Boli și dăunători care apar în cultura de ardei
Ardeii sunt legumele nelipsite din gastronomia românească, pe care-i consumăm cruzi, copți, murați, umpluți sau în alte moduri. Bineînțeles, dacă recolta provine din grădina proprie, satisfacția este mai mare. Reușita culturii este determinată și de modul în care este protejată cultura de ardei împotriva bolilor sau a dăunătorilor.
Cultura poate fi compromisă dacă nu se intervine la timp cu tratamentele adecvate. În plus, dacă o boală nu este stârpită la timp, se poate extinde la celelalte culturi, ori poate să dăinuiască până anul viitor în pământ ori pe plantele uscate. Cultura de ardei poate fi afectată de multe virusuri, micoze, bacterioze și alți dăunători. Le menționăm pe cele mai importante dintre ele, cauza, factorii favorizanți, reperele bolii și tratamentul eficient.
Sfat util ☝️ Este păcat să-ți lași cultura de ardei la voia întâmplării. Ia toate măsurile pentru diminuarea pericolului infectării și infestării cu boli și dăunători. Igienizarea terenului toamna, arătura și dezinfectarea din primăvară, dar și aplicarea tratamentelor preventive, chiar de la plantare, își pot asigura o recoltă binemeritată de ardei. Tratament preventiv pentru cultura de ardei Lieto 4 g ➕ AlVerde 10 ml ➕ Break Thru 2 ml ➕Cropmax 20 ml |
Bacterioze
Pătarea frunzelor și bășicarea fructelor de ardei
Această boală poate apărea încă de la faza de răsad și atacă toate organele aeriene ale ardeilor. Este cauzată de bacteria X. campestris. Pe frunzele răsadului de ardei apăr pete mici, de culoare verde-gălbui, însoțit pe partea inferioară de un exudat bacterian punctiform. La un atac puternic petele apar în număr mare, determinând îngălbenirea și uscarea frunzei. Boala este vizibilă și pe tulpini, unde apar ulcerații mici, alungite, de 1-5 mm. Pătarea și bășicare la ardei se manifestă mai puțin pe fructe, sub formă de pete circulare, de 2-5 mm, necrotice.
Combatere 👉
- Cea mai importantă măsură de combatere este distrugerea prin dezinfectarea termică sau chimică cu fumigante ardere sau îngropare sub brazdă a resturilor de plante rămase după recoltare.
- Pentru răsad se vor folosi doar semințe sănătoase din sursă sigură sau răsad sănătos.
- Un tratament de succes testat este: Dithane M 45 0,2% + adaos de aracet 0,15% + Zeamă bordeleză 0,75%, Manoxin C 50 0,4% + Melody Compact 49 WG 0,2% + Champ 77 WD 0,3%.
- S-a constatat că îngrășământul complex NPK sporește rezistența ardeiului la atacul acestui patogen.
Pătarea pustulară a fructelor de ardei
Boala este cauzată de Pseudomonas syringae. Atacul se manifestă pe frunze și pe fructe. Pe frunze apar pete brun-gălbui, care se transformă în pete brun-negricioase, circulare, de 1-2 mm cu margini difuze verde-gălbui. Cel mai des sunt afectate fructele pe care apar pete necrotice, negre- cărbunoase, punctiforme, bine conturate.
Combatere 👉
- Tratarea semințelor cu acid acetic timp de o oră.
- În perioada de vegetație, se aplică tratamente prin stropirea plantelor, mai ales a frunzelor, cu Champ 77G.
Viroze
Mozaicul ardeiului
Atacul este provocat de Tabaco mosaic și se manifestă diferit în funcție de condițiile de mediu. În sere, iarna, pe tulpinile ardeilor apar striuri necrotice, brune cenușii, care se extind pe lăstari și frunze. Plantele atacate se dezvoltă mai greu, iar modelul petelor dă impresia unui mozaic. La unele soiuri de seră boala se manifestă pe frunze printr-un mozaic galben. Boala influențează producția, fructele sunt mici și deformate, cu pete brune, necrotice.
Combatere 👉
- Tratarea termică a semințelor de ardei sau achiziția de semințe din surse sigure
- Dezinfecția serelor și uneltelor cu o soluție de fosfat trisodic 10% în apă caldă, urmată de clătiri cu apă.
- Dezinfecția termică a solului cu aburi supraîncălziți la 95℃, până la adâncimea de 30 cm
- Răsadul de ardei nu se pune lângă cel de roșii.
- Plantele afectate se distrug.
