Beneficiile ouălor de bibilică
Bibilica este o pasăre domestică, având originile pe continentul african. I se mai spune și „găina cu mărgăritare”, bibilica având dimensiunea unei găini și putem spune că este cea mai „guralivă” dintre orătănii. În ceea ce privește ouăle acestora, deși au o popularitate mai mică față de cele de găină, acestea sunt la fel de bogate din punct de vedere nutritiv și reprezintă o alternativă pentru ouăle ecologice de găini.
Bibilicile încep să facă ouă de la vârsta de 6 luni, iar în sezonul de ouat, o femelă poate face între 120 și 150 de ouă. Acestea sunt apreciate pentru gustul unic și pentru faptul că nu au colesterol.
În cele ce urmează vă vom prezenta câteva beneficii ale ouălor de bibilică.
Caracteristici:
– 43-48 grame
– 13,5% proteină
– 12,5% grăsimi
– 0,8% glucide
– 0,9% substanțe minerale
Ouăle au o formă de pară și coaja groasă și rezistentă. Acestea își păstrează calitățile gustative până la 6 luni dacă sunt ținute la temperaturi între 0 și 10 grade Celsius. Culoarea lor este sur-deschis cu o dimensiune mai mică decât cele de găină și cu un gălbenuș de culoare portocalie.
Important de știut că un ou de bibilică are tot atâtea calorii cât patru ouă de găină.
Conțin de 3 ori mai multă vitamina A decât ouăle de găină și nu provoacă alergii.
De asemenea, ouăle de bibilică conțin de 2 ori mai multe vitamine precum Vitamina D3 ce susține sistemul osos, muscular și imunitar, vitamina E benefică pentru piele și inimă și complexul de vitamine B ce are numeroase implicații în sistemul nervos, imunitar și ajută în asimilarea substanțelor nutritive.
O atenție specială trebuie acordată și cojii ouălor. Datorită cojii lor dense, calciu organic se află într-o cantitate mult mai mare și este absorbit în proporție de 100% de către organism. Pe lângă asta, în compoziția cojii se află și minerale precum fier, sulf, fosfor, zinc și siliciu. Pulberea de coajă de ou de bibilică vă ajută în refacerea rezervelor de minerale în organism, aspect important pentru copii și bătrâni.
Bibilicile sunt ușor de crescut în sistemul gospodăresc și pot fi crescute împreună cu celelalte păsări de curte. De asemenea bibilicile sunt păsări rustice, ce își caută în permanență hrana. La aceasta se adaugă rezistența specifică a bibilicilor la condițiile de mediu, climă, furajare, adăpost.
Ai încercat ouăle de bibilică? Așteptăm în comentarii ce preparate ai gătit cu ouă de bibilică.