Alegerea câinelui pentru familia noastră
Te-ai hotărât să-ți mărești familia cu un membru patruped? Alegerea unui câine nu este întotdeauna o treabă ușoară. Trebuie să ținem cont de câteva aspecte, precum rasa, vârsta, femelă sau mascul. Un alt aspect care trebuie luat în considerare atunci când vrem să aducem un animal de companie acasă este dacă îl luăm dintr-un adăpost sau îl luăm dintr-o crescătorie.
Mai jos vom analiza fiecare aspect în parte în vederea alegerii celui mai potrivit câine pentru tine și stilul tău de viață.
Rasă mixtă, metiș sau pedigree?
Când vine vorba de alegerea rasei, sunt foarte multe din care ne putem orienta. Rasa este și primul aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când vine vorba de adoptarea unui patruped.
Alegerea unui câine cu pedigree, cunoscut și sub denumirea de câine de rasă pură, presupune un grad ridicat de previzibilitate. În acest mod vom putea prezice dimensiunea, textura blănii, caracterul, precum și nivelul de energie. Rasa pură ne va ajuta, de asemenea, să anticipăm potențialele probleme de sănătate care ar putea să-l afecteze.
Rasele metise înseamnă că patrupedul are părinții din două rase pure diferite. În acest caz este destul de dificil să știm care rasă anume va stabili caracterul câinelui. Totuși însă, există un anumit grad de previzibilitate și pentru rasele metise.
În ceea ce privește rasele mixte sau corcituri, așa cum sunt cunoscute în limbajul popular, predictibilitatea caracterului este foarte dificilă. Aceștia au un istoric vast în ceea ce privește combinațiile de rasă, dar pot fi recunoscute uneori anumite caracteristici specifice unei rase anume. Un avantaj al raselor mixte îl reprezintă faptul că sunt mai sănătoase datorită unei game variate de gene. De asemenea, problemele ereditare nu reprezintă o problemă.
Pui sau adult?
Cu toții ne topim în fața unei priviri de cățeluș. Însă, sunt oare aceștia cei mai potriviți pentru tine și stilul tău de viață? Trebuie să știi că un pui presupune multă dragoste, atenție, instruire și antrenament. Puii sunt precum copiii, sunt extrem de curioși, ceea ce înseamnă că este necesar să îți petreci cât mai mult timp cu ei.
Dresajul este amuzant, dar și dificil, deoarece va trebui să-i înveți tot, de la locul unde să-și facă nevoile, până la mersul în lesă. Activitatea de dresaj va crea o legătură puternică între tine și patruped și veți deveni cu adevărat prieteni.
O altă opțiune când vine vorba de adoptarea unui câine, o reprezintă alegerea unui adult. În cazul în care devi pentru prima dată proprietarul unui câine, un câine adult poate fi mai potrivit pentru stilul tău de viață. Asta pentru că majoritatea dintre ei sunt deja dresați și obișnuiți cu socializarea. Nu înseamnă însă că treaba este finalizată. Chiar și câinii adulți pot fi dresați și să învețe lucruri noi pentru a se obișnui cu noua locuință și pentru a se crea o legătură puternică între voi.
De cele mai multe ori, câinii adulți nu au avut înainte un cămin primitor, de aceea au ajuns la adăpost. Astfel, acesta va avea nevoie de multă dragoste și timp din partea ta. Colaborarea din timpul dresajului va ajuta la crearea unei legături puternice ce va rezulta într-o prietenie pe viață.
Femelă sau mascul?
Un alt aspect ce trebuie luat în considerare atunci când vrem să luăm un câine este dacă dorim un mascul sau o femelă. Asta depinde de preferințele fiecăruia. Nu există un răspuns simplu și clar privitor la caracterul animalului în funcție de gen. Unii proprietari susțin că femelele sunt ușor de dresat și mai iubitoare, în timp ce masculii sunt mai hotărâți. Ce e important de știut este faptul că animalul își va contura personalitatea în funcție de timpul pe care i-l dedici.
De asemenea, castrarea reprezintă un alt aspect ce determină caracterul animalului. De obicei, câinii necastrați, indiferent de sex, pot fi uneori greu de stăpânit. Masculii pot fugi de acasă în căutarea de femele, în timp ce femelele pot fi greu de stăpânit în perioada de călduri. Dacă îți dorești ca animalul tău de companie să se înmulțească, situația creată se poate depăși cu ușurință, însă sarcinile neplanificate îți pot crea destule piedici, precum complicațiile din timpul sarcinii și căutarea de adăpost pentru noii pui.
Adăpost sau din crescătorie?
Dacă te-ai hotărât asupra unui câine cu pedigree sau de rasă metisă, atunci trebuie căutată o crescătorie. Există asociații sau medici veterinari care pot avea liste cu crescători autorizat de unde poți cumpăra un animal de companie.
Un adevărat sentiment de împlinire ți-l oferă și adoptarea unui câine de la adăpost. Sunt mulți câini care își doresc un cămin iubitor, iar tu îi poți oferi o nouă șansă la viață. Dacă dorești însă să adopți un pui, va trebui să mergi la mai multe adăposturi deoarece, de obicei, aceștia pui sunt luați cel mai repede.
Indiferent ce vei alege, fie să cumperi, fie să adopți un câine, cel mai important este să-l iubești și să-i oferi atenție. În acest mod vei câștiga o iubire reciprocă și o prietenie pe viață.