24 octombrie 2019

Beneficiile gutuilor și o rețetă de dulceață

După ce am văzut în articolul anterior cum plantăm și întreținem arborele de gutui, astăzi îți voi prezenta ce beneficii ne aduc aceste fructe. Gutuia poate fi consumată ca atare sau în preparate precum prăjituri, gemuri, compoturi, dar și în medicina populară. Deși are un conținut nutritiv mic, acesta este bogat în minerale și vitamine, cum ar fi potasiul sau vitamina C.

Conținutul a 100 g de gutui are doar 25 calorii, 6,4 g fibre, 14 mg de calciu, 6 mg de magneziu, 200 mg potasiu și 18 mg de vitamina C.

Beneficiile gutuiului

  1. Ajută la slăbit – având în vedere cantitățile mari de fibre pe care le conține coaja, gutuiul facilitează digestia și menține senzația de sațietate. Plus că acest fruct are un conținut caloric redus
  2. Ameliorează și tratează problemele gastrointestinale – fibrele care se găsesc în gutui ajută la curățarea colonului și protejarea stomacului
  3. Întărește sistemul imunitar – gutuile coapte sunt bogate în vitamina C, acoperind un sfert din necesarul zilnic recomandat. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, prin conținutul de vitamina C, gutuile au și proprietăți antiinflamatoare și antialergice
  4. Ajută împotriva vărsăturilor și a senzației de greață – gutuile fierte sau coapte au efect în reducerea senzației de greață și a vărsăturilor
  5. Ajută la reglarea tensiunii arteriale – datorită conținutului ridicat de potasiu, gutuiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul afecțiunilor cardiace
  6. Stimulează circulația sanguină – având un conținut ridicat de minerale precum zinc, cupru și fier, consumul de gutui ajută la producerea celulelor roșii, responsabile de circulația sanguină și oxigenarea organismului
  7. Reduce stresul și stările de anxietate – gutuile conțin antioxidanți ce contribuie la reducerea stresului oferind o stare de calm
  8. Previne reacțiile alergice – aplicate sub formă de compresă pe piele, gutuile ameliorează iritațiile cutanate
  9. Previne cancerul – datorită antioxidanților, gutuiul luptă împotriva efectelor radicalilor liberi

Bonus – o rețeță de dulceață de gutui

Pe lângă consumul lor crud, gutuile pot fi consumate și în preparate delicioase făcute în casă. Și cum nimic nu poate înlocui pâinea cu unt și dulceață de la micul dejun, în cele ce urmează îți propun o rețeță de dulceață de gutui ca la mama acasă

Ingrediente:

  • 1 kg de gutui
  • 1 l apă
  • 700 g zahăr
  • zeamă de la o jumătate de lămâie
  • 2 batoane de scorțișoară

Mod de preparare:

– se taie gutuile cubulețe, înlăturăm părțile tari de lângă cotor. Pe măsură ce curățăm fructul, le punem în apă pentru a nu oxida

– se pune la fiert apa cu zahărul până dă în clocot și se face sirop

– se adaugă gutuile, zeama de lămâie și scorțișoara

– lăsăm la fiert până gutuile devin translucide, iar toată compoziția ajunge să se lege

– punem dulceața fierbinte în borcanele sterilizate și le întoarcem cu capacul în jos pentru a nu prinde aer

Poftă bună!

Beneficiile gutuilor și o rețetă de dulceață

După ce am văzut în articolul anterior cum plantăm și întreținem arborele de gutui, astăzi îți voi prezenta ce beneficii ne aduc aceste fructe. Gutuia poate fi consumată ca atare sau în preparate precum prăjituri, gemuri, compoturi, dar și în medicina populară. Deși are un conținut nutritiv mic, acesta este bogat în minerale și vitamine, cum ar fi potasiul sau vitamina C.

Conținutul a 100 g de gutui are doar 25 calorii, 6,4 g fibre, 14 mg de calciu, 6 mg de magneziu, 200 mg potasiu și 18 mg de vitamina C.

Beneficiile gutuiului

  1. Ajută la slăbit – având în vedere cantitățile mari de fibre pe care le conține coaja, gutuiul facilitează digestia și menține senzația de sațietate. Plus că acest fruct are un conținut caloric redus
  2. Ameliorează și tratează problemele gastrointestinale – fibrele care se găsesc în gutui ajută la curățarea colonului și protejarea stomacului
  3. Întărește sistemul imunitar – gutuile coapte sunt bogate în vitamina C, acoperind un sfert din necesarul zilnic recomandat. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, prin conținutul de vitamina C, gutuile au și proprietăți antiinflamatoare și antialergice
  4. Ajută împotriva vărsăturilor și a senzației de greață – gutuile fierte sau coapte au efect în reducerea senzației de greață și a vărsăturilor
  5. Ajută la reglarea tensiunii arteriale – datorită conținutului ridicat de potasiu, gutuiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul afecțiunilor cardiace
  6. Stimulează circulația sanguină – având un conținut ridicat de minerale precum zinc, cupru și fier, consumul de gutui ajută la producerea celulelor roșii, responsabile de circulația sanguină și oxigenarea organismului
  7. Reduce stresul și stările de anxietate – gutuile conțin antioxidanți ce contribuie la reducerea stresului oferind o stare de calm
  8. Previne reacțiile alergice – aplicate sub formă de compresă pe piele, gutuile ameliorează iritațiile cutanate
  9. Previne cancerul – datorită antioxidanților, gutuiul luptă împotriva efectelor radicalilor liberi

Bonus – o rețeță de dulceață de gutui

Pe lângă consumul lor crud, gutuile pot fi consumate și în preparate delicioase făcute în casă. Și cum nimic nu poate înlocui pâinea cu unt și dulceață de la micul dejun, în cele ce urmează îți propun o rețeță de dulceață de gutui ca la mama acasă

Ingrediente:

  • 1 kg de gutui
  • 1 l apă
  • 700 g zahăr
  • zeamă de la o jumătate de lămâie
  • 2 batoane de scorțișoară

Mod de preparare:

– se taie gutuile cubulețe, înlăturăm părțile tari de lângă cotor. Pe măsură ce curățăm fructul, le punem în apă pentru a nu oxida

– se pune la fiert apa cu zahărul până dă în clocot și se face sirop

– se adaugă gutuile, zeama de lămâie și scorțișoara

– lăsăm la fiert până gutuile devin translucide, iar toată compoziția ajunge să se lege

– punem dulceața fierbinte în borcanele sterilizate și le întoarcem cu capacul în jos pentru a nu prinde aer

Poftă bună!