Bolile și dăunătorii din cultura de pepeni
Atât pepenii verzi, cât și cei galbeni, fac parte din familia cucurbitaceele. Culturile de pepeni sunt atacate, în general, de același timp de agent patogen și de aceeași dăunători. Sunt și boli specifice doar pepenilor galbeni sau pepenilor verzi. Detalii despre caracteristicile specifice acestor afecțiuni găsești în articolul nostru, alături de recomandări de tratamente.
Cea mai bună prevenție împotriva bolilor este pregătirea corectă a terenului pe care se cultivă. După fiecare recoltare se eliberează terenul de toate resturile plantelor bolnave, se ară adânc, primăvara procedurile se repetă. Dacă boala apare se intervine prompt cu tratamentele chimice.Mai jos ai descrise pe scurt caracteristicile principalelor boli care afectează cultura pepenilor și tratamentele recomandate de specialiști. Găsești tratamente pentru bolile și dăunătorii culturii de pepeni în Fitofarmacia Agroland sau în magazinele Agroland din țară.
Bacterioze
Ofilirea bacteriană a cucurbitaceelor
Boala atacă și cultura de pepene galben. Se manifestă pe frunze, care se ofilesc. Ofilirea avansează progresiv pe toată frunza, mai ales în timpul zilei. Din frunze avansează spre toată planta, care la final se ofilește. Infecția este transmisă prin rănile provocate de insecte. În decurs de 12 zile de la incubare, planta este afectată toată.
Combatere 👉
- Plantele bolnave se distrug
- Se aplică tratamente împotriva insectelor
Viroze
Mozaicul pepenelui galben
Atacul virusului mozaicului pepenului galben se manifestă cel mai adesea pe frunze. Benzi de culoare verde închis apar de-a lungul nervurilor. Țesutul dintre nervuri se transformă într-o culoare galben-verzuie. Atacul deformează vârfurile frunzei. Viroza afectează dezvoltarea plantei și producția.
Combatere 👉
- Cultura de pepeni trebuie să fiela cel puțin 500 m de cea de dovlecei
- Răsadul se obține din semințe sănătoase, din surse sigure
Mozaicul pepenului verde
Atacul virusului mozaicului pepenului verde poate afecta nu doar cultura de pepeni verzi, dar și pe cea de dovlecel și castraveți. Pe fructe apar protuberanțe, iar frunzele se îngustează și se subțiază. Boala se manifestă prin îngălbenirea frunzei și deformarea ei și la celelalte specii menționate. Virusul se transmite prin afide.
Combatere 👉
- Eliminarea afidelor din cultură pentru a controla răspândirea virusului
- Tratament cu Closer (insecticid selectiv pentru controlul afidelor din culturile de legume)
Micoze
Mana cucurbitaceelor
Mana cucurbitaceelor se manifestă cu predilecție la castraveți, dar atacă și cultura de pepeni galbeni. Se manifestă în anii cu veri ploioase și răcoroase. Pe frunze apar pete vizibile, colțuroase, de până la 24 mm, de culoare galbenă, care ulterior se fac brune. Pe partea inferioară petele sunt însoțite de un puf violaceu. Dacă mediul este umed mulți timp, petele se extind rapid. Atacul pe fructe nu este des întâlnit. Fructele rămân mici.
Combatere 👉
- Rotația culturilor, curcubitaceele pot fi plantate pe același teren odată la 4 ani
- Se păstrează distanța dintr culturi
- În sere se evită formarea condensului, iar temperatura nocturnă trebuie să fie în jur de 20℃
- Se fac tratamente cu fungicide de contact odată la 6 zile și cu fungicide sistemice odată la 12 zile.
- Se folosesc fungicide de contact: Alcupral 50 PU 0,5%, Oxicupral 50 PU 0,5%, Polyram DF 2%, Funguran 50 WP 3%, Novozir MN 80 2% Captan 50 WP0,2%
- Se folosesc fungicide sistemice Curzate MAN 0,25%, Proplant 72,2 SL 0,15%, Aliette 8 WG 0,2%, Acrobat MZ 0,2%, Ridomil Gold 68 WG 0,25%.
Putregaiul alb al tulpinii și fructelor de pepeni galbeni
Boala, provocată de Sclerotinia sclerotiorum, se manifestă pe tulpină în porțiunea bazală, până la 1,5 m înălțime, dar și pe fructe. Zonele atacate se disting prin pete moi, acoperite cu un mucegai fin, ca vata, care se descompun. În condiții de umiditate ridicată sunt atacate și fructele, mai ales cele bazale. Se înmoaie și putrezesc, de la vârf spre bază. Boala este favorizată de umiditatea ridicată de peste 90%. Ciuperca poate produce infecții și până la 28 ℃.
