Boli și dăunători care apar în cultura de vinete
Atât în spații protejate, cât și în câmp deschis, cultivarea vinetelor trebuie să fie ocrotită prin tratamente preventive sau de intervenție, în cazul în care a fost atacată de un agent patogen. Este mai ușor să previ decât să tratezi. Vinetele sunt plante destul de rezistente, dar care pot fi afectate de câteva tipuri de boli și dăunători. Mai jos explicăm detaliat care sunt principalele boli care pot apărea în cultura de vinete și tratamentele recomandate de specialiști, pe care le găsești disponibile și în Fitofarmacia Agroland.
Cu toții ne dorim legume obținute de la plante pe care să nu fi ajuns niciun strop de produs chimic. Este foarte greu să recoltezi legume sănătoase, cu dimensiuni și gust impecabile, fără niciun fel de intervenție, pentru că agenții patogeni se transmit ușor, acționează repede și pot distruge cu ușurință nu doar cultura de vinete, ci toate culturile din jur. Prevenția este cel mai ușor și mai puțin invaziv mod în care poți să-ți protejezi cultura.
Sfat util ☝️ Este păcat să-ți lași cultura de vinete la voia întâmplării. Ia toate măsurile pentru diminuarea pericolului infectării și infestării cu boli și dăunători. Igienizarea terenului toamna, arătura și dezinfectarea din primăvară, dar și aplicarea tratamentelor preventive, chiar de la plantare, își pot asigura o recoltă binemeritată de vinete. Tratament preventiv pentru cultura de vinete Lieto 4 g ➕ AlVerde 10 ml ➕ Break Thru 2ml ➕Cropmax 20 ml |
Viroze
Virozele în cultura de vinete se transmit foarte ușor, prin contactul plantelor sănătoase cu cele bolnave. Virusul poate rămâne pe unelte, pe mănuși, pe elementele constitutive ale răsadnițelor, solariilor sau serelor până anul următor, din acest motiv, după utilizare, se igienizează uneltele sau mănușile. Atacul virusurilor la vinete se manifestă prin subdezvoltarea plantei, rodirea întârziată și rodul diminuat
Măsuri de prevenire și combatere
Măsurile de combatere pentru bacteriozele din cultura de vinete sunt ]n principal de igienizare. La finalul ciclului de producție se adună și se distrug toate resturile de plante, inclusiv rădăcinile. Serele și răsadurile vor fi spălate cu jet de apă. Începutul producției pământul trebuie dezinfectat cu vapori supraîncălziți, la peste 93℃, până la adâncimea de 30 cm. Dezinfectarea se face cu Besamid granule. Se vor dezinfecta toate uneltele, mănușile, lădițele, etc,.
Răsadul sănătos se va obține doar din semințe de vinete ce provin din surse sigure, verificate și tratate. Dacă semințele provin din cultura personală, specialiștii* recomandă ca soluție dezinfecția superficială prin înmuierea semințelor, timp de 30 de minute, într-o soluție realizată din hidroxid de sodiu 2%, acid clorhidric 20%, fosfat trisodic 1%, după care se spală bine în mai multe ape și se usucă.
Virusul mozaicului castraveților la vinete | Pe frunze apar pete de decolorare, verzi-gălbui, distribuite neregulat pe suprafața limbului, având forme și dimensiuni diferite. Pe nervuri pot apărea pete negricioase. Rodirea este slabă, iar fructele au pete cu dungi de culoare gălbuie, sunt mici și deformate. | Confidor Energy 0,06% Closer (insecticid selectiv pentru controlul afidelor din culturile de legume) |
Virusul mozaicului tutunului la vinete | Se manifestă prin simptome diferite, cea mai des întâlnită este reducerea taliei plantelor la jumătate. Apariția petelor brune, alungite, de-al lungul tulpinii și pe nervurile frunzelor. Pe frunze are model de mozaic. | Dezinfecția termică a solului și folosirea semințelor din surse sigure. |
Răsadurile se vor produce separat de alte plante sensibile la virusuri, cum ar fii vinetele, ardeiul, etc. De obicei bolile apar în culturile în care sunt prezente și buruienile, ori insectele, care sunt vinovate de răspândirea unor boli. Plantele se deformează, este afectată creșterea și au aspect de tufă. Cea mai bună prevenție pentru împrăștierea virusurilor de la insecte este curățarea eficientă de buruieni și eliminarea la timp a plantelor bolnave.
Micoplasmoze
Stolburul vinetelor
Sunt vizate vinetele cultivate în câmp, după prima jumătate a lunii iulie, mai ales în zonele sudice. Marginile frunzelor de decolorează, se răsucesc în partea superioară. Pata se întinde ușor pe toată frunza. Atacul puternic apare în august, când este perioada de dezvoltare a vinetelor. După 2-3 săptămâni frunzele se ofilesc și cad, începând cu cele de la bază. Plantele pot rămâne desfrunzite, florile sterile, iar fructele nu se leagă. Fructele afectate au pulpa lemnoasă, nu pot fi consumate.
Combatere 👉
- Pentru combaterea stolburului vinetelor se recomandă culturile extratimpurii
- Folosirea soiurilor cu vegetație scurtă, care produc devreme.
Micoze
Putrezirea fructelor de vinete
Boala apare în spațiile protejate și în câmp, mai ales pe parcelele pe care au existat culturi de vinete infectate. Sunt predispuse culturile care au nevoie de irigație. Putrezirea fructelor de vinete apare prima dată la cele de la baza plantei, care vin în contact cu solul. Pe vinete apar pete mari, de câțiva centimetri, concentrice, vizibile uneori nu doar la baza fructului, dar și pe suprafața lui. Pe marginea petelor apare la un moment dat un puf alb, iar fructul putrezește în zona respectivă. Dacă sunt favorabile condițiile atmosferice, cu temperatură și umiditate ridicate, putregaiul va afecta toată pulpa.
Combatere 👉
- Pentru prevenirea răspândirii bolii, fructele bolnave se elimină din cultură
- Plantele se defoliază bazal, pentru că frunzele de la bază sunt cele mai sensibile
- Irigarea este bine să se facă pe rigole
- Dezinfecția solului infectat, înainte de plantare, cu Besamid granule
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Dacă apare boala se intervine cu Flopan 50 WP 0,2%, Proplant 72,2 SL 0,25%, Previcur 607 SL 0,15-0,25%, Dithane M 45 -0,15%.
- Soiuri rezistente: Amurg, Andra, Contesa, Daniela, Lidia, Narcisa, Lidia F1
Pătarea brună a frunzelor și fructelor de vinete
Pătarea brună a frunzelor de vinete este determinată de Didymella lycopersici, boala se manifestă pe frunze, tulpini și fructe. Primele simptome apar chiar de la răsaduri, prin pete brune-negricioase, de 2-5 cm lungime. Petele se extind și cuprind toată planta, tulpina se zbârcește și țesuturile putrezesc.
Pătarea la plantele dezvoltate apare pe frunzele de la bază, are culoare brună. Petele au până la 24 mm în diametru, de culoare măslinie-brună. Pe pete apar puncte mici negre. Pe tulpini, la bază, apar pete ovale, de culoare brun cenușie, care în timp crapă longitudinal.
Pe fructe atacul apare ți zona de prindere, cu leziuni circulare, adâncite în pulpă, brun, apoi oliv. Fructele puternic afectate se desprind și cad.
Combatere 👉
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Distrugerea plantelor și a buruienilor
- Arături adânci și dezinfectarea solului
- Semințe tratate din surse sigure
- Tratament cu Dithane M 45 – 0,2%, Vondozeb 0,2%, Novozir MN 80- 0,2%, iar ăn suspensiile de stropit se adaugă Aracet-0,15% – se aplică în primele 2-3 zile de la producerea rănilor.
Putregaiul alb al tulpinilor de vinete
Boala se manifestă la vinetele din solarii, sere dar și la cele din câmp deschis. Se manifestă mai ales pe tulpină, în zona primei ramificații, sub forma petelor umede, care apoi devin brun albicioase, cu zone concentrice brun-roșcate, iar tulpina se exfoliază. Dacă timpul este nefavorabil, boala se extinde pe toată tulpina.
Combatere 👉
- În câmp este importantă arătura de toamnă sau de primăvară și respectarea rotației culturilor.
- Pentru a combate pătarea albă a vinetelor se intervine prin stropire imediat ce boala se depistează pe plante. Se folosește unul dintre fungicidele: Merpan 70 WP 0,2%, Captan 50 WP 0,2%, Bravo 0,2%, Agrocarb 50 SC 0,05% Captadin 50 PU 0,2%.
- Se recomandă inclusiv stropiri preventive, odată la 10 zile, cu unul dintre fungicidele recomandate
Putregaiul cenușiu al fructelor de vinete
Atacul Putregaiului cenușiu în cultura de vinete este determinat de apariția Botryotinia fuckeliana, și se poate manifesta în toate stadiile de dezvoltare, pe toată suprafața plantelor. Primele semne apar în perioada de înflorire, tulpini, sub forma unor pete brune, adâncite. Infecția se extinde apoi la frunze și fructe. Pe fructe petele sunt mari, până la 7,5 cm, pulpa fiind afectată până la adâncimea de 2,5 cm.
Combatere 👉
- Boala este favorizată de umezeala atmosferică de peste 90%, corelată cu temperaturi de 16-20 ℃, pentru mai multe zile consecutiv
- Defolierea bazală
- În sere, menținerea temperaturii de 22℃
- Măsurile de igienă sunt foarte importante. Se vor îndepărta toate fructele și frunzele bolnave.
- Se evită intercalarea culturilor sensibile, cum este cea de salată.
- Tratamentele se încep în sere în momentul în care al doilea ciorchine este în floare și se aplică după copilit.
- Pentru combaterea putregaiului cenușiu se combate cu Rovral 500 SC 0,1% , Bravo 0,2%, Teldor 500 SC 0,08% și Brotan 75 WP 0,15%, Signum 0,15%, Merpan 50 WP – 0,2%
Pătarea neagră a frunzelor de vinete
Pătarea brună va afecta toate stadiile de creștere ale plantelor de vinete. Pe plăntuțe apar pete brune, milimetrice, pe tulpină, iar plantele se usucă. Pe plantele mari apar pete de până la 24 mm în diametru, circulare. Culoarea la început este gălbuie, apoi se închide la culoare, spre brun. Pe țesuturile atacate se dezvoltă un mucegai fin. Boala poate ataca și fructele, mai ales pe cele de la bază. Pe fructe petele sunt circulare sau neregulate, concentrice, de până la 1,3 cm în diametru.
Combatere 👉
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Distrugerea plantelor afectate și a buruienilor
- Arături adânci
- Tratament foliare cu cu Melody Compact 49 WG 0,2%, Flopan 50 WP 0,25%, Merpan 50, Score 250 EC 0,05%,Orius 250 EW 0,05% la interval de 7-10 zile
Antracnoza vinetelor
Antracnoza vinetelor este provocată de Colletotrichum melongenae și se manifestă tot pin pete circulare, de culoare brună, ușor adâncite în țesutul fructelor. Petele au până la 10 cm diametru, iar pulpa în dreptul lor devine moale, fructele nemaiputând fii consumate. Boala este favorizată de precipitațiile abundente și de temperaturile cuprinse între 23 și 28 ℃.
Combatere 👉
- Se va folosi doar sămânță sănătoasă din surse sigure
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Distrugerea plantelor și a buruienilor
- La apariția bolii se vor aplica tratamente fungice cu Bravo 0,2% sau Dithane M45 0,2%.
Ofilirea vinetelor
Cultura de vinete poate fi afectată de ofilirea vinetelor în toate stadiile de dezvoltare, inclusiv la plăntuțele din sere. Boala este provocată de Fusarium oxysporum. Nervurile frunzelor se decolorează, iar frunzele se îngălbenesc. Frunzele ofilite se usucă și cad. Plantele bolnave sunt reduse în dimensiuni, produc puțin, fructele sunt de calitate redusă. Ofilirea poate afecta inițial toată planta sau unele ramuri.
Combatere 👉
- Ciuperca rezistă în sol de la un an la altul, deci este necesară folosirea materialului săditor sănătos și prevenirea răspândirii infecției.
- Pământul din răsadnițe se dezinfectează cu Basamid. Rezultate bune se obțin și prin dezinfectarea cu abur cald la 95 ℃.
- În timpul vegetației cele mai bune rezultate sunt tratamentele cu Topsin AL 70 PU, în jurul tulpini. Primul tratament se aplică exact după plantare, urmate de 2-3 repetări, la 30 de zile. Se folosește concentrație de 0,05% preventiv și 0,1% curativ.
- Rotația culturilor și cultivarea soiurilor rezistente
Verticilioza vinetelor
Boala apară în perioada de fructificare, pe timp însorit și se manifestă prima dată pe câte o frunză sau pe lăstari. Frunzele se îngălbenesc, apoi se necrozează pe toată suprafața, în afara nervurilor. În timp marginile se usucă, se întorc înspre partea superioară și la final cade. Plantele atacate sunt distruse de boală.
Combatere 👉
- Distrugerea plantelor afectare și a buruienilor
- Controlul dăunătorilor
- În timpul vegetației cele mai bune rezultate sunt tratamentele cu Topsin AL 70 PU, în jurul tulpini, 5 litri de soluție la plantă, la intervale de 2-3 săptămâni. Primul tratament se aplică la o săptămână de la plantare.
Dăunători culturii de vinete
Exact ca și în cazul bolilor care afectează cultura de vinete, și numărul dăunătorilor care poate diminua sau distruge producția este destul de mare. Din acest motiv este mai practic și mai puțin costisitor să se prevină atacul decât să se trateze cauza, mai ales că unii dăunători nu sunt vizibili cu ochiul liber, iar prezența lor în cultura de vinete este observată doar atunci când fac deja daune.
Dăunători | Afecțiune | Tratament |
Păduchele solaceelor | Preferă perioadele secetoase, când formează colonii puternice în spatele frunzelor de vinete, pe inflorescențe și flori. Are culoare verde deschis 3,5 mm, cu antene lungi. Vârfurile plantelor se ofilesc iar planta nu se dezvoltă corect. | Cyperguard 25 EC |
Omida fructelor | Larvele se dezvoltă pe frunzele de vinete, pe flori, apoi pătrund în fructe. Are culoare variabilă de la verde la brun. Are 2-3 generații pe an, iar larvele iernează în sol. | Affrim Bactodpeine DF Belthirul Match 050 SC |
Tripsul tutunului | Încă din primăvară, când temperaturile trec de 10℃, adulții și larvele se așază pe dosul frunzelor, lăstari și flori. Se hrănesc cu seva prin înțepare. | Nuprid 200 SC Vertimec 1,8% EC |
Păianjenul lat | Afectează doar culturile din sere și solarii de vinete. Nu se poate vedea cu ochiul liber. Înțeapă planta și se hrănește cu seva. Frunzele devin galben verzui, se brumifică și se răsucesc. | HeliosulfInvert Vertimec 1,8% EC |
Păianjenul roșu comun | Afectează doar culturile din răsadnițe, sere și solarii de vinete. Au dimensiuni foarte mici, abia vizibil, iernează pe frunzele uscate de pe sol și revin la peste 10℃ și țes pe dosul frunzelor o pânză foarte fină. | Floramite 240 SC Nissorun 10 WP Vertimec 1,8% EC |
Tripsul californian | Se înmulțește prin ouă pe care le depune pe frunze, flori sau fructe, în galerii pe care le sapă în plantă. | Match 050 SC Minecto Alfa |
Molia tomatelor | Se aseamănă cu o omidă minusculă, de culoare deschisă, alb verzuie. O femelă poate depune până la 250 ouă. Larvele produc cele mai mari pagube, pentru că sapă galerii în interiorul frunzelor și fructelor. | Minecto Alfa |
Viermele sârmă | Are între 1,6 și 2,5 cm, trăiesc în sol și atacă rădăcinile și tuberculii mai multor legume. | Fury Geo |
Buha tomatelor | Omizile atacă toate părțile aeriene ale plantei. Atacul se manifestă în a doua parte a verii. Larvele sapă în fruct, până la semințe și depun excremente. | Trika Expert |
Gândacul de Colorado | Cunoscut pentru atacul asupra cartofilor, acest dăunător este mai ușor de stârpit în stadiu de larve. | Afromil Alverde Cyperguard 25 EC Deltagri Deltasect |
Cărăbușul de mai | Larvele arată ca niște viermi albi, care ating 4-5 cm, atacă roșiile, dar și vinetele. | Ercole Mospilan |
Omizile defoliatoare | Vizibile atât ele cât și daunele lor, se hrănesc cu frunzele plantei, poate fi stârpită doar cu insecticid. | Avaunt 150 EC Coragen Voliam Targo |
Bibliografie: Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)/ Bolile și dăunătorii plantelor (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)/ Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)/ Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza).