Grădina în luna mai
Luna mai – pe numele ei popular Florar sau Frunzar, este cea care machează trecerea spre sezonul festival, aducând în sfârşit condiţiile pentru a petrece mai multă vreme în aer liber, zilele calde de sfârşit de primăvară fiind perfecte pentru lucrările ce trebuiesc efectuate în grădini şi livezi. Înainte de toate, mai este luna florilor.
Printre cele mai populare plante ale lunii mai se numără cârciumăresele, gălbenelele, bujorii, trandafirii, macii, panseluţele, petuniile, sporul-casei ori crinii – toate, îngrijite corespunzător, încântându-ne simţurile pe tot parcursul ceasurilor călduroase de mai cu toate culorile lor vesele. Pentru binele lor şi o durată mai mai mare de viaţă, pot fi tratate cu îngrăşăminte.
Se pot planta gladiole, canna şi dalii.
În cea de-a cincea lună a anului plantele nu mai trebuiesc protejate de vreme rea, oricât de mult ar scădea temperatura pe timp de noapte, se va încadra cu siguranţă în limita lor de suportabilitate. În cazul în care deţii o terasă sau un balcon, ghivecele cu flori care au fost ţinute înăuntru pe timp de iarnă pot fi scoase la aer curat, însă nu în plin curent, le va dăuna. Părţile uscate ori bolnave sunt îndepărtate cu grijă.
Pot fi achiziţionate noi plante decorative (spre exemplu, plante agăţătoare care să îmbrace natural un perete sau spalier, cum ar fi muşcata căţărătoare) şi aranjat un ambient prielnic pentru plante şi foarte plăcut şi relaxant pentru tine. În această perioadă trandafirii prezintă o sensibilitatea mai mare şi se pot umple de purici. Şi celelalte plante sunt mai expuse ca oricând paraziţilor de tot felul, din cauza temperaturilor mai ridicate. Acestea trebuiesc deparazitate de musculiţe, purici şi păienjeni.
În grădina de legume se plantează răsadurile de legume: ridichi, fasole, vinete, ceapă, roşii, lăptuci, conopidă, ţelină , gulie, conopidă, praz şi dovlecei. Pot fi semănate şi plante aromate, de felul coriandrului, rozmarinului şi busuiocului.
În ceea ce priveşte buruienile, acestea cresc cu rapiditate şi sunt cu mult mai rezistente ca plantele, consumând mare parte din umezeală, motiv pentru care pământul trebuie săpat şi acestea înlăturate. De obicei se recomandă, pentru evitatea şocului termic – ca udarea grădinii să se realizeze dimineaţa devreme ori seara.
Tot în mai este momentul amenajării gazonului şi utilizării îngrăşământului special pentru acesta. Dacă nu plouă, acesta trebuie udat frecvent.
Vă dorim spor la lucru şi grădini îmbelşugate. Ne puteţi adresa orice întrebare în comentarii!
Cu Agroland e usor sa ai o gradina roditoare!
Sute de produse pentru gradină, în magazine sau la un click distanță. In magazinele Agroland gasiti produse foarte utile pentru gradină si livadă. Puteti comanda si din magazinul online agroland.ro iar produsele vor ajunge prin curier la adresa selectată de dumneavoastra. Vezi AICI intreaga gama de produse.