Virusul mozaicului castraveților ardei
Boala este cunoscută și sub denumirea de Piticirea și îndesirea ardeiului, și este provocată de virusul mozaicului castraveților. Se manifestă prin piticirea accentuată a tulpinii, pantele ajung maxim la 40% din înălțimea caracteristică soiului. De asemenea frunzele sunt îndesite și îngrămădite. Producerea infecției mai târziu în faza vegetativă determină apariția pe frunze a unor pete circulare, cu diametrul de un cm, deschise pa margine, pe fondul cărora se diferențiază 2-4 inele concentrice, de culoare brună. Spre sfârșitul perioadei vegetative cercurile capătă culoare verde. Pe timpul verii infecția se recunoaște din cauza frunzelor mici, puternic deformate și alungite.
Combatere 👉
- Răsadul de ardei se produce în boxe separate în sere, iar în câmp spațiul barieră între culturi trebuie să fie de 500 m
- Plantarea timpurie a ardeiului, astfel încât fructele să apară înainte de apariția virozei
- Cultura trebuie mereu curățată de buruieni
- Aplicarea pe frunze a uleiurilor minerale horticole, emulsionate în apă, care țin la depărtare afidele.
Mozaicul galben al ardeiului
Acest virus se manifestă diferit în funcție de specia de ardei, dar și de tulpina virusului. De cele mai multe ori pe frunze apar pete mari galbene, care se extind progresiv. Uneori infecția se poate manifesta și prin pete mici, inelare. Frunzele afectare sunt mai mici, la fel și plantele, iar florile rămân sterile. Fructele care se formează sunt mici.
Combatere 👉
- Culturile de ardei nu se plantează la 500 de m depărtare de lucernă
- Pentru combaterea afidelor se va folosi Confidor Energy 0,1%
- Este eficient și tratamentul termic al semințelor
Micoplasmoze
Strobul ardeiului
Strobul ardeiului își face apariția la începutul lunii iulie și se manifestă inițial prin gălbenirea frunzelor, care ulterior se răsucesc, având aspect de lingură, iar nervurile au aspect violaceu. Florile rămân sterile, iar fructele, dacă apar, sunt mici, iar pe suprafața lor apar umflături. Nu au gust specific și se pierde aproximativ jumătate din producție. În două săptămâni de la atac frunzele se usucă și cad.
Combatere 👉
- Strobul ardeiului se combate în primul rând prin igienizarea culturii
- Se folosesc doar răsadurile sănătoase
- Ardeii se plantează timpuriu
- Se recomandă izolarea cu benzi protectoare de porumb, floarea soarelui, cânepă, care țin la distanță cicadele
Micoze
Mana ardeiului
Mana ardeiului este o boală agresivă, care se manifestă în toate stadiile de dezvoltare ale plantei, și este cauzată de agentul patogen Phytophhora capsici Leonian. Răsadurile de ardei care sunt atacate de mană cad și la nivelul rădăcinii se poate observa un putregai uscat, brun, care provoacă ofilirea. Dacă plantele sunt mai mari, pe frunze se observă pete mari abrune, pe partea inferioară acoperite de un puf alb, iar aceste pete în timp se usucă.
Mana ardeiului atacă și tulpinile, lăstarii, iar pe fructe apar pete mici apoase, izolate, de culoare verde-cenușiu, care se extind pe tot fructul.
Combatere 👉
- Pentru a evita boala chiar de la stadiul de răsad, se folosesc doar semințe tratate, din surse sigure
- Semințele pot fi dezinfectate și cu Tiramet 600 SC 3-4 gr la kg de sămânță
- Se evită plantarea pe terenurile care se drenează greu
- Răsadnițele și serele se dezinfectează cu Basamid. Cuburile pentru răsaduri ar trebui îmbăiate 5 min în Previcur Energy
- Mana se poate trata prin stropirea frunzelor cu Previcur Energy 0,2% sau Champ 77 WG 0,3%, la intervale de 10 zile
Făinarea ardeiului
Făinarea se manifestă pe toate organele aeriene ale ardeiului, dar cel mai vizibil pe frunze. Este provocată de ciuperca Leveillula solanacearum. Pe frunzele de la baza plantei apar pete galbene, de până la 4 cm. Pe partea inferioară a petelor se observă un puf fin, cenușiu. Frunzele atacate se zbârcesc și se usucă, apoi cad.
Combatere 👉
- Rotirea culturilor de ardei cu altele, exceptând cea de ardei și vinete, este o metodă bună de combatere a făinării la ardei, alături de dezinfectarea pământului.
