Pisicile au nevoie de protecție vara?
Te-ai întrebat vreodată dacă pisica ta suferă de căldură vara? Temperaturile toride de vară pot fi greu de îndurat și de pisici. Cu toate că pare mereu că ele știu să se protejeze mult mai bine decât câinii, și pisicile pot fi luate prin surprindere de căldură nădușitoare. Află cum poți depista dacă felina a suferit un șoc termic sau deshidratare, dar mai ales, cum poți să protejezi pisicile vara.
Sunt câteva situații în care îți dai seama că pisica ta nu arată foarte bine. În funcție de modul în care trăiesc, pisicile pot fi mai puțin sau mai mult expuse deshidratării, șocului termic sau arsurilor solare. Dacă ai o pisică care trăiește exclusiv în casă, este puțin probabil să sufere din cauza căldurii. Dacă pisica are acces în curte sau este o pisică ce nu a pus niciodată piciorul în casă, verifică periodic starea ei de sănătate.
Tu știai că? 🐈 Pisica are glandele sudoripare pe labe. Dacă pisica lasă amprente umede, este un semn al transpirație excesive care trebuie să-ți indice faptul că are nevoie de hidratare. |
În perioada împerecherilor, când intră în călduri, un motan care nu este castrat nu se dă înapoi de la nimic, primul lui scop este să se reproducă. Astfel, se pot expune prea mult la căldură, pot să ajungă rapid deshidratați și chiar se pot îmbolnăvi foarte ușor, din acest motiv, este foarte important să-ți castrezi motanul.
Semne că pisica ta este deshidratată
Este important ca pisica să primească suficientă apă, dar mai ales să consume apa respectivă. Proprietarii de pisici sunt în general atenți la nevoile pisicii și păstrează mereu bolul de apă al pisicii plin cu apă proaspătă. Ideea este că pisica uneori încurcă nevoia de apă cu cea de foame. Din acest motiv, bolul cu apă trebuie să fie așezat mai departe de bolul cu mâncare, sau bolul de mâncare nu trebuie să fie mereu plin, ci doar la orele de masă.
Un alt mod de a menține hidratată pisica este hrana umedă. Dacă este bine hidratată, pisica va avea mereu blana sănătoasă, nu va părea ternă, din contră, va fi lucioasă. Dar mai sunt și alte semne care îți arată faptul că pisica este deshidratată. Cel mai ușor se observă pe piele, ochi și gingii.
- Dacă gingiile pisicii sunt lipicioase este un prim semn de deshidratare.
- Pielea trebuie să fie elastică, să-și revină la forma inițială repede după ce este ciupită.
- Ochii pisicilor deshidratate par uscați și afundați în orbite.
- Labele se simt reci și umede.
Pisicile pot suferi de arsuri solare
Toate pisicile pot suferi de arsuri solare, mai ales dacă hoinăresc pe-afară toată ziua. Pisicile au în general abilitatea de a se ascunde în beciuri, la umbra copacilor, pe dalele de gresie rece, în jurul fântânilor sau chiar pe pământul recent udat din grădină sau curte. Dacă pierd noțiunea timpului urmărind păsări sau urmărind alte pisici, pentru împerechere, ar putea suferi arsuri.
Semne de arsuri solare la pisici sunt pielea roșie și dureroasă în zona urechilor sau a nasului. În cazuri extreme pot apărea vezicule și exfoliere. Pentru protecție, ar trebui să aplici cremă solară pe nasul pisicii, vârfurile urechilor, burtă și zonele inghinale, precum și în locurile în care are blană subțire sau deloc, pentru a le proteja de soare.
Creme solare pentru pisici? 🧴 Evită crema solară cu oxid de zinc și salicilați în ingrediente, ambele sunt toxice pentru pisici și le pot face să rău. |
Pisicile cu blană albă sau care au blana mai subțire sunt mai expuse riscului de arsuri. Evident, rasa Sphynx este cea mai expusă riscului arsurilor solare și trebuie protejată cu cremă care are factor de protecție solară dacă stă mult pe-afară. Birmaneza albă, American Shorthair, Devon Rex, rasele albe persane sau orientale. Urechile și nasul sunt locurile în care pisica ta este cel mai probabil să se ardă.
Ai pisică la curte? Atenție mare la următoarele aspecte:
- Verifică șoproanele, serele și căsuțele de vară înainte de a le închide, dacă pisica rămâne închisă înăuntru va suferi din cauza căldurii.
- Nu uita niciodată pisica în mașină, verifică dacă s-a strecurat înăuntru în timp ce tu duceai cumpărăturile de la mașină în casă.
- Folosește cremă de soare sigură pentru animalele de companie pe părțile expuse cum ar fi vârfurile urechilor și nasului, mai ales dacă pisica ta are blana albă sau neagră.
- Lăsă prin curte, la umbră, apă proaspătă. Dacă lași boluri cu apă proaspătă prin curte, va bea mai des. Reîmprospătează apa zilnic.
- Culcușul pentru pisici ar trebui să fie acoperit cu pânză, cu picioare scurte, pentru a permite ventilarea.
- Urmărește simptomele insolației: gâfâitul excesiv, letargia, salivarea, febra, vărsăturile.
Ce trebuie să iei în considerare dacă pisica locuiește în casă?
- Dacă nu ai aer condiționat, lasă ferestrele și ușile întredeschise pentru a permite formarea curenților de aer, în prima parte a zilei.
- Pisica trebuie să aibă întotdeauna acces la umbră și apă proaspătă de băut.
- Pune cuburi de gheață în vasul cu apă al pisicii.
- Un prosop ud, rece, pe care să se întindă va fi o mare satisfacție.
- Piaptănă regulat pisica pentru ca blana să nu se încurce. Tunsul este necesar doar dacă blana este prea mare.
- Folosește un ventilator mic, care să stea în dreptul pisicii, astfel aerul răcoros va ajunge direct la ea.
- Închide draperiile și jaluzelele în timpul zilei.
- Dacă ai podea din gresie, marmură, parchet laminat sau alte materiale răcoroase, las-o descoperită, pentru ca pisica să se întindă pe ea.
- Pregătește-i o jucărie cu gel rece sau pur și simplu o sticlă cu apă de la congelator, înfășurată în prosop, pe care să doarmă.