Bolile și tratamentele ale viței de vie
Soiurile noi de viță de vie, mai ales cele destinate pentru viticultura ecologică, au fost în așa fel create încât să fie rezistente la anumite boli, la condițiile extreme de vreme sau la dăunători. Dacă aveți în vedere înființarea unei plantații de viță de vie, materialul săditor poate fi ales cu grijă, optând pentru soiuri rezistente. Dacă aveți deja o plantație mai veche, poate fi predispusă mai des diferitelor afecțiuni. Trecem în revistă bolile și dăunătorii viței de vie și vă oferim soluții de tratament eficiente.
Micozele viței de vie
☝️ Important Insistăm asupra faptului că un tratament eficient atunci când este administrat preventiv și trebuie să fie cât mai complet. Un tratament complet este compus din insecto-acaricide, în cazul viței de vie, fungicide sistemice și de contact, dar și un biostimulator. |
Făinarea viței de vie
Apare mai ales în verile umede, din mai până în august, atacă mai ales soiurile care nu au rezistență genetică la boală, dar poate ataca inclusiv soiurile rezistente la această micoză, însă nu le distruge în totalitate. Agentul patogen rezistă peste iarnă în muguri și lăstari. Când temperatura din aer a trecut de 5 ℃ își face prezența. Se manifestă prin apariția pe frunze și lăstari a unei pulberi albe cenușii asemănătoare făinii, care mai târziu va fi de culoare brun-negricioasă. Pe struguri se manifestă imediat ce s-au legat boabele, pielița crapă și uneori ciorchinii se usucă.
Tratament împotriva făinării:
Pentru un tratament complet și eficient împotriva făinării la vița de vie, dar și al tuturor bolilor și dăunătorilor care pot afecta vița de vie pe parcursul anului, adaugă în 10 litri de apă următoarele produse de fitofarmacie: Universalis 20 ml + Microthiol Special 30g + Vertimec 10 ml + Cropmax 20 ml + Break Thru 2 ml.
sau, alternativ, se pot folosi următoarele produse, de asemenea dizolvate în 10 l de apă: Topas 3 ml + Kumulus 30g + Vertimec 10 ml + Cropmax 20 ml + Break Thru 2 ml.
Mana viței de vie
Și această boală apare mai ales în condiții de umiditate ridicată care se manifestă pe perioade lungi de timp. Este o afecțiune greu de tratat care afectează frunzele, lăstarii, cârceii, boabele și mugurii. Pătrunde în plantă atunci când găsește un punct sensibil. În acel loc se va manifesta prima dată boala prin apariția petelor gălbui și lucioase. După două zile de la atac, pe partea inferioară a frunzelor, în dreptul acelor pete galbene, apare un puf albicios. Următorul pas este apariția arsurilor pe frunze. Dacă boala atacă inflorescența, atunci pagubele pot fi majore, pentru că boabele vor fi atacate de la formare până la coacerea completă.
Tratament împotriva manei viței de vie
Pentru un tratament complet și eficient împotriva manei la vița de vie, dar și al tuturor bolilor și dăunătorilor care pot afecta vița de vie pe parcursul anului, se adaugă în 10 litri de apă următoarele produse de fitofarmacie: Lieto 4g + Sanmite 10 ml + Cropmax 20 ml + Break thru 2 ml.
Se pot folosi și următoarele substanțe conform indicațiilor de pe ambalaj: Champ 77 WG 30 gr/10 l apa (150 gr la Zeama Bordeleza pentru că are concentrație mai mică de cupru) Lieto 4g/10 l apa sau produse pe baza de cupru: Champ 77 WG, Zeama Bordeleza, Coppermax, Airone sau Cabrio Top 20 g sau Universalis 20 ml.
Putregaiul cenușiu
Specie polifagă care atacă 80 de tipuri diferite de plante, printre care și vița de vie. Agentul patogen se instalează pe frunzele, fructele sau oricare parte a plantei care este rănită, apoi se extinde. Apare de multe ori după atacul grindinei, când planta este foarte expusă.
Combatere: se acționează pentru îndepărtarea umidității. Frunzele de la baza ciorchinilor se îndepărtează, fiind păstrate cele din etajele inferioare.
Tratament împotriva putregaiului cenușiu: Teldor 500 SC 10 ml/10 l apa sau Switch 62.5 WG sau Scala.
Pătarea neagră
Ciuperca atacă frunzele și părțile verzi ale plantei. Frunzele infectate se îngălbenesc apoi se răsucesc în interior, la urmă cad. Pe ciorchini și pe lăstari apar pete negricioase, care mai târziu vor crăpa. Pe măsură ce boala evoluează, pe butucul de viță de vie apar defolieri, apoi semne de putrezire, iar în final planta moare.
Combatere: În timpul tăierilor părțile atacate de boală se elimină complet.
Tratamentul împotriva pătării negre: Cabrio Top 20g sau Universalis.
Pătarea roșie
Este o boală rar întâlnită, care se manifestă mai ales în zonele viticole, cu soluri sărace în humus și uscate. Boala se manifestă diferit în funcție de soi. La soiurile de struguri albi apar pete maronii, iar la soiurile de struguri negri petele sur rubinii, pe frunzele de la baza plantei. Frunzele atacate se usucă și cad. Frunzele căzute reprezintă un focar de infecție.
Tratament împotriva bolii pătarea roșie: Airone.
Dăunătorii viței de vie
1.Molia brună și molia verde a strugurelui
Acest dăunător este periculos atunci când este în stadiul de omidă. Molia are aripi de culoare galben-pai, cu o dungă transversală de culoare închisă. Molia verde a strugurelui are tot culoare gălbuie, dar cu striații verzui, iar omida este galben-verzuie.
Larvele eclozate migrează spre interiorul ciorchinelui, perforează în interior și se hrănesc cu orgamene florale. Florile sunt acoperite cu un strat alb, lăptos. A doua generație eclozează la sfârșitul verii și atacă boabele de struguri. Urmele atacului devin apoi porți de infectare pentru alți agenți patogeni.
Tratamentul împotriva moliilor viței de vie: Ulei mineral (Ovipron Top, Oleomin, Toil, Meritus Oil) 100-150 ml / 10 l apă combate și afide, acarieni, forme ce au hibernat peste iarnă, păduchele din San Jose.
2. Păianjenul roșu al viței de vie
Sunt două specii care depun ponte pe partea inferioară a frunzelor, iar larvele eclozate înțeapă frunzele atacate și se hrănesc. Frunzele atacate se răsucesc pe margine și se decolorează. Creșterea plantei stagnează iar producția de fructe este mai mică.
Tratamentul păianjenului roșu: Milbeknock, sau Vertimec, sau Movento, sau Sanmite, sau Floramite.
3. Acarianul galicol – erinoza viței de vie
Este un păianjen foarte mic, care nu poate fi văzut cu ochiul liber. Colonizează pe partea inferioară a frunzelor, unde înțeapă și se hrănesc cu sucul celular din țesuturi. În timpul înțepăturii introduc în plantă o substanță toxică care hipertrofiază țesuturile, pe frunze apar umflături, ca niște bășici și formarea unor pete pâsloase, care devin dense și cafenii. Frunzele se necrozează și cad, lăstarii nu se mai dezvoltă corect, iar mugurii nu pleacă în vegetație.
Tratament erinoza viței de vie: Milbeknock, sau Vertimec, sau Movento, sau Sanmite, sau Floramite, sau Nissorun.
4. Acarioza viței de vie
Acarianul fitofag are mărime microscopică, nu poate fi observat cu ochiul liber. Iernează în colonii mari, în crăpăturile scoarței sau în muguri. Înțeapă panta pe partea inferioară a frunzelor și se hrănesc cu substanțele nutritive, apoi părăsesc planta. Vița de vie se dezvoltă greu și se ramifică puțin.
Tratament împotriva acariozei viței de vie: Ovipron top în repaus vegetativ.
Găsești tratamentele de fitofarmacie în magazinele Agroland Mega din țară, alături de sfaturi utile referitoare la modul de aplicare. Dacă nu ai un magazin în apropiere, comandă online!