- La apariția bolii se stropește cu Tilt 250 EC sau Verita.
- Tratamentul pentru făinarea roșiilor poate fi și Microthiol, Karathane Gold 350 EC, cu repetare la 6-8 zile.
Ofilirea ardeiului
Ofilirea ardeiului, sau Cancerul bacterian, este determinată de ciuperca Fusarium oxysporum: Atacul începe în perioada de înflorire și fructificare. Primele semne se observă pe frunzele de la baza plantei. Apare o decolorare a marginilor și spațiilor dintre nervuri. Infecția pornește din sol, iar la baza tulpinii se observă zone brun negricioase, care putrezesc repede. Umiditatea favorizează și apariția pufului albicios sau albastru-verzui.
Combatere 👉
- Ciuperca rezistă în sol de la un an la altul, deci este necesară folosirea materialului săditor sănătos și prevenirea răspândirii infecției.
- Pământul din răsadnițe se dezinfectează cu Basamid. Rezultate bune se obțin și prin dezinfectarea cu abur cald la 100 ℃.
- În timpul vegetației cele mai bune rezultate pentru a trata ofilirea la ardei sunt tratamentele cu Topsin AL 70 PU, în jurul tulpini. Primul tratament se aplică exact după plantare, urmate de 2-3 repetări, la 30 de zie. Se folosește concentrație de 0,05% preventiv și 0,1% curativ.
- Rotația culturilor și cultivarea soiurilor rezistente.
Verticilioza ardeiului
Verticilioza în cultura de ardei este provocată de Verticillium dahliae și apare în perioada de înflorire și fructificare. Sunt afectate frunzele de la baza plantei, pe care apar pete îngălbenite de până la 1 mm, de-a lungul nervurilor. Frunzele se ofilesc după ce necroza apare la vârf și se întinde spre bază, apoi usucă toată frunza. Boala poate afecta un lăstar sau planta în totalitate. Ardeii atacați își pierd din frăgezime, se înmoaie și zbârcesc.
Combatere 👉
- În sere și solarii se va dezinfecta solul cu Besamid granule 500 kg/ha
- Se pretează cultura soiurilor rezistente: Aroma, Andra, Ceres, Simona
- Se adaugă răsaduri care au rol de genitori, cum ar fi ardeiul iute.
- În timpul vegetației cele mai bune rezultate pentru a trata ofilirea la ardei sunt tratamentele cu Topsin AL 70 PU, în jurul tulpini, 0,05-0,1 %. Primul tratament se aplică preventiv, la 7-8 zile de la plantare, apoi alte 2-3 aplicări la intervale de 25-30 de zile.
- Dacă tratamentul se aplică pentru a trata boala, concentrația crește aș 0,15%, iar stropirea se face la 15 zile.
- În câmp se rotesc culturile și se menține distrugerea buruienilor.
Pătarea albă a frunzelor de ardei
Se manifestă pe frunze, unde apar pete albicioase, ovale sau colțuroase, delimitate de o dungă negricioasă, care ajung la 7-8 cm diametru. La atacuri deosebite frunzele se desprind și cad pe sol.
Combatere 👉
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Distrugerea resturilor de plante rămase după recoltare
- Arătură adâncă
- La atacuri intense cultura de ardei se stropește cu Captadin 50 PU, Captan 50 WP, Folpan 50 WP 0,2% sau cu fungicide cuprice 0,5%
Putrezirea fructelor și a semințelor de ardei
Pe fructele ardeilor apar pete mici, circulare, galben-verzui, umede, moi, foarte bine delimitate. Petele se extind în timp, mai ales dacă sunt favorizate de umezeală și se închid la culoare. Ciuperca poate pătrunde în interiorul ardeilor și gogoșarilor, afectând semințele, pe care se formează un puf cenușiu. Boala este provocată de ciuperca Alternaria.
Combatere 👉
- Igiena culturii contează mult pentru prevenirea îmbolnăvirii
- Irigarea și fertilizarea trebuie să se facă rațional
- Rotația culturilor se face la 4 ani
- Buruienile trebuie scoase din cultură și distruse
- Folosirea soiurilor rezistente la boală: Ișalnița 85, Tarog, Cristal, Meteorit, Silvia, Arădean
- În timpul vegetației se efectuează tratamente cu Polyram DF 0,2%, Dithane M 45 0,2%, Vondozeb 0,2%, Orius 25 EW 0,05%, Score 250 EC – 0,05%, Bravo – 0,2%, Ortiva – 0,075%, la intervale de 8-10 zile.