Combatere 👉
- În spațiile protejate se respectă cu strictețe măsurile de igienă, se îndepărtează plantele afectate
- În sere, între cele două serii de cultură se dezinfectează solul cu abur. Dezinfecția timp de o oră la 55℃ distruge agentul patogen. Chimic se dezinfectează cu Basamid granule
- Se îndepărtează frunzele bazale și se efectuează stropiri foliare, câte 3-4 tratamente la 10-14 zile, în perioada de înflorire-fructificare, cu Rovral 0,1%, Teldor 500 SC 0,08%, Topsin Al 70 WP 0,1%.
Pătarea albă a frunzelor de cucurbitacee
Se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor, mai ales pe frunze. Se manifestă prin pete mici, milimetrice, dar multe la număr, care invadează frunza. Petele au formă circulară, la început tentă verzuie, ulterior cenușii, cu margine difuză, galbenă. În timp petele cresc, se necrozează, iar frunza are aspect ciuruit. Dacă observați atent, în dreptul petelor, pe fața superioară, sunt puncte mici negre. Poate ataca și celelalte organe ale plantei, dar mai rar. Plantele atacate produc mai puțin.
Combatere 👉
- Măsurile de igienă după strângerea recoltei sunt obligatorii
- Arătură adâncă de toamnă și asolament rațional, care să țină culturile la distanță
- Dacă se observă atacul asupra culturii, se aplică 2-3 tratamente cu Captan 50 WP 0,2%, Captadin 50 PU 0,2%, Dithane M 45 0,2%, Polyram DF 0,2%
Antracnoza cucurbitaceelor
Atacă toate plantele din familia cucurbitaceelor, inclusiv pepenii galbeni și verzi. Plantele sunt atacate în toate fazele de dezvoltare. Primele simptome se pot observa inclusiv pe primele frunze ale răsadului, sub forma unor pete de culoare verde pal, care în timp devin brun-negricioase, adâncite în țesuturi. Dacă condițiile de mediu sunt favorabile, boala se extinde iar planta piere.
Dacă planta este matură, boala apare pe frunze, fructe și tulpini. Pe frunze petele au până la 2 cm, culoare gălbuie și aspect uleios. În timp petele se închid la culoare și sunt însoțite de pustule brun-cenușii. Țesuturile din dreptul petelor se înmoaie și putrezesc repede. Boala este favorizată de temperaturi cuprinse între 22 ℃ și 26 ℃ și umiditatea atmosferică de peste 90%.
Combatere 👉
- În vederea prevenirii bolii se recomandă strângerea și arderea plantelor după recoltare
- Toamna pământul se ară adânc
- Folosirea semințelor de pepeni din sursă sigură
- Cele mai bune rezultate se obțin cu Topsin 500 SC 0,07%, ce va fi alternat cu cele de contact
- La apariția atacului se folosesc tratamentele cu produse ce contact Vondozeb 0,2%, Dithane M 45 0,2%, Nemispor 500 SC 0,07%
- Tratamentele se alternează la 7-8 zile în cazul fungicidelor de contact și la 10-14 zile în cazul fungicidelor sistemice.
Alternarioza curcubitaceelor
Se întâlnește cel mai adesea în culturile de pepeni galbeni și lubeniță, din cauza carențelor de nutriție sau lipsa apei. Se manifestă prin defolierea timpuriei a plantei, deci scăderea producției. Sunt afectate frunzele, vrejii și fructele. Pe frunze apar pete mic, circularei de până la 3 mm în diametru. Pe vreme ploioasă petele se extind, se închid la culoare, iar în dreptul petelor apare o pâslă brun-negricioasă.
La pepenii galbeni, în condiții de umiditate, boala poate veșteji de tot frunzele. Pe fructe, petele galben albicioase, se extind, se adâncesc, apoi își schimbă culoarea. Boala este favorizată de temperaturi ridicate și umiditate mare. Se întâlnește mai ales în spațiile protejate.
Combatere 👉
- După recoltare, arătură adâncă, de toamnă
- Irigarea pe rigole
- Folosirea semințelor de pepeni din sursă sigură
- Când se constată atacul se folosesc tratamentele: Bravo 0,2%, Dithane M 45 0,2%, Folpan 80 WDG 25%, Vondozeb 0,2%, Folio Gold 0,2%.
Cladosporioza cucurbitaceelor
Determinată de Cladosporium cucumerinum, boala atacă și culturile de pepeni galbeni și verzi, în toate fazele de vegetație, încă de la primele frunze ale răsadului, până la maturitate. Petele sunt de câțiva milimetri, colțuroase, galbene la început, apoi se închid la culoare, devin cenușii, bine conturate.
Atacul se manifestă cel mai evident pe fructe, sub forma petelor mici, circulare, de până la 15 mm în diametru, care au aspect de ulcerații. Petele sunt însoțite de o pâslă, catifelată de culoare măslinie. Ele necrozează la umiditate mare și acoperă mare parte din fruct.
Combatere 👉
- În vederea prevenirii bolii se recomandă strângerea și arderea plantelor după recoltare
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Folosirea semințelor sănătoase
- Irigarea pe rigole
- La apariția atacului se tratează cu Topsin AL 70 PU 0,1%, la intervale de 10-14 zile
- Bravo 500 SC 0,25%, Captadin 50 PU 0,2%, Captan 80 WP 0,125%, Merpan 50 WP – 0,2%, la intervale de 6-8 zile.
Putregaiul negru al curcubitaceelor
Boala apare în toate fazele de dezvoltare a pepenilor galbeni sau verzi, încă de la răsad. Pe răsadurile de pepeni putregaiul negru se manifestă sub forma unor pete negricioase, care provoacă uscarea plantei. Pe plantele mature, petele apar între nervurile frunzelor, sunt circulare și au până la 22 mm diametru, de culoare verde-gălbui, care la final se închid la culoare. Dacă atacul are loc pe tulpini, este foarte grav. Petele sunt însoțite de un exudat de culoarea chihlimbarului. Vrejii se înmoaie de la bază, apoi fructele mature putrezesc, după ce pe ele apar pete brun-cenușii adâncite.
Combatere 👉
- Distrugerea resturilor după recoltare
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Semințele se preiau din surse sigure
- La apariția atacului se aplică 1-2 tratamente cu Bravo 500 SC 0,2%, Mycoguard 500 SC 0,3%
Arsura brună a frunzelor de cucurbitacee
Arsura brună afectează pepenii galbeni, în toate stadiile de dezvoltare. Dacă boala provine de la semințe, atunci pe primele frunze ale răsadului apar pete mici, neregulate, brun-negricioase. Când planta mai crește, petele sunt neregulate, de 2-3 centimetri, de culoare galben-brune sau cenușii, mărginite de un halou verde. Dacă petele se unesc, frunzele de usucă.
Atacul se vede și pe fructele mici, semnalat prin pete închise la culoare, adâncite în țesut, care în timp cresc. La suprafața petelor se formează un putregai brun-negricios. Boala apare cel mai adesea în sere, cu luminozitate multă și umiditate crescută, de peste 90%. Agentul patogen este favorizat de diferențele de temperatură dintre ziua călduroasă și noaptea mai rece.
Combatere 👉
- Strângerea și arderea resturilor de plante din cultura precedentă
- Dezinfecția termică a solului, înainte de plantare
- Evitarea formării condensului pe frunze prin încălzirea serei dacă temperaturile scad noaptea sub 15 ℃
- La apariția bolii, 1-2 tratamente prin stropire pe frunze cu Dithane M 45 0,2% sau Novozir MN 80
Ofilirea pepenilor galbeni
Această boală mai este cunoscută sub numele de Fuzarioză și atacă pepeneii galbeni în toate fazele de dezvoltare, dar mai ales în perioada înfloririi. La plantele tinere, primele semne sunt necrozele de pe tulpină, de la nivelul solului, urmată de ofilirea primelor frunze și a rădăcinilor. La plantele mai mari frunzele se îngălbenesc și se ofilesc în timp. Pe tulpină apar striații longitudinale care se pot extinde pe lungimea vrejilor, însoțite de picături vâscoase. Pe frunze apare mucegaiul alb-rozaliu. Pe unele fructe semnele apar abia după recoltare.
Combatere 👉
- Se aplică măsuri de igienă a culturii
- Rotația culturilor la 4-5 ani
- Folosirea semințelor sănătoase
- Tratamente cu Topsin AL 70 PU 0,1%
- Cultivarea soiurilor rezistente: Templar și Creso
Ofilirea pepenilor verzi
Această boală mai este cunoscută sub numele de Fuzarioză și atacă pepeneii verzi în toate fazele de dezvoltare. La plantele tinere, primele semne sunt necrozele de pe tulpină, de la nivelul solului, urmată de ofilirea primelor frunze și a rădăcinilor. Plantele mai mari sunt slab dezvoltate și se ofilesc în timp. Ofilirea este evidentă în timpul zilei, la temperaturi mai mari. Frunzele se îngălbenesc pe margine, apoi se ofilesc. Pe tulpini boala este evidentă pe interior. În condițiile de umiditate ridicată, la nivelul nodulilor se observă un mucegai abundent de culoare albă.
Combatere 👉
- Se aplică măsuri de igienă a culturii
- Rotația culturilor la 4-5 ani
- Folosirea lucernei ca plantă premergătoare
- Folosirea semințelor sănătoase
- Tratamente cu Topsin AL 70 PU 0,1%
- Cultivarea soiurilor rezistente: Favorit și Paradise F
- Aplicarea îngrășămintelor fosfatice
Dăunători
Numărul dăunătorilor din cultura de pepeni este destul de mare. Sunt dăunători vizibili cu ochiul liber, ce pot fi descoperiți ușor, alții milimetrici, care atacă în colonii. Dăunătorii din cultura de legume afectează de obicei mai multe culturi, de aceea tratamentele se pot aplica pe scară largă, pentru protecția întregii grădini.
Dăunător | Afecțiune | Tratament |
Păduchele solaceelor | Preferă perioadele secetoase, când formează colonii puternice în spatele frunzelor de vinete, pe inflorescențe și flori. Are culoare verde deschis 3,5 mm, cu antene lungi. Vârfurile plantelor se ofilesc iar planta nu se dezvoltă corect. | Cyperguard 25 EC |
Omida fructelor | Larvele se dezvoltă pe frunzele de vinete, pe flori, apoi pătrund în fructe. Are culoare variabilă de la verde la brun. Are 2-3 generații pe an, iar larvele iernează în sol. | Affrim Bactodpeine DF BelthirulMatch 050 SC |
Tripsul tutunului | Încă din primăvară, când temperaturile trec de 10℃, adulții și larvele se așază pe dosul frunzelor, lăstari și flori. Se hrănesc cu seva prin înțepare. | Nuprid 200 SCVertimec 1,8% EC |
Păianjenul lat | Afectează doar culturile din sere și solarii de vinete. Nu se poate vedea cu ochiul liber. Înțeapă planta și se hrănește cu seva. Frunzele devin galben verzui, se brumifică și se răsucesc. | HeliosulfInvertVertimec 1,8% EC |
Păianjenul roșu comun | Afectează doar culturile din răsadnițe, sere și solarii de vinete. Au dimensiuni foarte mici, abia vizibil, iernează pe frunzele uscate de pe sol și revin la peste 10℃ și țes pe dosul frunzelor o pânză foarte fină. | Floramite 240 SCNissorun 10 WP Vertimec 1,8% EC |
Tripsul californian | Se înmulțește prin ouă pe care le depune pe frunze, flori sau fructe, în galerii pe care le sapă în plantă. | Match 050 SCMinecto Alfa |
Molia tomatelor | Se aseamănă cu o omidă minusculă, de culoare deschisă, alb verzuie. O femelă poate depune până la 250 ouă. Larvele produc cele mai mari pagube, pentru că sapă galerii în interiorul frunzelor și fructelor. | Minecto Alfa |
Viermele sârmă | Are între 1,6 și 2,5 cm, trăiesc în sol și atacă rădăcinile și tuberculii mai multor legume. | Fury Geo |
Buha tomatelor | Omizile atacă toate părțile aeriene ale plantei. Atacul se manifestă în a doua parte a verii. Larvele sapă în fruct, până la semințe și depun excremente. | Trika Expert |
Limaxul cenușiu | Atacă în special plantele tinere, cărora le distruge țesuturile frunzelor din exteriorul nervurilor. Preferă umbra și umiditatea. | Agrosan B |
Cărăbușul de mai | Larvele arată ca niște viermi albi, care ating 4-5 cm, atacă roșiile, dar și vinetele. | ErcoleMospilan |
Buha tomatelor | Omizile atacă toate părțile aeriele ale plantei. Atacul se manifestă în a doua parte a verii. Larvele sapă în fruct, până la semințe și depun excremente. | Trika Expert |
Omida fructelor | Larvele se dezvoltă pe frunzele de roșii, pe flori, apoi pătrund în fructe. Are culoare variabilă de la verde la brun. Are 2-3 generații pe an, iar larvele iernează în sol. | Affrim Bactodpeine DF BelthirulMatch 050 SC |
Musculița albă de seră | De culoare albă, atacă mai ales în sere și solarii | Nofly WPSanmite 10 SC |
Musca minieră | Arată ca o muscă, dar cu colorație specifică, până la 8 generații. Adulții se hrănesc cu seva plantelor de tomate. | Minecto Alfa |
Bibliografie: Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)/ Bolile și dăunătorii plantelor (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)/ Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)/ Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza).