Avantajele gardului electric
Scopul gardului electric este unul foarte eficient si simplu, si anume de a delimita o anumită suprafață și de a păstra animalele in permietrul dorit. Acesta ține la distanță posibilii prădători ce cauzează constant bătăi de cap fermierilor, practic ofera siguranta pentru animale, dar si pentru bunurile aflate pe proprietate.
Sistemele de garduri electrice se pot amplasa pe orice tip de proprietate: locuințe private, zone industriale sau ferme agricole.
Aceasta solutie este avantajoasa, deoarece exista o serie de beneficii de care pot avea parte cei care o aleg.
Ce face un gard electric?
Transmite socuri electrice animalelor sau chiar persoanelor care se apropie de zona delimitata.
Pe de o parte, animalele vor fi mentinute in interiorul perimetrului dorit si minimizeaza riscul ca acestea sa evadeze. Pe de alta parte, neplacerea socului electric va mentine la distanta animalele si pradatorii dornici sa patrunda in spatiul pe care gardul il protejeaza.
Parcelarea terenului cu gard electric are urmatoarele avantaje:
Costul mic: un gard electric poate da acelasi rezultat ca si gardurile clasice, ba chiar mai bun, utilizand mai putine resurse.
Usor si rapid de montat: montarea unui gard electric se face mai rapid decat construirea gardului clasic, in special pe terenuri dificile. Nu este nevoie de abilitati speciale sau de studii de electricitate atata timp cat sunt urmate niste reguli simple.
Durabil: gardurile electrice nu sunt supuse presiunii fizice de catre animal pentru ca nu pot impinge firul sau izolatorii, astfel au o viata indelungata a componentelor.
Flexibil: unul dintre cele mai mari avantaje este flexibilitatea. Nu exista metoda mai rapida si mai usoara decat gardul electric; ele sunt mutate frevcent, chiar zilnic.
Intretinere usoara si ieftina: odata ce gardul electric este instalat corect ne ramane decat sa verificam periodic instalatia de gard, cu ajutorul unui voltmetru, pentru a verifica daca tensiunea pe fir este corecta.
(un cost de intretinere ramane bateria – care poate fi de diferite capacitati)
Din ce se compune un sistem de garduri electrice pentru animale?
– o sursa de curent electric: generatorul de impulsuri, componente de împrejmuire și o serie de elemente menite să asigure funcționalitatea sistemului în condiții de siguranță.
– sursa de energie cum ar fi: rețeaua electrică, acumulatori reîncărcabili, acumulatori de unică folosință sau panouri solare.
– generatorul de impulsuri: există diverse generatoare de impulsuri, ce se diferențiază între ele prin prisma energiei de impuls și a dimensiunii de teren pe care pot fi utilizate. Alegeti ce este mai potrivit pentru dumneavoastra.
– componentele de împrejmuire: pentru împrejmuirea propriu zisă a perimetrului se utilizează firul sau banda. Acesta trebuie să dispună de o conductivitate optimă, pentru a adapta energia în funcție de parametri precum aparatul generator de impulsuri și lungimea gardului.
– stâlpii: pot fi atât stâlpi din plastic, cât și din metal sau fier. Se poziționează la distanțe egale. O componentă importantă a gardului este mânerul ce permite accesul în interiorul perimetrului și părăsirea acestuia. În această categorie de componente se includ și cele de izolare a firului prin care trece curentul electric.
– componente de siguranță: bările de siguranță și paratrăznete, componente ce protejează sistemul de gard electric pentru animale. Odată finalizată instalarea sistemului, un voltometru este utilizat pentru a depista dacă există pierderi de curent de-a lungul firului.
Recomandări în funcție de tipul de animale împrejmuit
Cai: se impune utilizarea unui generator de impulsuri cu putere normală. Întrucât caii au vederea mai slabă față de alte animale, se recomandă utilizarea unor benzi cu inserție de liță, cu lățimi cuprinse între 20- 400 mm.
Ovine: pentru oi, gardurile trebuie să fie mai puternice, întrucât ele dispun de blană și nu prezintă o sensibilitate la fel de mare la curent precum animalele cu blană scurtă. De asemenea, se utilizează firul pentru împrejmuire, în mai multe rânduri.
Porci: gardurile electrice sunt de regulă foarte lungi, motiv pentru care se recomandă utilizarea unui aparat puternic. Se folosesc cel puțin două fire pentru împrejmuirea perimetrului, iar dacă în interior există și purcei, se utilizează mai multe fire.
Păsări: este necesară utilizarea a mai multe fire pentru împrejmuire. Se poate opta și pentru plasa cu inserție de liță, în combinație cu un generator puternic. Astfel, acestea vor fi optim protejate de prădători precum vulpile.
Bovine: este necesara utilizarea unor aparate normale. Desigur, alegerea lui variază în funcție de diverși factori: lungimea gardului, lungimea ierbii, tipul solului etc.
Animale salbatice: se folosesc aparate puternice, importante fiind vizibilitatea gardului și calitatea materialului. Se recomandă folosirea a două fire electrice, la distanșe de 20 de centimetri și 70 de centimetri de pământ. De asemenea, se pot folosi și benzile cu inserție de sârmă.
Norme și certificări
Pentru ca gardul să poată fi instalat trebuie ca acesta să nu reprezinte un pericol pentru mediul înconjurător si să se realizeze în condiții legale; componentele acestuia și instalarea trebuie să fie însoțite de certificate de conformitate. Acestea se eliberează de organisme de certificare europeană și din țara unde se instalează.