Pătarea brună a frunzelor de ardei
Pătarea brună atacă frunzele și fructele ardeiului, pe care apar pete cenușii la început, care se închid la culoare. Frunzele au pete punctiforme, dar care la un atac puternic se unesc, formând zone mari galben-portocalii.
Combatere 👉
- Se respectă măsurile de igienă a culturii
- Rotația culturilor la 4 ani, cu excluderea solanaceelor
- Folosirea semințelor selectate pentru răsad
- La atacuri intense cultura de ardei se stropește cu Captadin 50 PU, Captan 50 WP, Folpan 50 WP 0,2% sau cu fungicide cuprice 0,5%
Dăunătorii culturii de ardei
Dăunător | Afecțiune | Tratament |
Păduchele verde al piersicului | Deși este un dăunător caracteristic piersicilor, acesta preferă și cultura de ardei. Poate dezvolta până la 15 generații pe an în câmp deschis, iar în sere persistă tot anul. În primăverile reci se îngrămădesc pe frunze, iar frunzele parazitate se răsucesc, se îngălbenesc și se usucă. | Mospilan 20 SG 0,125% Juvinal 0,05%, odată la 3 zile. |
Păduchii de frunze | Apar la culturile de roșii fertilizate și udate în exces. Formează colonii pe partea inferioară a frunzelor, lăstarii și bobocii sunt atacați. Are de la 8 până la 12 generații | Mospilan 20 SG |
Omida fructelor | Larvele se dezvoltă pe frunzele de roșii, pe flori, apoi pătrund în fructe. Are culoare variabilă de la verde la brun. Are 2-3 generații pe an, iar larvele iernează în sol. | Affrim 1,5 kg/ha. Bactodpeine DF 0,5 kg/ha BelthirulMatch 050SC |
Tripsul tutunului | Încă din primăvară, când temperaturile trec de 10℃, adulții și larvele se așază pe dosul frunzelor, lăstari și flori. Se hrănesc cu seva prin înțepare. | Nuprid 200 SC 0,075% |
Omizi defoliatoare | Omida păroasă a dudului Nalbarul ataca frunzele, pe care le leagă între ele pentru protecție primăvara rod mugurii și se hrănesc pe dosul frunzelorFluturele Auriu, ouăle depuse au o pâslă aurie | Belthirul 0,25 kg/ha |
Păianjenul roșu comun | Afectează doar culturile din răsadnițe, sere și solarii de roșii. Au dimensiuni foarte mici, abia vizibil, iernează pe frunzele uscate de pe sol și revin la peste 10℃ și țes pe dosul frunzelor o pânză foarte fină. | Floramite 240 SC0,4l/haNissorun 10 WP 0,4/ha |
Păianjenul lat | Daune mari produs plantelor, produce avortarea florilor si pe fructe atacul se vede pe coajă, care devine rugoasă. Nu pot fi observați cu ochiul liber. Ouăle se depun pe spatele frunzelor. Se va face tratament foliar și al răsadurilor. | Floramite 240 SC0,4l/ha Vertimec 1,8% EC |
Musculița albă de seră | De culoare albă, atacă mai ales în sere și solarii | Nofly WP200g/ha Sanmite 10 SC |
Musca minieră | Arată ca o muscă, dar cu colorație specifică, până la 8 generații. Adulții se hrănesc cu seva plantelor de tomate. | Minecto Alfa 1l/ha |
Tripsul californian | Se înmulțește prin ouă pe care le depune pe frunze, flori sau fructe, în galerii pe care le sapă în plantă. | Match 050SC Minecto Alfa 1l/ha |
Viermele sârmă | Are între 1,6 și 2,5 cm, trăiesc în sol și atacă rădăcinile și tuberculii mai multor legume. | Fury Geo 12- 15 kg /ha Trika Expert 10-15 kg/ha |
Cărăbușul de mai | Larvele sub formă de viermi albi, ating 4-5 cm, trăiesc în sol, distrug sămânța și rădăcinile pălantelor. | Trika Expert 10-15 kg/ha |
Buha tomatelor | Omizile atacă toate părțile aeriele ale plantei. Atacul se manifestă în a doua parte a verii. Larvele sapă în fruct, până la semințe și depun excremente. | Trika Expert 10-15 kg/ha |
Viermele vestic | Atacă porumbul dar sunt vizate și culturile de ardei, adultul galben-verzui are corpul alungit și se hrănește din frunze. | Trika expert 10-15 kg/ha |
Bibliografie: Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)/ Bolile și dăunătorii plantelor (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)/ Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)/ Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza).