Îngrijirea gazonului vara
Întreținerea gazonului vara îți poate da multe bătăi de cap, mai ales când vremea este secetoasă și încep să apară pete ruginii pe suprafața ierbii. Nu este ușor să păstrezi gazonul pe timp de vară, este nevoie de interes și muncă, dar dacă este prea costisitor să angajezi un expert, îți spunem noi care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi.
Citește în acest articol despre:
- Tunderea gazonului pe timp de vară
- Fertilizarea gazonului pe timp de vară
- Irigarea gazonului pe timp de vară
- Dacă vrei să uzi regulamentar, este foarte comod dacă ai deja instalate aspersoare oscilante. Poți instala un sistem de irigare inteligent, la care poți programa ora de pornire și timpul de funcționare. Acesta este un mod inteligent și modern de irigare, dar nu cel mai economic.
- Dacă uzi cu furtunul cu capăt tip pară, și acționezi strict în zonele care par uscate sau care încep să aibă tentă galbenă, atunci poți face economie. Trebuie să aplici doar atâta apă cât este nevoie, adică până este absorbită complet, să nu băltească. Dacă folosești apa de ploaie stocată, avantajele sunt și mai mari.
- Alege semințe de gazon pentru secetă sau expunere la soare dacă gazonul stă mult la soare sau stai în zone în care plouă rar.
- Alege semințe de gazon universal dacă nu ai trafic intens prin curte și soarele nu bate toată ziua.
- Alege semințe pentru gazonul de sport sau trafic intens, dacă copiii tăi stau mult în curte să se joace.
- Alege semințele pentru umbră dacă gazonul nu are parte de multă expunere la soare.
Întreținerea regulată, pe tot parcursul anului, este cea mai bună modalitate de a păstra gazonul îngrijit și sănătos, fără a fi nevoie de intervenții drastice, care să impună înlocuirea lui. Vom parcurge sarcinile simple pe care le poți îndeplini în prima jumătate a anului.
Primele demersuri pentru un gazon proaspăt și verde pe timp de vară, se fac în primăvară. Odată ce vremea se încălzește și iarba începe să crească din nou, este momentul oportun pentru a pregăti iarba pentru încercările ce le va înfrunta vara. Vorbim despre fertilizări regulate, tăieri și eliminarea buruienilor.
Tunde gazonul în permanență
Odată ce iarba începe să crească, încă din primăvară, poți începe să cosești regulat. Tunderea regulată a gazonului ajută la favorizarea creșterilor viguroase a firului ierbii și împiedică creșterea buruienilor. Se tunde regulat, săptămânal, pentru a nu permite firelor de iarbă să ajungă prea înalte și groase. Dacă iarba crește prea mult, un trimmer nu va mai face față, va trebui să folosești o motocositoare cu disc. Găsești la noi toate uneltele și mașinile pentru îngrijirea gazonului de care ai putea avea nevoie. Poți folosi foarfece cu mâner lung pentru a tăia iarba lungă pe care mașina de tuns iarba nu o prinde.
Dacă nu ai decupat marginile gazonului, în dreptul aleilor sau a trotuarelor, este momentul să o faci. Este mai ușor de făcut acest lucru primăvara, când solul este mai moale, dar de multe ori și iunie este o lună ploioasă, iar gazonul este ușor de decupat. Poți folosi o cazma ascuțită sau o lopată cu lamă plată pentru a decupa marginea de 7,5 cm în jurul gazonului. Acest lucru ajută la prevenirea pătrunderii ierbii de gazon în bordura pavajului.
Folosești sau nu fertilizator vara?
În general nu se folosește fertilizator pentru gazon vara. De cele mai multe ori gazonul va crește perfect fără a fi fertilizat, pe toată perioada verii. În mod tradițional, îngrășământul de gazon se aplică primăvara, pentru a-i putea îmbunătăți creșterea și rezistența în fața buruienilor și a muschiului.
Dar seceta este acum un factor care influențează negativ dezvoltarea gazonului, din acest motiv se recomandă fertilizări periodice, cu cantități mici de fertilizant foliar organic. Deși nu este esențială, fertilizarea gazonului vara va ajuta la păstrarea densității și culorii. Este bine să se evite îngrășămintele artificiale. Se recomandă biostimulatorii cu conținut ridicat de azot și eliberare prelungită.
Cel mai potrivit moment în care poți să aplici îngrășământul vara este înainte de venirea ploii, când cerul este deja întunecat de nori, nu este prea cald, în niciun caz nu este soare. Se preferă condițiile răcoroase și umede, atunci când natura dă semne evidente de ploaie. Se udă ușor după aceea, dacă nu a plouat suficient.
Irigarea gazonului vara
Vara, când precipitațiile sunt de obicei mai puține, gazonul poate începe să nu mai aibă aceeași consistență și pare uscat. În perioadele de secetă iarba poate deveni maro și chiar poate căpăta aspect ars. Gazonul care este bine înrădăcinat se va recupera repede, imediat ce ploile revin. Dacă nu vrei facturi mari la apă, irigarea gazonului vara nu este neapărat necesară. Dar poți uda inteligent, fără a face risipă.
Udăm dimineața sau seara?
Gazonul se udă cel mai bine seara, după ce soarele a apus, iar consumul de apă din rețea scade. Este bine chiar după ora 22:00 sau 23:00. Și dimineața, foarte devreme, la ora 4:30 sau 5:00 dimineața, pentru ca apa să poată fi absorbită până ce soarele începe să încălzească atmosfera. Sunt disponibile pe piață sisteme de irigație care te vor ajuta să-ți duci munca la capăt.
Folosim aspersoare sau cu furtunul?
Gazonul nou instalat are nevoie de udare regulată, dacă ploaia este insuficientă, până când se înrădăcinează bine. În niciun caz nu trebuie udat în exces, pentru că înrădăcinarea va fi superficială. Udarea la fiecare 7 până la 10 zile este suficientă, apa ajunge la o adâncime de 10 cm adâncime după fiecare udare. Află mai multe despre cum se face corect irigarea gazonului.
Îndepărtează buruienile
Gazonul în care cresc buruieni ajunge în timp să se transforme în pajiște. Acest lucru nu este neapărat rău dacă-ți dorești flori sălbatice în curte. Cu cât cresc mai multe buruieni se instalează biodiversitatea, și nu vei mai avea gazonul format strict din iarbă. Pentru a elimina plantele nedorite din gazon, încearcă mai întâi să plivești manual. Persistența și eliminarea tuturor rădăcinilor ar trebui să aducă îmbunătățiri.
Corectează densitatea gazonului
Dacă gazonul arată rărit sau are pete goale, poți semăna primăvara un amestec de semințe de gazon pentru a-l readuce la vigoarea și densitatea maximă până vara. Vara nu este cel mai bun anotimp, dar începutul toamnei este perioada chiar perfectă pentru semănat.
Eliminarea dăunătorilor
Gazonul pot fi afectate de o gamă largă de dăunători, boli și alte probleme, iar majoritatea pot fi abordate cu succes primăvara sau vara, dacă este necesar. Problemele frecvente la care trebuie să fiți atenți sunt în general ușor de reperat în gazon, delimitate și tratabile.
Iarbă cu flori sălbatice pe toată perioada lunii mai
Mulți oameni preferă o abordare mai relaxată, cu iarbă în curte mai degrabă decât gazon, permițând florilor sălbatice să înflorească. Florile sălbatice se dezvoltă foarte bine în iarba netratată. Macul este o floare care apare strict în locurile cu iarbă netratate. Iarba poate fi lăsată să crească pe toată perioada lunii mai. Este o modalitate ușoară de a folosi grădina pentru dezvoltarea faunei sălbatice.