viu
- Pentru toaletarea arbuștilor cu frunza mare și a trandafirilor urcători, folosește o foarfecă pentru vița de vie. La acest tip de arbuști trebuie mai multă atenție, nu pot fi tăiați la întâmplare, ca un gard viu.
- Foarfeca de mână este în acest caz foarte utilă, mai ales pentru arbuștii cu foliaj mic sau fin. La acest tip de foarfecă, cele două mânere sunt suficient de distanțate între ele, și nu te poți răni în timp ce tai. Pentru a tăia cu foarfeca de vegetație, lamele se așează paralel cu tufișul, se deschide pentru a prinde porțiuni mari de vegetație, apoi se închid rapid. Ca să nu obosești, trebuie să te așezi la o înălțime rezonabilă, în raport cu tufișul.
- Cel mai simplu și rapid este să folosești o unealtă motorizată, cum este fierăstrăul electric. Este mai costisitor din punctul de vedere al prețului, dar cu siguranță cel mai rapid. Trimmerul este și el foarte potrivit pentru acest tip de tăiere.
Întreținerea uneltelor
Uneltele trebuie neapărat să fie curățate după utilizare, pentru că seva plantelor este acidă și determină apariției ruginei pe lamele sau lanțul uneltelor. Cel mai bun mod de a curăța uneltele după tăieri este folosirea unei cârpe înmuiate în ulei mineral cu care se șterg lamele. Lemnul are rată mare de uzură asupra lamelor, deci vor trebui ascuțite periodic. Vino în magazine, aici găsești toate uneltele de care ai nevoie pentru grădina și livada ta.